A brazil drágakövek állócsillaga

Címkék: nyaralás, ékszer, kreáció, H. Stern

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A H. Stern ékszerei a Rio de Janeiró-i nyaralások az egyik legkedveltebb szuvenírei, ugyanis az 1945-ben alapított vállalat míves darabjai tipikusan brazilok, ráadásul mára világhírűvé váltak.

Szinte a semmiből került fel a nemzetközi ékszerpiac térképére az 1950-es évek elején egy bizonyos H. Stern nevű, kicsiny brazil vállalkozás. A sikertörténet mögött egy európai emigráns állt, aki családjával együtt még 1939-ben menekült el a náci Németországból. Hans Stern mindössze 22 évesen vásárolt magának egy harmonikát, majd a szükséges tőke megszerzése után, a második világháború utolsó évében megnyitotta riói ékszerüzletét.

Rámenős marketingstratégiája révén több mint 60 év alatt a H. Stern Brazília legnagyobb és a világ egyik legismertebb cégévé nőtte ki magát. A Rio de Janeiróban letelepedett férfi a 60-as években az öreg kontinensen is nyitott ékszerbutikokat, amelyek között a párizsi és a frankfurti a legnagyobb, világviszonylatban pedig a New York-i és a Tel Aviv-i üzlet a legfontosabb.

Hans Stern emellett persze nem pusztán saját cégét tette ismertté világszerte, hanem a Brazíliában igen bőséges mennyiségben előforduló színes drága- és féldrágakövek árfolyamát is az egekbe emelte. Sokak szerint ha nem élt volna Stern, az akvamarin, turmalin, ametiszt és a topáz sem lenne ennyire népszerű, ugyanis színrelépése előtt a gyémánt mellett csak a rubin, zafír és smaragd szerepelt az ékszerészek beszerzési listáján.

Nem véletlen az sem, hogy a turmalin egy egyedülálló változata a "paraibai" jelzőt viseli, amely a megtalálás helyére utal. A Stern által ugyancsak forgalmazott ritka drágakő rövid időn belül olyan népszerű lett, hogy ára rögvest megsokszorozódott (elérte egyes gyémántokét is), a kő pedig jószerivel eltűnt a piacról. A színes drágakövek felemelésének ugyanakkor kevésbé szerencsés velejárói is voltak: a szintén népszerűvé vált topáz esetében az történt, hogy számos hasonló követ - főként a citrint - "riói", "palmeirai" és "madeirai topáz" néven igyekeztek eladni, aminek a vége az lett, hogy a valódit a kereskedők kénytelenek voltak nemestopáznak elnevezni.

Az akvamarin, turmalin, ametiszt és a topáz népszerűsítése mellett a H. Stern a mindaddig alacsonyabb színvonalú latin-amerikai ékszerészmesterséget is átalakította, amikor elcsábította a legjobb európai csiszolókat az 1958-ban megnyitott, drágaköveket vizsgáló laboratóriumába. A munkának meglett az eredménye, egy évvel később ugyanis Hans Stern már - a drágakövekben dúskáló - Brazília első ékszerszemléjét szervezhette meg, amelyet nemzetközi díjzápor követett. Ettől kezdve a vállalatot viszonyítási pontként kezelték az egész világon.

A nyakláncot a cég fennállásának 60. évfordulójára készítette a H. Stern

A világsiker megszerzésében szintén sokat segítettek Hollywood sztárjai, akik közül elsőként Catherine Deneuve viselt H. Stern-kincseket. Az Oscar-díj átadásokon a későbbiekben olyan hírességek viselték a brazil cég ékszereit, mint Sharon Stone vagy Catherine Zeta Jones, Angelina Jolie vagy Liv Tyler.

Az elsősorban színes drága- és féldrágaköveiről ismert H. Stern természetesen a gyémánttól sem idegenkedik (amit nem utolsósorban a De Beers az évről évre megrendezett Diamonds International Awardon szerzett díjai bizonyítanak), a cég e téren ugyancsak vezetett be újdonságokat, például a csillag alakú Stern-csiszolást, amire kitűnő alapot szolgáltat a németül csillagot jelentő családnév. A cég felvirágoztatásával a tulajdonosnak régi álma teljesült, azaz Brazíliát már nem csak a kakaó, kávé és a foci, hanem az ékszerek kapcsán is megjegyzik az emberek.

Deluxe Magazin

Korábban:

Ékszervásárlás külföldön

Nem elérhetetlen a gyémánt

Kamu és gyémánt

Jubileumi ékszert készített a Stephen Dweck

A francia iparművészet forradalmára

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5