A talányos rózsaszín gyémánt

Címkék: gyémánt, Ausztrália, információ

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

R.B.A.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Alaposan megmozgatták a nemzetközi gyémántpiac egyik szegmensét az ausztráliai Argyle bánya bezárásával kapcsolatos hírek. A rózsaszín gyémántjairól híres lelőhely az utóbbi hónapokban hihetetlen értékű drágaköveivel keltett feltűnést, ugyanakkor Magyarországon még nem jelentkeztek az árrobbanás hatásai. A kül- és belföldi árfolyamváltozásról Kakas Pétert és Robert Rosenthalt kérdeztük.

Bezárhat Argyle

A nyugat-ausztráliai Argyle bányából mindezidáig felszíni fejtéssel nyerték ki a rózsaszínű gyémántokat, azonban ez a módszer mostanra kifulladt - mondta el magazinunknak Robert Rosenthal, a nemzetközi gyémántkereskedelem egyik meghatározó alakja. Az ausztrál bánya szakemberei jelenleg azt mérlegelik, hogy érdemes-e a kincset a föld mélyéből felhozni, ugyanis ez teljesen más módszereket és gépeket igényel. Eközben teljesen leállt a kitermelés, a világpiacon így egyre kevesebb pinket lehet találni. A rózsaszín árnyalatú gyémántok azonban a föld gyomrában is maradhatnak, amennyiben a szakértők és a befektetők úgy találják, hogy nem kifizetődő a kiaknázás. Rosenthal hangsúlyozta, Argyle-ban végleges döntés még nem született, ugyanakkor egyre inkább úgy néz ki, hogy "a bánya lassan-lassan bezár".

Az Argyle a világ rózsaszín gyémántjainak gyakorlatilag 99 százalékát termelte ki, de elenyésző hányadban Oroszországban és Afrikában is találtak már pinket - mondta Rosenthal. Az izraeli tőzsde egyik fontos szereplője ugyanakkor megerősítette a ritkaságok árának ugrásszerű növekedését: elmondása szerint nemrég egy 1,7 karátos light pink darab 68 ezer dollárért (több mint 14 millió forintért) kelt el. A szakértő szerint nemcsak a rózsaszín, hanem a sárga kövek ára is jócskán felment, igaz, utóbbiak esetében nem ennyire látványosan.

Az Argyle-ból származó kő színe leginkább "fehér" gyémánt mellett érvényesül

Mindez azért is érdekes, mert számos - elsősorban hazai - gyémántkereskedőnél a rózsaszín árnyalat inkább a kevésbé kelendő kategóriába tartozik, mivel a pillanatnyi vásárlói igény főként a "fehér" kövekre irányul. Csak összehasonlításként: az előbb említett light pinkhez hasonló méretű - tegyük fel: egészen különleges, D színű, valamint IF zárványosztályú - kőért legjobb esetben is csak harmadát fizetnék ki. Igazi árugrásról beszélhetünk abban az esetben, ha az argyle-i gyémántnak nem pink, hanem vörös a színe: egy ilyen ritkaságért ugyanis akár százszoros fehérgyémánt-árat kell kifizetni.

Az Argyle sokáig a világ legtermékenyebb bányájaként volt ismert, amelyből az 1980-as években évente 30 millió karátot nyertek ki, aminek 5 százaléka volt ékszerminőségű (ez pedig 300 kilogrammot jelent) - tudtuk meg Kakas Pétertől. A szakértő elmondása szerint Argyle-t úgy fedezték fel, hogy párhuzamot vontak a dél-afrikai és jakutföldi bányák geológiai adottságaival, majd ezután kivonták a kísérőkőzetből - amely rendhagyó módon nem kimberlit, hanem lampriot - a gyémántot. A kitermelt drágakő nagy százaléka rózsaszínű, viszont kis méretű. A pink szépségek értékét éppen ez adja: csak igen ritkán találnak nagyobb köveket. A bánya a Rio Tinto Group drágakővel foglalkozó vállalatáé, amely a Central Selling Organisationtől függetlenül értékesíti a világpiacon a gyémántokat.

A hazai piac másként működik

Magyarországra a világpiaci árakkal szemben más tendenciák érvényesek. Jelenleg a rózsaszín gyémántok ára a fehéreké alatt van azon egyszerű oknál fogva, hogy nincs rájuk kereslet. Kakas Péter elmondta, hazánkban még egyáltalán nem érzékelhető a nyugati áremelkedés, ám arra vonatkozóan csak találgatni lehet, hogy ez ténylegesen is be fog-e következni. A magyar szakértő úgy véli, mintegy fél vagy egy évet kell a "begyűrűzésig" várni, amennyiben lesz egyáltalán áremelkedés. A hazai piac a nyugatiakhoz képest kicsiny (évi 10 millió dolláros forgalomról beszélhetünk), és viszonylag lassan reagál például arra, hogy Hollywoodban egyre több nagy névhez köthetők már ezen drágakövek (ami köztudottan árfelhajtó tényező).

Forrás: deluxe.hu

Ha valóban bezárna a bánya, a pillanatnyilag is méregdrága gyémántok valószínűleg még magasabb árkategóriába lépnének, viszont a lufi könnyen kipukkanhat - mondta a szakértő. Amennyiben megszűnik a pink gyémántok 99 százalékát kitermelő Argyle, az árfolyam évről évre emelkedhet, - egészen addig, amíg nem találnak egy újabb lelőhelyet, s ebben a pillanatban ismét földközelbe kerülne a kövek ára. Ha nem zár be a bánya, és mélyfúrásokkal szerzik meg a gyémántot, a felszíni kitermeléshez képest magasabb költségeknek köszönhetően ugyancsak emelkedni fog az árfolyam. Mindez azonban csak áttételesen érintheti Magyarországot, hiszen itt még a gyémántkereslet is visszaesett.

A jelen gazdasági helyzet is erősen befolyásolja a drágakőpiacot. Kakas Péter szerint könnyen elképzelhető, hogy a következő években szegmensváltás történik majd, nevezetesen a kisebb kövek iránti kereslet visszaesik, és a nagyobb gyémántok iránti pedig növekszik. Ez bizonyos mértékben már most is érzékelhető, de a későbbiekben további mozgások valószínűsíthetők. Amellett, hogy a nagyobb méretű gyémántok vásárlása esetében nem feltételezhetünk jelentős növekedést, a befektetéseknek értékmentő jellege lesz: az emberek nagy része olyan vagyontárgyakba próbálja pénzét helyezni, amelyek nem kerülnek előtérbe, könnyen mobilizálhatók - akárcsak az 1940-es években, amikor az embereknek el kellett menekülniük. A küszöbön álló ingatlanadó miatt a mobilizálható értéktárgyak szerepnövekedése várható, Kakas Péter szerint szinte biztos, hogy jóval nagyobb figyelmet fordítanak majd a könnyen elrejthető vagyontárgyakra, például az aranyra, platinára, drágakövekre - akár a rózsaszín gyémántokra is. A bánya bezárása azonban korántsem dőlt még el.

Deluxe Magazin

Korábban:

Nem elérhetetlen a gyémánt

Ékszervásárlás külföldön

Kamu és gyémánt

Gyémánttal a csúcsra - A De Beers-sztori

Mitől lesz a gyémánt érték?

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5