Görögországé az ouzo

Címkék: párlat, Görögország, ital

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Görögország az Európai Unióval folytatott tárgyalásokat követően elnyerte a jogot, hogy ánizspálinkáját, az ouzót, ezentúl kizárólag görög termékként ismerjék szerte a világon.

Ouzóspohár

Miután már több szőlőből és mazsolából készített ital is földrajzi eredetvédelemben részesült az Európai Unióban, Görögország úgy döntött, levédeti nemzeti italát, az ouzót. Hosszas tárgyalások és csatározások után a mediterrán ország végül a napokban elérte, hogy az ouzót, a tsipourót és a tsikoudiát (utóbbi kettő szintén italkülönlegesség) földrajzi eredetvédelem alá sorolják. Ez azt jelenti, hogy Görögországon kívül senki sem állíthat elő ouzót, illetve senki sem nevezheti így termékét, kivéve Ciprust, amelynek a görögök engedélyezték az ánizspálinka előállítását és a névhasználatot.

Az unióban több termék is földrajzi eredetvédelem alá esik, ilyenek például a francia Cognac és Champagne vidékéről származó nedűk, azaz az innét származó konyakok és pezsgők. De védett még ezen kívül az olasz gorgonzola és parmezán. Természetesen meg kell említenünk, hogy hazai vonatkozásban földrajzi eredetvédelem alá esik a tokaji és most már a villányi bor is. Emellett ugyancsak védett termék még a magyar pálinka, de külön védelmet élvez a békési és szatmári szilva-, a gönci és kecskeméti barack-, valamint a szabolcsi almapálinka.

Az ouzo a görögök egyik nemzeti itala, készítésének gyökerei az 1600-as évekig nyúlnak vissza. Mai formáját azonban 1860-ban nyerte el, állítólag Leszbosz szigetén készítették az első palackokat, és sokak szerint még ma is ott állítják elő a legjobb ouzót. Az ital azonban nem a görögöknek, hanem a törököknek köszönheti karakteres ánizsos ízét, mert ők ízesítették italaikat ezzel a fűszerrel. Az ouzo alapját a borkészítés után megmaradt szőlőhéjból nyert alkohol adja. Ebbe áztatják az ánizsmagot, illetve az egyéb ízesítő anyagokat (pl. mentát, édesköményt, mogyorót, és édesgyökeret), majd a folyadékot többször egymás után lepárolják, végül pedig vizet, cukrot kevernek hozzá. Az átlátszó, vízzel keverve azonban opálos, tejszerű, fehér színű, medve-cukorra emlékeztető ízű ánizs-pálinka alkoholtartalma 38-50 százalék között mozog. A leghíresebb márkák közé tartozik az Ouzo 12, Ouzo Barbayanni.

Forrás: Bruxinfo/Deluxe Magazin

Korábban:

Rekordáron kelt el egy üveg tequila

A világ legjobb szeszei

Whiskeylegenda Amerikából

Az írek tiltott itala

A sétáló whisky története

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5