A világ leggazdagabb asszonyai

Címkék: gazdag, vagyon, siker

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Sütő Emese

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A milliárdosokról és a világhírű üzletemberekről sokaknak a kifogástalan külsejű, elfoglalt férfiak jutnak eszükbe, pedig az utóbbi években a sikeres nők bankszámlája is igencsak gyarapodni látszik. A leggazdagabb asszonyok körében nem csak tehetős örökösnők, hanem vállalatvezető hölgyek is találhatók, méghozzá a világ minden tájáról.Tekintse meg galériánkat!

A milliárdosok száma világszerte egyre rohamosabban gyarapszik. Elég, ha csupán arra gondolunk, míg húsz éve még csak 140 ember vagyona lépte át a bűvös, 1000 millió dolláros határt, addig az amerikai Forbes Magazin adatai szerint mára 793-an tartoznak ebbe a kategóriába. Az átlagosan mintegy 3,3 milliárd dollárt birtokló gazdagok körében a hölgyek száma is figyelemre méltó. A tavalyi évhez képest 2006-ra újabb tíz nő lépett be a milliárdosok közé, így most egészen pontosan 78-an vannak világszerte. Az asszonyok körében természetesen olyan is akad, aki vagyonát saját ügyességének köszönheti, igaz csupán hat, köztük az amerikai műsorvezetőnő Oprah Winfrey és a brit írónő J. K. Rowling.

A leggazdagabb nők listáját egy meglehetősen éltes korú hölgy, Liliane Bettencourt vezeti, akinek vagyonával legfeljebb magas kora vetekedhet. A 83 éves francia örökösnő hazája legtehetősebb állampolgára, de világszinten is az előkelő 15. helyen szerepel, Roman Abramovics után négy hellyel. A mesés, 16 milliárdos vagyont Liliane Bettencourt a családi vállalkozásnak, a L'Oreal cégcsoportnak köszönheti. Az egykori alapító Eugene Schueller lánya 1950-ben ment hozzá a neves francia politikushoz, André Bettencourt-hoz. A jelenleg Neuilly-sur-Seine-ben élő hölgy a mai napig jelentős részvénycsomaggal rendelkezik a kozmetikai vállalatban, így vagyona várhatóan csak tovább gyarapszik majd a következő években, komoly kihívást jelentve ezzel a második leggazdagabb nőnek, Christy Waltonnak.

Az amerikai milliárdosnő annak a Wal-Mart-örökös John Walton özvegye, aki tavaly júliusban vesztette életét egy repülőbalesetben. Az ötvenegy éves Christy, fiával Luke-kal mintegy 15,9 milliárd dollárt örökölt. Az 1970-ben alapított Wal-Mart üzletlánc mára 5100 bolttal rendelkezik, 138 millió ügyfelet szolgál ki hetente és 285 milliárdos bevételt produkál. Ilyen jól csengő számadatok mellett nem csoda, hogy Christy Walton birtokolja a világszerte a második legtehetősebb nő címét, amelyet csupán két másik Walton-hölgy veszélyeztethet. Alice Walton és Helen Walton ugyanis szorosan Christy mögött a világ harmadik és negyedik leggazdagabb asszonyainak tudhatják magukat. A néhai John Walton ötvenhat éves húga, Alice 15,7 milliárdot örökölt, míg édesanyja, az egykori cégalapító Sam Walton özvegye, a nyolcvanhat éves Helen 15,6 milliárdnyi vagyon birtokosa. Az elvált asszony egyébként igazi iskolapéldája a gazdag, felelőtlen életet élő gazdag örökösöknek. A köztudatba leginkább egy 1998-as incidenssel került be, amikor is az őt ittas vezetés miatt megállító rendőrökre azzal támadt, hogy tudják-e, ki is ő valójában. Nos, azóta nyolc év telt el, és a számláján gyarapodó dollármilliók továbbra sem számítanak enyhítő körülménynek az amerikai jogrendszerben hasonló kihágásokkor.

