Csak tökéletes portékát - a Törley története

Címkék: ital, pezsgő, Törley, információ

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Itthon francia, Párizsban Törley József pezsgőjét itták úri szalonokban és mindenütt, ahol hozzá lehetett jutni a habzó csodához. A naptár ekkor 1882 mutatott, és ezt a disszonanciát akarta megváltoztatni a hazai pezsgőkészítés atyja. Elképzelése sikerült, az általa alapított gyár jövőre ünnepli 125. születésnapját, miközben az utódok tartják magukat Törley egykori jelmondatához: "Tökéletlen portékát nem akarok adni a renomé miatt.”

A gyáralapító Törley József 1858-ban született Szabadkán. A grazi Kereskedelmi Akadémia elvégzése után a reimsi Teofil Roederernél, majd egy másik híres pezsgőgyárnál a Delbeck et Cie. cégnél dolgozik. A pezsgőkészítés fortélyait hamar elsajátítja, majd a biztos tudás birtokában megalapítja első pezsgőgyárát a pezsgő őshazájában, a franciaországi Champagne fővárosában Reimsben. Törekvéseiről később úgy nyilatkozik: "Évekkel ezelőtt azon célból utaztam ki Franciaországba, hogy ott a champagne-i bor készítését tanulmányozzam, s tapasztalatomat hazámba, Magyarországba visszatérve értékesítsem."

És megjelentek a plakátok
És így is tesz. Egyik alapbor beszerző körútján eljut Budafokra és felismeri, hogy a település a pezsgőgyártásra oly alkalmas adottságokkal rendelkezik. A felismerést tett követi: 1882-ben Magyarországra telepíti reimsi gyárát. A "Törley József és Társa" céget 1882. augusztus 1-én jegyzik be a budapesti cégbíróságon. A termelés francia gépekkel és francia szakemberekkel rövidesen megindul, a gyártást a társként Reimsből Magyarországra csábított pezsgőmester, Louis François irányítja. Törley József célja a francia pezsgő hazai egyeduralmának letörése, mivel ebben az időben a hangadó nemesség és a felső tízezer csak a francia pezsgőt fogadja és fogyassza el, ugyanakkor Párizsban Törley pezsgőt isznak.

A pezsgőmester 1890-ben Törley József gyárát áthelyezi arra a területre, ahol ma is működik, az Anna utcába. Az egységet a legmodernebb gépekkel szereli fel, és Magyarországon elsőként bevezeti a fagyasztásos seprőtelenítést. Elsőként ismeri fel a reklám fontosságát, piacbefolyásoló szerepét, melyet jól példáznak a korabeli plakátok, számolócédulák és menükártyák. A Törley Pezsgőgyár ebben az évben már 300 000 palack pezsgőt készít. Törleynek pedig ipari és közgazdasági munkásságának elismeréséül az 1896-os Millenniumi ünnepségek keretében Ferenc József magyar nemesi címet adományoz.

A gyár töretlenül fejlődik, 1905-ben az évi termelés már megközelíti az egymillió palackot. A haladó szellemű iparos az áruszállításhoz Magyarországon elsőként vásárol teherautókat, alapító tagja a Királyi Magyar Automobil Clubnak.

A gyár fennállásának 25. évfordulóját nagy pompával ünnepelik, de a jubileumi eseményt az alapító nem sokkal éli túl, 1907-ben a belgiumi Ostendeben meghalt. Gyermekei nem lévén a gyárat testvérei és azok fiai öröklik, amely irányításuk alatt tovább virágzik, és termelése az 1910-es években már meghaladta az évi kétmillió palackot. A trianoni békeszerződést követően a forgalom jelentősen csökken, mélypontját a nagy gazdasági válság idején éri el. Az 1930-as években a pezsgők iránti kereslet újból növekszik, a második világháború alatt a forgalom ismét eléri az egymillió palackot évente. A háború nem kíméli az üzemet sem, Csepel 1944-es szőnyegbombázásakor találat éri a gyárat, a töltésre szánt bor elfolyik. A háború után a gyártás mindössze négy fővel indul újra és a megmaradt készletekre szorítkozik. Az államosítás 1949-ben érkezik, és a Törley lesz az ország egyetlen pezsgőgyára. A gazdasági konszolidációval a gyár helyzete is javul, a növekvő kereslet kielégítésére 1963-ban a klasszikus gyártástechnológia mellé bevezetik a tartályban történő erjesztési módot. Az egyre növekvő kereslet és az exportlehetőségek arra ösztönözik a gyárat, hogy folyamatos bővítésekkel, a legkorszerűbb gépsorok megvásárlásával az 1980-as évek végére 30 millió palackos éves kapacitást alakítson ki.
A pezsgőpincészet máig megőrizte piacvezető szerepét, évi nyolcmillió palackot állít elő. Szortimentje széles, három technológiai teljes ízválasztékát kínálja, minden árszegmensben.

A Törley Pezsgőgyár jövőre ünnepli 125 éves jubileumát, amelyre befejeződik a teljes Törley portfolió arculati megújítása. Az átalakulás korábban kezdődött, a követelményeknek megfelelően már megújultak a tartályban erjesztett minőségi pezsgők címkéi, és az erjesztő tér bővítésével lehetővé vált a pezsgők minimum hat hónapig történő seprőn tartása.

A majdnem 125 éve működő Pezsgőpincészet ma is magáénak vallja Törley József jelmondatát: "Tökéletlen portékát nem akarok adni a renomé miatt."

Deluxe Magazin

Korábban:

Gyöngyözõ élmény - legendás pezsgõk

Villába vagy tavernába?

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5