A műkincsek nagyáruházai

Címkék: Sotheby's, Christie's, aukció, információ

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A művészettel egyidős a műkincsgyűjtés és -kereskedelem, amelynek legcélratörőbb segítői az aukciósházak. Ezek közül kettő, a Sotheby's és a Christie's mára behálózta a világot, míg a kisebbek az egyes országok igényeit szolgálják ki. Cikkünkben az öt földrész legjelentősebb árverési helyszíneit vesszük sorra.

A két globális aukciósház-óriás

A világ árveréseinek kétségkívül a Sotheby's és a Christie's a legfontosabb szereplője, hiszen a két óriáscég Ausztráliától Kanadáig minden gazdagabb országban jelen van egy vagy két filiáléjával. A két lánc székhelye természetesen Nagy-Britannia, az aukciósházak őshazája, ahol mind a mai napig a legjelentősebb aukciókat bonyolítják le. A 18. század derekán alapított Sotheby's és Christie's a londoni központból elért mindent, ami csak egy évezred negyedrésze alatt lehetséges: mindketten behálózták fiójkaikkal a világot, a Guinness Rekordok Könyvébe pedig egymást felülírva kerültek be évről évre hihetetlen leütési áraikkal.

Annak szemléltetésére, hogy milyen mértékben terjednek ki az aukciósláncok a földkerekségre, álljon itt két lista a különböző fiókokról: a Sotheby's Dél-Afrikában két városban - Johannesburgban és Fokvárosban - is jelen van, Ausztráliában Sydneyben és Melbourne-ben, Ázsiában Tel-Avivban, Szingapúrban és Hongkongban, a tengerentúlon New Yorkban és Torontóban, Európában Párizsban, Zürichben, Milánóban. Ezen kívül két londoni központtal rendelkezik, de számos kisebb lerakata van egyéb nagyvárosokban is. A Christie's hasonlóképpen kiterjesztette a földkerekségre hálózatát: Amsterdam, Hong Kong, Beverly Hills, Madrid, Melbourne, Milánó, New York, Párizs, Róma, Sydney, Tel Aviv és Zürich városát említhetjük a londoni központ mellett.

Feltörekvő kicsik

A nemzetközi műkincskereskedelem azonban korántsem fejeződik be a két árverő-nagyhatalom szereplésével. S bár kétségtelen, hogy a legnagyobb leütések többnyire ezen két vállalat valamely képviseletén születnek, nem hagyhatjuk figyelmen kívül a többi aukciósházat sem, különös tekintettel arra, hogy a "kisebbek" között is vannak feltörekvők, amelyek közül néhány ugyancsak hálózat kiépítésébe kezdett.

A Bonhamset a legrégebbi aukciósházak között tartják számon, az 1793-as londoni alapítású cég a Sotheby's és a Christie's után a harmadik legnagyobb szereplő évi 700 árverésével. Ezeket elsősorban angolszász területeken tartják, a lánc két londoni bázisa mellett olyan városokban rendelkezik aukciósházzal, mint az ausztráliai Adelaide, Perth, Sydney és Melbourne, az amerikai San Francisco, New York, valamint a brit Bath, Chester, Edinburgh, Leeds és Oxford.

A Sotheby's a leghíresebb aukciósház

Az 1796-os alapítású Phillipset 2001-ben a Bonhams vette meg a Louis Vuitton Moet Hennesy konszerntől. A Henry Phillips nevéhez fűződő londoni cég New York-i, genfi, berlini, brüsszeli, Los Angeles-i, milánói, müncheni és párizsi aukciósházaiban elsősorban kortárs művészek alkotásait vásárolták.

Nagy jelentősséggel bír helyi viszonyokban két kisebb lánc Olaszországban és Dániában. Előbbiben a torinói székhelyű, Vericelliben és Trindentben is jelenlévő Della Roccát említhetjük, míg az utóbbi országban a Bruun Rasmussent emelhetjük ki, amely Koppenhága mellett Ullerslevben és Vejlében rendelkezik árverőházzal.

