Mennyei főfogások luxus hozzávalókból

Címkék: karácsony, étel, ínyencség

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Egy különlegességekre épített karácsonyi vacsorán a főételek alapanyagai sem lehetnek egyszerűek, így az előételek után most bemutatunk három hozzávalót, aminek felhasználásával biztosan elkápráztatjuk az ünneplésre meghívott vendégeinket vagy családtagjainkat.

Sáfrány

Paellához mindenképpen
A világ legdrágább fűszerének számít, már évezredekkel ezelőtt is nagy becsben tartották, a legenda szerint Kleopátra fürdővizébe tetetett belőle, Nagy Sándor pedig a sáfrányos bort kedvelte. A növény Elő-Ázsiában őshonos, manapság sokat termesztenek belőle Iránban és Kínában, de a legkiválóbb minőségű Spanyolországban, a La Mancha-fennsíkon terem. A valódi sáfrányt mesterségesen szaporítják, majd a lila virágban növő hosszú, vörös bibéket szedik le és szárítják meg. A munkát kézi erővel végzik, egyetlen kiló sáfrány kinyeréséhez legalább 150 ezer virágot kell végigjárni, nem csoda hát, hogy egy kiló fűszer ára - minőségtől függően - 1000-6000 euró.

Ha ennél sokkal olcsóbban kínálják a fűszert, gyanakodhatunk, hogy sáfrányos szeklicével van dolgunk, amivel gyakran próbálják helyettesíteni az értékes sáfrányt - ezt például máglyahalállal büntették a középkorban. A fanyar aromájú, kesernyés fűszer akkor jó minőségű, ha színe sötétvörös, zsíros a tapintása, és a bibeszál alsó része nem világos. Ha az aromáját akarjuk érezni, csak a főzés végén adjuk az ételhez, ha színező erejét szeretnénk inkább használni, akkor viszont hamarabb. Németországban főként süteményekbe teszik, kiváló azonban halakhoz, szárnyasokhoz, rizsételekhez, krémekhez. Elengedhetetlen a spanyol paellához és a francia bouillabaisse-hez, mi pedig ízesítsük vele karácsonyi báránysültünket, desszertnek pedig készítsünk sáfrányfagylaltot!

Homár

Fűszeres vajjal például

A tengeri herkentyűk kedvelőit egy pillanat alatt lenyűgözhetjük azzal, hogy a megszokott rántott ponty helyett egy vöröslő homárt teszünk a tányérjukra. Ezt a rákot sokan a tengeri élvezetek csúcsának tartják, ha jobban meggondoljuk, már az is jelent valamit, hogy magyarul is külön szó van rá, nyelvünk ugyanis meglehetősen szegényesen adja vissza a tenger élőlényeit: nagyjából van hal, kagyló, na és rák. Az európai és az amerikai homárok között elég nagy különbség van: a tengerentúli daraboknak nagyobb az ollója, így persze több hús is van benne. Európában a legjobb darabokat Bretagne, Skócia és Írország partjainál fogják, színük ilyenkor még sötétkék vagy zöldes, súlyuk általában harminc-nyolcvan deka - természetesen páncéllal együtt. (Akadnak néha egy kilós darabok is, ez azonban a mi kontinensünkön ritkább.) A sötét szín csak a főzés alatt vált vöröses-narancsos színűre, ennek oka a páncélban lévő pigmentanyagok felszabadulása.

Érdekes módon évszázadokkal ezelőtt a homár az újvilágban még olcsó tömegélelmezési árunak számított, mára viszont a luxus egyik szinonimájává vált. Ha tehetjük, frissen szerezzük be, nem árt, ha mindenkire több darabot számolunk, mert bizony a látványos állat - méretéhez képest - viszonylag kevés húst rejt. A legfinomabb rákhús az ollójában, illetve a hátában rejtőzik, a nőstény példányok farkából pedig vörös homárikrához, azaz coralhoz juthatunk - ez szintén mennyei csemege. A homár elkészítése sem igényel órákig tartó pepecselést, elég csak pár percig főznünk. Kiváló kísérője lehet egy olaszos tésztának, de önmagában, salátával vagy szósszal körítve is rendkívüli étek. A gasztronómiában több híres homárreceptet is számon tartanak, a Thermidor például gyöngyhagymás-boros szósszal leöntött, sajttal megszórt és kisütött homárt takar, ez a fogás még a Titanic étlapján is szerepelt.

Fürj

Fürj grillezve

Sokan választják a nehezebb vörös húsok helyett a szárnyast, hogy mégse legyen annyira megterhelő a karácsonyi vacsora. A csirke és a pulyka már nem tartogat túl sok meglepetést az ínyencek számára, ezért ha alkalmunk van rá, készítsünk inkább fürjből főételt - nagyobb piacokon általában kapható (például a budapesti Vásárcsarnokban). Személyenként érdemes körülbelül két fürjet számolni, hiszen meglehetősen kis termetű szárnyasról van szó.

Az étkezésre szánt fürjet ma már a legtöbb helyen tenyésztik, nem csak a húsa, de a tojása miatt is. A foltos héjú fürjtojás nagyobb boltokban általában kapható, mindenképpen vásároljunk belőle, ha látványos hidegtállal kápráztatnánk el vendégeinket, remekül mutat ugyanis a salátákon, ráadásul az íze is finom. A fürjtojás mérete általában harmada a tyúktojásénak, a japánoknál igen népszerű a füstölt olajban eltett fürjtojás. A fürjet sütve, párolva és grillezve is fogyaszthatjuk, kiválóan alkalmas arra is, hogy megtöltsük - a töltelék összetételének csak a fantáziánk szabhat határt, a mozzarellától a májon át a friss zöldfűszerekig minden kerülhet bele. A fürjhús kiváló ízesítője a szalonna (érdemes baconbe göngyölni, aztán grillezni), de zöldségekkel párolva is remek fogás születhet belőle. Igazi karácsonyi recept a mézben pácolt fürj, vagy ha van kedvünk bíbelődni vele, leveles tésztába is bújtathatjuk.

Gosztonyi Szonja

Deluxe Magazin

Korábban:

Pazar előételek az ünnepekre

Pulykát az asztalra

Mézeskalácsot karácsonyra

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5