Rekordparádé a Sotheby's aukciósháznál

Címkék: rekord, aukció, Sotheby's, London

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A vártnál is nagyobb sikerrel kezdte az évet a Sotheby’s, amely február 5-én egyszerre hét rekordot is megdöntött. Az új csúcsok közül a "minden idők legnagyobb európai árverése" címre büszke a londoni aukciósház, ugyanis egy este leforgása alatt 36 milliárd forint értékben vásároltak a Bond utcában műkincseket a milliomosok.

Példátlan est volt a február 5-i a Sotheby's számára, ugyanis minden eddiginél nagyvonalúbban szórták a pénzt a licitálók a világhírű aukciósház Bond utcai épületében. A nevezetes napon három turnusban bonyolították le a maratoni aukciót, amelyek közül a legtöbb bevételt az Impresszionista és modern művészet című hozta, de a Német és osztrák művészet, illetve a Szürrealista művészet szekció is kimagaslóan sikeres volt. Az árveréssorozaton összesen 94 911 200 angol font, vagyis megközelítően 36 milliárd 450 millió forint folyt be.

Az elért összeg a Sotheby's közleménye szerint az európai aukciósházak körében a legmagasabb, de más tekintetben is rekordot döntöttek a fontmilliomos licitálók. Az est egyik legnagyobb szenzációja Chaim Soutine 1921-ből származó, Férfi vörös sállal című képe volt, amelyért 8,8 millió fontot (33,7 milliárd forintot) adott egy névtelenségbe burkolózó gyűjtő, amivel megdőlt a francia expresszionista festő képeinek eddigi rekordja. A festmény tíz éve még csak 1,5 millió fontért cserélt gazdát.

Forrás: Sotheby's
Chaim Soutine Férfi vörös sállal című festménye 8,8 millió fontért kelt el

További öt művésznél szintén eladási csúcs született: Raoul Dufy, Alfred Sisley, Naum Gabo, Wilhelm Lehmbruck és Jacques Lipchitz esetében minden eddiginél magasabb áron keltek el az egyes alkotások. Az öt rekord közül a leglátványosabb Naum Gabo orosz konstruktivista szobrász nevéhez fűződik, akinek Konstrukció No. 3. című műve a korábbi rekord négyszereséért, 1,2 millió fontért (480 millió forintért) cserélt gazdát.

A február 5-i aukció legfőbb vonása az volt, hogy a licitálók számlálatlanul szórták a pénzt és emelték egekbe az árakat. A Londonba összesereglett vásárlók az előzetes, becsült árat minden esetben felüllicitálták, sőt, nem egyszer a korábbi rekordárnak többszörösét is kifizették, ha egy adott mű nagyon hiányzott a kollekcióból. A Sotheby's közleménye szerint a 96 tételből 30 alkotás leütési ára haladta meg a korábban lélektani határként emlegetett egymillió fontos (384 millió forintos) összeget.

Deluxe Magazin

Korábban:

Antik ékszerekben tobzódik Svájc

Ötmilliárdért kelt el a Rembrandt-mű

Nem kellett a magyar festmény a Sotheby's-nél

Milliárdos nagyságrendben fogynak a festmények

A műkincsek nagyáruházai

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5