Adventi koszorú örökzöldből vagy tésztából

Címkék: karácsony, információ

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A karácsonyi készülődés egyik legelső mozzanata, hogy adventi koszorút készítünk vagy vásárolunk, és az ünnepig hátralévő vasárnapokon mindig újabb gyertyát gyújtunk meg rajta. Idén december 3-án van advent első vasárnapja, így ajánlatos minél hamarabb gondoskodni erről a hangulatos díszről, hogy akkor már egy aprócska láng lobogása közben írhassunk listát a karácsonyi ajándékokról, illetve az ünnepig hátralevő teendőkről.

Az adventi koszorú hagyománya az ősi, pogány időkbe nyúlik vissza, amikor a kelták örökzöld ágakkal, fagyönggyel és magyallal díszített koszorúval ünnepelték a téli napéjegyenlőség idejét. Az akkori emberek hite szerint az örökzöldek és a lobogó lángok az eljövő tavasz, illetve a megújuló természet reményét jelképezik. A koszorúkészítés szokását a keresztények is megtartották, a XVI. századra a katolikusok és a protestánsok már adventkor használták, és Krisztus születésére készülődtek vele. Maga az advent szó egyébként eljövetelt, megérkezést jelent, a keresztények a Megváltó születését várják ebben az időszakban. Tágabb értelemben a reményteli várakozás, a lelki készülődés idejét jelöli. (Érdekes, hogy az advent eredetileg negyven napig tartott, ám a Gergely pápa-féle naptárreform négy hétre rövidítette.)

Piros-zöld-arany, a tradicionális színek kedvelőinek

A koszorúkészítés a XIX. században élte reneszánszát Európában, Magyarországon még ennél is sokkal később honosodott meg. A hagyomány szerint készülő adventi koszorú örökzöldekkel készül, négy gyertyával, ezekből három lila, egy pedig rózsaszínű. A lilát anno azért használták, mert ez az árnyalat nagyon drága volt, így királyi színnek számított. A régiek hite szerint az első vasárnap meggyújtott gyertya a reményt szimbolizálja, a második a szeretetet, a harmadik az örömet (ez a rózsaszín), míg a negyedik a békét. (Néhol az a szokás, hogy a koszorú közepére helyeznek egy ötödik gyertyát, ennek lángja csak karácsony napján lobban fel.)

Magyarországon nem ragaszkodunk annyira ezekhez a tradicionális színekhez, sőt az alapanyagokhoz sem, így a szivárvány minden színében pompázó adventi koszorúkat láthatunk a virágboltok polcain, illetve a kreatív magazinokban. Ha készen szeretnénk vásárolni a koszorút, ebben az időszakban minden virágboltban találhatunk tucatnyi fajtát, a hagyományosabb daraboktól az extrémekig. Az áruk teljesen változó, 3000 forint alatt nemigen kapunk, a felső határ akár 20-30 ezer is lehet, a felhasznált anyagoktól, illetve a koszorú méretétől függően. Ha van kedvünk és némi kézügyességünk, akkor mindenképpen próbálkozzunk meg az otthoni koszorúkészítéssel, alapanyagokat és segédeszközöket (ragasztópisztoly, gyertyatartó talpak, drótok, stb.) virágboltokban, kertészetekben, hobbiboltokban és nagyobb áruházakban egyaránt kapunk hozzá.

A koszorúalapot és a gyertyákat legegyszerűbb készen megvenni, a zöldeket és egyéb díszeket viszont akár mi magunk is összegyűjthetjük egy hétvégi séta során. Ha a natúr színek hívek vagyunk, nekünk találták ki a termésekből összeállított koszorút, amihez nem szükséges más, mint egy ragasztópisztoly, jó sok makk (kalappal együtt), vadgesztenye, mogyoró (héjastul), fahéjrudak, esetleg mandula (egészben). Ezeket csak egyenként rá kell ragasztanunk egy szalmából készült koszorúalapra, végül az egészet érdemes megkoronázni egy kávébarna vagy krémszínű selyemmasnival. Vigyázat, hagyjunk helyet a gyertyáknak is! (Ha adventi koszorúként nem használnánk ilyesmit, hagyjuk le a gyertyákat, tegyünk a hátuljára egy akasztót, és máris kész a szíves vendégvárást jelző ajtókoszorú!)

A lakás dísze a termésekből összeállított koszorú

A tradicionális karácsonyi színek kedvelőinek érdemes piros-zöld-arany színvilágú koszorút készíteniük, a borostyán, illetve a szúrós levelű magyal mellett a piros gyertyák és arany szalagok mutatnak a legjobban. Hetekig betölti illatával szobánkat, ha szegfűszeggel telesszurkált, apró citrusokkal és zöldcitrommal kombináljuk adventi koszorúnkat, a pepecselést kedvelők pedig akár mézeskalácsból is formázhatnak leveleket és figurákat, amit cukormázzal erősíthetnek a koszorúalapra. Az avantgárd megoldások közül az egyik legizgalmasabb talán az, amikor termések és örökzöldek helyett száraztészta felhasználásával készítünk koszorút: a hosszú, piros gyertyák alá tagliatelle-fészek kerül, díszként pedig farfallét (pillangó- vagy masnitésztát) ragasztunk az alapra, majd az egészet piros szalagokkal koronázzuk meg.

Látszik tehát, hogy a lehetőségek száma végtelen, csakis fantáziánkra és nagy adag türelemre van szükség ahhoz, hogy büszkén csodálhassunk a fellobbanó lángokat a magunk által készített koszorún!

Gosztonyi Szonja

Deluxe Magazin

Korábban:

Ünneplőbe öltözik a ház

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5