Szövetség szövetsége

Az International Auctioneers némileg más kategória: ez ugyanis nem aukciósház által önállóan létrehozott lánc, hanem ennek fordítottja: 1993-ban a világ több, helyi viszonyokban meghatározó műkeresekedő vállalata globális partnerkapcsolatot létesített egymással. Ezek között szerepel a legrégebbi, az 1707-ben alapított bécsi Dorotheum, a skandináviai piacvezető, a Bukowskis, a családi kézben legrégebben lévő német Lempertz, a könyvspecialista New York-i Swann Galleries, a svájci Galerie Koller, az olasz Porro & C., a francia Tajan, valamint egy szövetség is, amely további aukciósházakat fog össze.

A Dorotheum a világ legrégibb alapítású auckiósháza

Az Escala Group 18 tagja közül feltétlenül említést érdemel a bélyegekkel és érmékkel foglalkozó Greg Manning és az Auctentia, illetőleg a világviszonylatban vezető bélyegárverő, a Corinphila.

Az International Auctioneers tagjai segítik a közös ügyfelek hatékony informálását, lehetővé téve, hogy egy adott témakör gyűjtője a szövetséghez kötődő bármely helyszínen (New York, Párizs, Zürich, Stockholm, Milánó, Torinó, Róma, Velence, Bécs és Köln) arról az árverésről értesüljön, amely őt leginkább érdekli.

Helyi hírességek

A teljesség igénye nélkül a világ aukciósházai közül mindenképpen ki kell emelni néhányat, amelyek a Sotheby's és Christie's, esetleg az International Auctioneers világuralma mellett fontos helyi szereplői a műkincs-kereskedelemnek.

Ausztrália: Sydneyben a Lawson Menzies nevű auckiósházat például a kontinens egyik legfontosabbikaként tartják számon. Európa: A hamburgi Quittenbaumot kortárs művészeti kincseiért világszerte ismerik, de ugyanennek a korszaknak specialistája még a dublini De Veres is. A hamburgi Hauswedell & Nolte nívós könyvaukciói révén ismert. Igaz, Közép-Európában a Dorotheum a legfontosabb szereplő, a varsói Unicum szintén jelentős leütések helyszíne. Észak-Amerika: aki Kanadában szeretne vásárolni a nemzeti festők remekműveiből, a Heffelt kell keresnie, míg más jellegű műkincsek a Hall's Auction Servicesnél minden mennyiségben fellelhetők. Dél-Amerikában járva a Buenos Aires-i J. C. Naónban vásárolhatunk értékes régiségeket, a szubkontinens északi részén pedig a venezuelai Casa de Subastas Odalys számít fontosnak. A Távol-Kelet legjelentősebb (nem Sotheby'shez tartozó) aukciósházát, a Shinwa Art Auctiont Tokióban találjuk.

Magyarok a világban

A világ legfontosabb aukciósházai között két magyar helyszínt szoktak emlegetni: a budapesti Polgárt és a Kieselbachot, ugyanakkor magasabb leütési árak máshol is születtek már az országban, elég, ha a Mű-teremre, a Nagyházira, a Belvárosira (amely nemrég Dunaparti Aukciósházra változtatta a nevét), a Belvederére vagy a BÁV-ra gondolunk. Érdekességként jegyezzük meg, hogy az országhatárokon túl is találkozhatunk magyar nevű aukciósházakkal, amelyek közül a Bodnar's (Egyesült Államok, New Brunswick) és a Sebök (Németország, Bamberg) számít fontosabbnak.

Deluxe Magazin

Korábban:

Kezdődik a műgyűjtő-szezon

Műkincstörténelmet írhat a Christie's

Klimté minden idők legdrágább festménye

Egy aukció kulisszatitkai

Milliárdos műgyűjtők

 

 

 

1 komment

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Cornelia Aldrigo | 2010. április 6., kedd 12:59:30

A cikket olvasva, szeretném megtudni, hol érhető el az aukciósház Budapesten. Köszönettel.

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5