A gyémánt útja

Címkék: gyémánt, ékszer, Európa

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

R.B.A.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Sok nézőt csábított már a moziba a Véres gyémánt című film, ám ettől függetlenül is érdemes eltűnődni azon, hogyan és milyen áron kerülnek Európába az apró kövek, amelyeknek felettébb szövevényes, alkalmanként véres útjáról Kakas Péter gyémántszakértővel beszélgettünk.

Gyakorlatilag elkerülhetetlen, hogy a harmadik világ ásványi kincsei kimaradjanak a világkereskedelem vérkeringéséből, s ez alól nem képez kivételt egyik ország és nyersanyag sem. Így van ez a gyémántok esetében is, máig megoldatlan problémát jelent azonban, hogy a fejlődő országok némelyikében a nemzeti kincset rossz célokra, többek között helyi konfliktusok táplálására használják.

A világkereskedelemben forgó gyémántok 1-2 százalékához tapad vér, nagyjából ugyanezek a számok vonatkoznak a magyarországi kövekre is - mondta magazinunknak Kakas Péter gyémántszakértő. Néhány évtizede még jóval magasabb (nehezen meghatározható, nagyjából évi 3-5 százalékos) arányban kerültek be a nemzetközi piacra az emberek halálát okozó "konflikusgyémántok", azóta a statisztikák az időközben véget érő háborúknak és a gyémént eredetét igazoló, nemzetközileg elfogadott "Kimberly-folyamatnak" köszönhetően jelentősen javultak.

Forrás: EPA
Gyémántlelőhely Koiduban, Sierra Leone keleti régiójában

Afrikából a világ minden gazdagabb régiójába érkeznek gyémántok, legális és illegális úton egyaránt. Ha az európai piacra koncentrálunk, nem hagyhatunk figyelmen kívül néhány alapvető fontosságú várost, amelyek az elosztásban kulcsfontosságú szerepet játszanak. Ilyen például London, ahonnan a világ gyémántjainak 70-80 százalékát birtokló De Beers monopólium felügyeli a kereskedelmi útvonalakat, illetőleg Antwerpen, ahol a gyémánttőzsde az európaiak egyik legfontosabb beszerzési forrásaként funkcionál. Meg kell említeni harmadik központként a tel-avivi tőzsdét is, annak ellenére, hogy földrajzilag nem Európához tartozik, ugyanis az itt folytatott tevékenység a belga központéhoz hasonló jelentőségű. Az izraeli tőzsde az antwerpenivel igen szoros kapcsolatot tart, amit a vám- és adómentesség tesz lehetővé - mondta a szakértő.

Amennyiben kizárólag az éves kitermelés 1-2 százalékát kitevő, véres gyémántokra összpontosítunk, az imént felvázolt Antwerpen-Tel-Aviv-London háromszöget a közép-afrikai országokkal kell kiegészítenünk. A távolságokat a különböző cégek brókerei és rezidensei kötik össze, akik a helyszínen vásárolják meg a természeti kincseket. A De Beers rendelkezik a legtöbb, mintegy 180-190 brókerrel, akik az egész világon, Izraelben és Belgiumban is terítik a gyémántot. Az egyes tőzsdékhez köthető brókerek szintén vásárolnak a helyszínen amellett is, hogy a De Beersszel állandó kapcsolatban állnak. Az izraeli tőzsdének például van olyan brókere, akinek az a feladata, hogy a közép-afrikai bányáknál és kereskedőknél felvásároljon, majd legális úton Tel-Avivba vigye a köveket. Az ottani vásárlóinak pedig nem feltétlenül tud beszámolni arról, hogy a legális behozatal előtt milyen utat jártak be a kövek. Az üzletkötők gyakorlatilag minden irányban kereskednek, s mivel általában nem szokás kérdezni, milyen országból, kitől származik a gyémánt, annak eredete garantáltan meghatározhatatlan marad.

A közép-afrikai országok azért olyan érdekesek a befektetők számára, mert az ottani bányákból kiemelkedően jó minőségű köveket termelnek ki, az ékszergyémánt kihozatali arány mintegy 50-70 százalékos az ipari gyémántéval szemben. A jó minőség mellett lényeges szempont, hogy régebben a korrupt vezetőségű, illetőleg labilis társadalmú országok - Sierra Leone, Angola, Kongó és Libéria - nyersanyagait viszonylag alacsony áron meg lehetett szerezni.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5