Forrás: EPA
Oprah Winfrey saját erejéből gazdagodott meg

A "jó helyre születettek", és a szerencsések sorát gazdagítja Abigail Johnson, aki 12,5 milliárdot örökölt a nagyapja által 1946-ban alapított Fidelity Investments befektetőcégnek köszönhetően. A negyvennégy esztendős Abby azonban több egyszerű örökösnőnél. Aktív részt vállal a mammutcég irányításában, ráadásul igen komoly előképzettséggel is büszkélkedhet, hiszen a Harvardon részesült MBA-képzésben. A kőkemény üzletasszony, ha vagyonát születési helyzetéből fakadóan is szerezte, mindenképpen sokat tett annak gyarapításáért. Az amerikai milliárdosnőt a 6., és 7. helyen olyan honfitársnői követik a leggazdagabbak listáján, mint a Cox-médiabirodalom tulajdonosai, Barbara Cox Anthony és Anne Cox Chambers, valamint az élelmiszeripari temékeket gyártó Mars Incorporated tulajdonosa, Jacqueline Mars.

Az amerikai hölgyek mellett európai is akad a tíz leggazdagabb között. A kilencedik helyen például a legnagyobb vagyonnal rendelkező német nő, Susanne Hanna Ursula Klatten áll. A 8,1 milliárd dollárnyi ingó- és ingatlan tulajdonnal rendelkező Klatten 1962-ben született Bad Homburgban, és édesapja, Herbert Quandt gyógyszeripari érdekeltségeinek köszönhetően milliárdos vagyont örökölt. Férjének, Jan Klattennek megismerkedésükkor Susanne Kant álnéven mutatkozott be, és anyagi helyzetét is elhallgatta előle. Miután a milliomosnő megbizonyosodott, hogy a férfi nem a pénzéért szereti, 1990-ben hozzáment. Az azóta háromgyerekes anyává lett, Münchenben élő Susanne Klatten nem csak az üzleti életben sikeres, hanem elismert golfjátékos és mesteri síző is.

A tizedik leggazdagabb hölgy szintén európai. A brit Cristina Green, bár vagyona jelentős részét kétségtelenül férje cégének, az Arcadiának köszönheti, a 7 milliárdos álomhatár eléréséért maga is sokat tett. A hölgy nem csak kitűnő üzletasszony, hanem ügyel is a kemény munkával megszerzett javakra. A szigorú brit adózási törvényeket kikerülendő ugyanis, Cristina Green férjével Monacóba költözött.

J. K. Rowling írással lett milliárdos

A kínai gazdagok köréből szintén akad egy "delegált" a milliárdos hölgyek listáján, méghozzá a 49 éves Zhang Yin. A Nine Dragons Paper tulajdonosnője a tavalyi 374 millió dolláros vagyonával még csak az élboly közelében sem járt, ám idei anyagi helyzete annyit javult, hogy erre az évre elérte a 3,4 milliárd dollárt. A kínai üzletasszony ezzel a teljesítménnyel még olyan gazdag sztárokat is megelőz, mint az amerikai Oprah Winfrey, vagy a Harry Potter szerzője, J. K. Rowling, akik bár szintén maguk küzdöttek meg az anyagi sikerért, vagyonuk egyelőre eltörpül ázsiai társnőjüké mellett. Az amerikai médiakirálynőként emlegetett Oprah Winfrey 1,4 milliárd dolláros tulajdonával idén az 562. leggazdagabb ember, míg Rowling több mint egymilliárd dollárt köszönhet a Harry Potternek.

Megtörténhet, hogy 2007-re újabb híresség tör előre a leggazdagabb nők listáján, méghozzá a világ 11. leggazdagabb emberének, Roman Abramovicsnak a felesége. Irina Abramovics ugyanis a hírek szerint válni készül milliárdos férjétől, aki a procedúrával vagyona felét veszítheti el. Amennyiben a legnevesebb londoni válóperes ügyvédi iroda, a Sears Tooth segítségével Irina valóban megkapja a mintegy 10,6 milliárd dollárt, akkor jövőre komoly változások várhatók a leggazdagabb hölgyek listájának élmezőnyében.

Deluxe Magazin

Élnek, mint a maharadzsák

Még mindig Bill Gates a leggazdagabb amerikai

Abramovics a leggazdagabb közép-kelet-európai

A tíz leggazdagabb fiatal sztár

Rekordot ért el a milliomosok száma

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5