Ünnepi dísz Cerberus engesztelésére

Címkék: karácsony, információ

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Bár az ősember barlangjában karácsonyról még szó sem volt, mézeskalácsot már legrégibb elődeink is sütöttek, legalábbis erről tanúskodnak az évezredekkel ezelőtti barlangfestmények és cserépformák. A mézeskalács-készítés szokása máig megmaradt, bár a legtöbben ma már csak ünnepek előtt állnak neki az illatos tészta sütésének. A mézeskaláccsal azoknak is érdemes megpróbálkozni, akik ajándékötletek vagy karácsonyfadíszek híján vannak, hiszen az aranysárga, fűszeres tésztából szinte bármilyen forma előállítható, elég hozzá némi türelem és kézügyesség.

Nem kell ahhoz mézeskalács-készítő mesternek lenni, hogy az ember megörvendeztesse rokonait és barátait egy kis mézeskaláccsal, de ha van kedvünk, díszítési és formai ötleteket azért elleshetünk az ország számos pontján megrendezett karácsonyi vásárokon. Manapság már nem kell nagy anyagi ráfordítással számolni akkor, ha valaki csinál mézeskalácsot otthon, régen azonban annyira drága volt a méz, hogy használatát sokan az előkelők kiváltságának tartották. Az ókori görögök a halott szájába is mézeskalácsot tettek, hogy ezzel engeszteljék ki az alvilág mogorva őrét, Cerberust.

A díszítésnek csak a fantáziánk szab határt

Magyarországi eleink már az 1200-as években készítettek mézes süteményt (drágasága miatt csak ünnepi alkalmakkor), a kolostorokban főként vallásos tárgyú figurákat és életképeket alkottak. Évszázadokkal később már mézeskalácsos céhek is alakultak (a Dunántúlon mézesbábnak, Erdélyben pedig tordai pogácsának hívták ezt a fajta édességet), az itteni mesterek már rengeteg formát és díszítést használtak, így a mézeskalács kedvelt ajándékká vált. Az idők során kialakultak a tipikus mézeskalács-formák, még ma is kaphatunk szívet, huszárt és lovat a vásárokban, búcsúkban. Politikusokat és híres embereket manapság viszont nem gyártanak már mézes tésztából, régen azonban ez is szokás volt, az ügyes mesterek csináltak ehető Napóleont, Kossuth Lajost, Sobri Jóskát is. A tészta díszítésének is több módja alakult ki, a legelterjedtebb az írókázás, amikor tojásfehérjéből készült habbal mintákat rajzolnak a figurákra. A kézműves vásárokon sokszor találkozhatunk magvakkal tűzdelt mézeskaláccsal is, ha van kedvünk, nyomkodhatunk süteményünkbe napraforgó- és tökmagot, mandulát vagy akár szezámmagot is. Tükördarabbal már nem annyira ajánlatos otthon próbálkozni, jó díszítőelem lehet viszont marcipán, a gumicukor vagy éppen az olvasztott csokoládé.

Tippek és trükkök

Ha mézeskalácsot sütünk, első dolgunk legyen egy bevált, könnyen elkészíthető recept kiválasztása, illetve annak eldöntése, hogy mit is akarunk kezdeni a tésztánkkal. Figurák készítése esetén gondoskodjunk sablonról, vagy még inkább kiszúró formákról (nagyobb lakberendezési áruházakban, konyhai szaküzletekben már mindenfélét kaphatunk, a táncoló mikulástól a rénszarvasig). Mindenképpen szerezzük be a nélkülözhetetlen, karácsonyi hangulatot teremtő fűszereket, fahéjat, szegfűszeget és gyömbért, de legyen otthon egy kis szódabikarbóna is. Egyszerűen, de nagyszerűen tudjuk cukormázzal díszíteni a mézeskalácsunkat, ehhez elég egy kis porcukrot és tojásfehérjét beszerezni - ha házikót, esetleg más, összetettebb alakzatot szeretnénk csinálni, csak meg kell növelni a cukor mennyiségét, és máris használhatjuk kötőanyagként a mázat. Amennyiben a karácsonyfát szeretnénk mézeskaláccsal díszíteni, ne feledkezzünk meg arról, hogy időben kilyukasszuk a figurákat, mert a kész mézeskalács már nagyon könnyen törik. Ha nagyobb méretű figurákat készítünk, érdemes a tepsiben dolgozni velük, így nem torzul el az alakjuk, amikor felemeljük a munkalapról. Sülés közben dagadni fog a tészta, ezért - ha a recept máshogy nem írja - egymástól távolabb helyezzük el az egyes darabokat, nehogy összesüljenek.

A sülő mézes állapotát vizslatva sokakban felmerül a kérdés, hogy mikor van kész tulajdonképpen a sütemény. Az általános szabály a következő: ha a tészta kicsit felemelkedik, illetve a szélein halványan megpirul, akkor már kivehetjük. Ha kedvet kaptunk egy mézeskalács házikó elkészítéséhez, tartsuk szem előtt, hogy a nagyobb lapokat sima felületen hagyjuk teljesen kihűlni, különben torzul az alakjuk, és nem bírjuk majd összeilleszteni az éleket. (Valószínűleg amúgy is egyenesre kell majd vágni azokat, ezt rögtön sütés után tegyük meg, különben hidegen eltörik a tésztánk.) Azoknak, akik ráérnek, ajánlott egy nappal a díszítés (vagy összeállítás) előtt megsütni a mézeskalácsot, és csak némi szikkadás után adni meg a végső formáját.

Ha esetleg tanácstalanok lennénk azt illetően, mit készítsünk a mézeskalács-tésztánkból, elég csak megnéznünk néhány internetes oldalt (vagy A mézeskalács készítésének kis könyvét), és máris rengeteg ötletet kaphatunk: több tucatnyi mézeskalács házikó összeállítási módját böngészhetjük, de megtudhatjuk azt is, miként készül a mézes puszedli, a csokoládés mézeskalács doboz vagy éppen a gyömbéres mézeskalács korona. A mézes tészta felhasználásának tényleg csak a fantáziánk szabhat határt, de abban biztosak lehetünk, hogy a legegyszerűbb figurák is ünnepi hangulatot varázsolnak majd otthonunkba.

Gosztonyi Szonja

Deluxe Magazin

Korábban:

Mennyei főfogások luxus hozzávalókból

Pazar előételek az ünnepekre

Adventi koszorú örökzöldből vagy tésztából

Mézeskalácsot karácsonyra

Karácsonyi test- és lélekmelegítők

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5