A toszkán konyha kincsei

Címkék: ínyencség, étel, Olaszország, információ

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Szerencsések azok, akik Olaszország bármelyik tájára vetődnek, továbbá szeretik a finom ételeket, a változatos konyhát, és szívesen kipróbálnak új ízeket. Itáliában az egyes régiók egymással vetélkednek e téren, és mindegyik magának követeli a "legjobb konyha" címet. Igazságot tenni még úgy sem igen lehet, hogy mindegyiket végigkóstoljuk, az azonban tény, hogy Toszkána a legjobbak közé tartozik e téren.



Tekintse meg galériánkat!

Csak farkaséheseknek vagy nehézatlétáknak ajánljuk a "bistecca alla fiorentinát". A tányérról lelógó hirtelensült bélszínnek ugyanis az a legfőbb különlegessége, hogy - mint a firenzei éttermek figyelmeztetnek - minimum fél kilós porciót adnak belőle, de nem ritka az embert próbáló 800 grammos hús sem. Kisebb kockázattal jár a liliomos város másik, nem éppen könnyű ínyencsége, a pacal firenzei módra. Ezt paradicsomos szósszal, csípős paprikával, reszelt sajttal készítik sütőben, és kis cseréptálakban szervírozzák. A tálak első látásra akár kicsinek is tűnhetnek, de a rajtuk felszolgált étek meglehetősen tömény.
   
Ugyancsak kétséges, hogy éhen marad-e bárki is a "lombata d'agnello" után, amely szerint a bárányfalatok mellé zucchinit, sárgarépát és más zöldséget párolnak, és a tetejére sajtot sütnek. És ha esetleg akad, aki ragaszkodik valami hagyományosabb körethez, kérhet friss rozmaringgal megszórt, sütőben sült krumplit.
   
A helyi zöldségleves, a minestrone talán egy kicsit furcsa lehet ecetes ízével, a pizzát az olyan jobb helyeken, mint az 1580 óta a firenzei nagypiac mellett működő Bottega di Donetellóban a vendég szeme előtt formázza szép vékony, kerek tésztává a mester, és süti meg a barátságosan lángoló kemencében. Nem sajnálják a tejszínt a lasagnából, a legjobb, gombával, hússal, vagy spenóttal töltött canelloniért azonban érdemesebb Sienába utazni. 
   
Ugyancsak kiváló a négy sajt mártásával készült nudliszerű, bár annál lényegesen lazább gnocchi. És ha már megfordítottuk az olasz étkezési sorrendet: egy-egy gazdag saláta akár főételnek is beillik. A specialitás errefelé a ruccola és a madársaláta, de nem is lehetne megszámlálni, hányféle zöld vagy pirosas szélű levél kerül a tálba, amelyek mellé még kötelező a csíkokra reszelt sárgarépa, valamint a toszkán lankákon bőségesen termő olivabogyó. Az olajfát oly becsben tartják, hogy Firenzében, a Dóm közelében védőrács óv egy 300 éves gyönyörű példányt.

Miután a tartománynak gyönyörű tengerszakasza van, és alig 10 kilométerre esik a festői Elba szigete, amelynek körzete kiváló halászati terep, érdemes Toszkánában olyan finomságokat is megkóstolni, mint a kardhal citromos mártásban, amelyhez fokhagymás párolt spenótot ajánlanak. A merluzzónak nevezett sárga tőkehalat némi fehérborral locsolják meg, az apróhalakból olyan sűrű, szinte pépszerű hallevest főznek, amelyet pirított kenyérre öntenek rá a tányérban.


A hegyvidék a gombáké. A vadregényes Appenninek oldalain, ahol néha az év kilenc hónapjában esik az eső, a legnagyobb becsülete a hatalmasra növő vargányának van. Szinte kizárólag ezt fogyasztják a helyiek, akik "disznógombának" hívják, pedig számos más ehető gomba is akad az erdőkben. Legszívesebben kukoricalisztbe forgatva, fokhagymás olajban sütik meg, de petrezselyemmel párolva is szeretik. Ugyanezen a vidéken, ahol nemes gesztenyefák tornyosulnak, gesztenyelekvárt és gesztenyemézet kínálnak. 
   
Toszkána a világhírű Chianti bor hazája, a Firenze és Siena közti dombságot nevezik így. A márkajelzett borok természetesen meglehetősen drágák, de egy magára valamelyest adó vendéglős saját bort is tart, amelyek miatt nem kell szégyenkeznie. A legfinomabbak a szinte feketének tűnő, érdes hatású vörösek, amelyeknek íze még sokáig ott marad az ember nyelvén.

Forrás: MTI

Deluxe Magazin

Korábban:

A toszkán borok titka

Étkezés olasz módra

Jarno Trulli magyar borokkal tért haza

Toszkána a sztárok kedvelt búvóhelye

Egy csepp Toszkána Budapesten

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5