A görög konyha óriásai

Címkék: Görögország, információ, étel, ínyencség

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Réthey-Prikkel Miklós

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A görög nép, amely saját képmására teremtett isteneket adott a világnak, megosztotta bölcsességét a konyhaművészetben is. Bár a szőlőlevélbe tekert darált hús, a dolmádesz török eredetű, ki ne tartaná görögnek? Hol van párja a taramasz salátának, a halban gazdag tenger dús választékában is különlegességnek számító olajos, citromos, füstölt halikrának?

Az országban a bőven termő citromot éppen olyan kulináris hozzáértéssel használják fel, mint az olívabogyót és szőlőt, a paradicsomot és padlizsánt, valamint az uborkát, paprikát és az illatos fűszereket. Jellegzetesek a citrommal készített ételek, a saláták, a különlegesen fűszerezett halak - az ízesítők közül szinte elmaradhatatlan a bor -, kár lenne nem megkóstolni a messze földön híres, többféle változatban készülő, savanykás húslevest, az avgolemonót, vagy a sültekhez kínált tojásos-citromos mártást.

A görög konyha igazi csemegéjének tartják a báránysültet, ami a Földközi-tenger vidékén - ahol pedig ebben nagy a kínálat - a legfinomabbnak számít. Ennek a magyarázata mindenekelőtt a hús minőségében keresendő. Az itt tenyésztett birkának a faggyúja ugyanis nem oszlik el az egész testen, hanem a faggyúmirigyben gyűlik össze, így nincs a bárány- vagy birkasültnek sokak által nem kedvelt illata. A hozzá kínált mentás joghurtmártás már kicsit furcsa lehet a magyar ízlésnek, de a sós feta, az omlós juhsajt önmagában vagy salátában igazán élvezetes. Fetával, spenóttal, hagymával, tojással töltve készítik a kiadós, ízletes rétesfélét, a szpanakopittát, amit ugyancsak érdemes megkóstolni.

Nyárson sült bárányhús, ismertebb nevén szuvlaki

Az italok közül nem mindenkinek ízlik a Görögországban igen kedvelt aperitif, a víztől megfehéredő ánizsos pálinka, az ouzo, a borok, különösen a vörösborok többnyire szokatlanul édesek, talán a rozészerű könnyű asztali bor, a kokinelli felel meg legjobban a magyar ízlésnek.

A kötényes fogadós jó estét kívánva (Kaliszpera) fogadja vendégeit. Soha nem felejtem első, jó húsz évvel ezelőtti emlékemet egy kis görög tavernáról. Egyedüli vendégként tévedtem be a délutáni hőségtől eltikkadva. A környék nem igazán volt ismert a turisták számára, étlapból is csak görög nyelvű került elém. A főnök, elnézve egy darabig tanácstalan tekintetemet, felállított és bevitt a konyhába, ahol egy kanalat a kezembe nyomva kóstolgattuk végig a tűzhelyen rotyogó ételeket, mígnem eldöntöttem, melyiket is válasszam. Elismerően bólogatva nyugtázta döntésemet, jelezve, hogy ennél jobban valóban nem választhattam volna. A bort már ő ajánlotta az étel mellé, amit - számára természetesen - ki sem kellett fizetnem. Tette mindezt úgy, hogy vajmi kevés esélye volt arra, hogy ismét eltévedek oda. De a vendéglátás életforma - kicsiben is az egész.

S valószínűleg a fogadós is ismerte a görög bölcs mondását: Élvezd az életet, élvezd, de módjával! S tanítása mindmáig érvényes Görögországban.

Deluxe Magazin

Korábban:

Görögországé az ouzo

Borok egy holdbéli tájról

A tenger afrodiziákuma

Tengerbe nyúló görög medencék

Elixírek a görög luxushotelben

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5