Pénzeső az aukciósházakban

Címkék: aukció, műkincs, milliomos, rekord

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

R.B.A.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Minden eddiginél nagyvonalúbban szórták a pénzt a nagyvilág milliomosai a különböző művészeti árveréseken, sorozatosan felülírva ezzel a korábbi aukciós rekordokat. Az átrendeződő műkincspiacon olyan nagyságú pénzek mozognak, amelyek egy magyar nagyváros költségvetésében is nyomot hagynának.

Az elmúlt fél esztendőben ismét megdőlt a világ legdrágább festményének rekordja, amelyet nem sokkal korábban, 2006 júniusában állított fel Klimt Arany Adele című műve. Ezek a vételek ugyanakkor korántsem elszigetelt, kivételes műkincspiaci vásárlások, legalábbis erre utalnak a Sotheby's és a Christie's utóbbi hónapokban kiadott közleményei, amelyekben jóformán kivétel nélkül újabb és újabb rekordleütésekről számol be a világ két legnagyobb aukciósháza.

Londoni pénzeső

A világ műgyűjtői Londonban akkora összegeket hagynak ott az aukciókon, amekkorák a "hagyományos", kontinentális galériák költségvetésétől teljesen elrugaszkodnak. Összehasonlításképpen: a 2007. február 5-9. közötti szezonnyitó árveréssorozaton a Sotheby's és a Christie's 200, illetve 190 millió angol fontért (együttesen 150 milliárd forintnak megfelelő összegért) árverezett, ugyanezt a summát a többi neves aukciósház nem öt nap, hanem hosszú évek alatt tudná csak produkálni. A világ legrégebbi alapítású árverőháza, a bécsi Dorotheum a 2006-os esztendőben 89 millió eurós forgalmat bonyolított le, ami a saját történetében ugyan éves szintű rekord, ám messze elmarad a londoni nagyok ötnapos eredménye mögött. A magyar műkincspiac nem mérhető a nyugatiakhoz, hiszen itthon a legdrágább festményért 276 millió forintot fizettek, amely összeg a brit fővárosban mindennaposnak tűnik a több milliárd forintos alkotások mellett.

Londonban ugyanezen időszak alatt nemcsak pénzesőben fürödtek az aukciósházak, hanem egyúttal látványos rekordparádét is produkáltak a műgyűjtő milliomosok. Ha csak a február 5-9. közötti időszakot vesszük figyelembe, 55 egyéni rekordot könyvelhetünk el, amelyek közül 26 a Sotheby's-ben, 17 a Christie's-ben és 12 a feltörekvő Phillips de Pury aukciósházban született.

Kitart a boom a világ műkincspiacán

Az utóbbi hónapokban természetesen a Londonon kívüli aukciósházak is dúskáltak a pénzben. New Yorkban hasonló nagyságrendben kelnek el a festmények és szobrok, és ott is egymást írják felül a rekordok, ugyanígy Genfben és Dubaiban is igen komoly eredmények születnek. A Távol-Kelet anyagi lehetőségeit jellemzi, hogy az európai és amerikai aukciókon egyre gyakrabban találkozni az ázsiai tematikával, ugyanakkor a földrészen is nő az árverőházak száma. A világ műkereskedelmi szakértői egybehangzóan boomról beszélnek, hiszen világszerte százával születnek az ideig-óráig tartó csúcsok. Persze rekord és rekord között is van különbség: amíg a világ legdrágább festménye 140 millió dollárért (27 milliárd forintért) cserélt gazdát, a magyar csúcsot a már emlegetett Csontváry-kép 276 millió forinttal tartja.

Az árverési rekordok egyik fő helyszíne

Annak példájaként pedig, hogy milyen számok jellemzik a nemzetközi műtárgypiacot, szerepeljen itt a múlt hónap öt legdrágább festménye: Rembrandt Az idősebb Szent Jakab című képe 25,8 millió dolláros (5 milliárd forint) leütési árával egészen kivételes módon nem döntött egyéni csúcsot, igaz, a rekorddöntés csak egy hajszálon múlott. Január második legdrágább festménye, a Fekete kalapos fiatal nő portréja szintén Rembrant von Rijn alkotása, amely 9 millió dollárért (1,7 milliárd forint) kelt el. Az előző két alkotáshoz hasonlóan szintén február 25-én vásárolták meg a hónap harmadik legdrágább képét, Francesco Guardi A paesai Loredan villa című művét, amelyet 8,216 millió dollárért (1,5 milliárd forintért) vittek el. A negyedik legdrágább festmény az a Robert Shore Milnest ábrázoló portré, amely Joseph Wright műhelyéből került a Sotheby's New York-i kirendeltségére, ahol 7,2 millió dollárért (1,4 milliárd forint) kelt el. Január ötödik legértékesebb képe Edward Hicks 6,176 millió dolláros (1,2 milliárd forintos) allegóriája, A békeszerető ország volt. Ezek a számok azt mutatják, hogy az őszi és karácsonyi aukciós szezon után, egy átlagosnak mondható februári hónapban is igen magas áron fogynak a műkincsek, a 3 millió dolláros kategóriában pedig már megszámlálhatatlanul sok festmény cserél gazdát.

Ehhez képest az igazi aukciós szezonban, így például 2006 novemberében is inkább a milliárd forintos nagyságrend volt jellemző. A Christie's és Sotheby's tavaly őszi árverésein a több tízmillió dolláros tételek olyan mennyiségben fogytak, hogy összesen átlépték az egymilliárd dolláros határt is, amelyre egy szezon alatt a történelemben nem volt példa.

Az alábbiakban további rendkívüli aukciókról olvashat honlapunkon:

Rekordparádé a Sotheby's aukciósháznál

A műkincsek nagyáruházai

Milliárdos nagyságrendben fogynak a festmények

Világrekordot döntött Pollock festménye

Milliárdokat hozott a botrányaukció

A Christie's latin-amerikai rekordjai

Szaporodnak a hongkongi aukciósházak

Rekordáron kelt el a kínai festmény

Rekordot döntött Mao portréja

Rekordáron kelt el a Brassai-hagyaték

Taroltak az oroszok a Christie's-nél

Klimté a világ legdrágább festménye

Rekordáron vitték el a Bacont

Antik ékszerekben tobzódik Svájc

Rekord a torinói bélyegárverésen

Az időmérők nagy napja

Ötmilliárdért kelt el a Rembrandt-mű

Egymilliárdért vittek el egy Braque-ot

Rekordösszegért elkelt amerikai zászlók

Rekordot döntött a Csontváry-kép

Rekordok a Sotheby's legsikeresebb kortárs aukcióján

14,5 milliárdos árverés a Sotheby'snél

2005 az aukciók éve volt

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5