Repültek az üvegek a koktélversenyen

Címkék: koktél, rendezvény, Budapest, ital

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

R.B.A.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A koktél születésének 200. évfordulóján rendezték meg a III. Bols Bartenders Competitiont a Hajógyári Szigeten, ahol nemzetközi sztárokból álló zsűri előtt küzdöttek meg egymással a legvirtuózabb magyar mixerek klasszikus és flair kategóriában.

Idén is volt BBC verseny Budapesten, persze a szeptember 14-i alkalom nem a brit közszolgálati adóról, hanem a magyarországi koktélkészítés legjobbjairól és az ital évfordulójáról szólt. A cocktail szó először egy amerikai magazinban fordult elő 1806-ban, s azóta bejárta a világot, az ital elkészítésének az évszázadok során pedig külön kultúrája alakult ki, amelynek csúcseseményei a különböző mixerversenyek. A jubileumi Bols Bartenders Competition nevezői 2006-ban nemcsak új zsűri előtt mutatták be tudásukat, hanem részben új feladatokkal (200 milliliteres jubileumi ital készítése a flair kategóriában) is meg kellett birkózniuk.

A versenyt két kategóriában hirdették meg, ám az eddigi hagyományoktól némileg eltérően a klasszikus és a flair készítési módok közül utóbbi esetében egy saját kreációt is be kellett mutatni az évforduló alkalmából, amire plusz pontokat kaptak a versenyzők. A megmérettetésen a szerzett pontokat ronthatták is: a koktélkeverés közben kifolyt italért, az esetleg elejtett tárgyakért levonás járt. Az idei verseny azért is különleges volt, mert a zsűriben külföldi hírességek - a brit Neil Garnert és Neil Lowrey, valamint a cseh Roman Uhlír - értékelték a magyar versenyzők produkcióját. A versenyről a két kategória győztesét, Szalacsi Noémit és Sörös Szabolcsot kérdeztük.

Forrás: Bols.hu


A klasszikus kategóriában az indulóknak 5 perc leforgása alatt kellett elkészíteniük 4 darab long drinket, amelyet a szabályoknak megfelelően eddig még sehol nem publikált recept alapján kell kikeverniük úgy, hogy a shakerbe töltött italmennyiség ne haladja meg a 7 centilitert, s abból 2 cl alkoholos összetevőjű legyen. Szalacsi Noémi magazinunknak elmondta, a standard szabályok szerint készülő italokat technikai és kóstolózsűri értékelte, a szeptember 14-i versenynapot egy selejtező előzte meg. A klasszikus kategória legjobbja a zsűrit egy mandulalikőrös, amarettós és vodkás kreációval győzte meg tudásáról, amelyet feketeribizlilével, eperpürével és lime-mal gazdagított.

Szalacsi Noémi nyerte a klasszikus kategóriát

Szalacsi Noémit teljesen váratlanul érte a győzelem. - Amikor meghallottam a nevemet, nem is hittem a fülemnek, a barátaim unszolására mentem fel a színpadra - meséli mosolyogva az első helyezett. Noémi 2004-ben végezte el a mixer tanfolyamot, és eleinte nem volt különösebb indíttatása, mindössze a barátainak akarta saját kezűleg keverni az italokat. Az egyre pontosabb mérések, és egyre jobb koktélok után egy csoporttársa versenyzésre buzdította. - Igazából még nem fogtam föl a győzelmet, de az már biztos, hogy jövőre is indulni fogok! A klasszikus kategória győztese egy XI. kerületi szórakozóhelyen, az Oázis Dance Clubban készült fel a versenyre, ahol hétköznap is megkóstolhatók Noémi remekei.

A flair kategória leginkább akrobatikus vonásaival ragadja meg a nézők figyelmét. A keverés helyszínén eleve gumiszőnyeggel csökkentik a balesetveszélyt, ugyanis előfordul, hogy a levegőben végzett mutatvány során szilánkjaira törik egy-egy üveg. "A flair versenyzői mindig nagy felkészültséggel érkeznek a BBC-re, aki ebben a kategóriában indul, annak legalább napi 4-5 órán át kell gyakorolnia a pontos mozdulatokat" - mondta magazinunknak Sörös Szabolcs. Az indulók zsonglőrmutatványok során keverik össze az italokat, a poharak, üvegek és shakerek szállnak a levegőben, a jégkockák olykor könyökvégről pattannak be a pohárba. A bűvészkedésnek természetesen nem pusztán látványosnak kell lennie, hanem pontosnak is, illetve az ízletes italnak épségben és kész állapotban kell landolnia a pulton. Sajnos előfordult, hogy az egyik igen tehetséges versenyző a bravúros akrobataprodukció után a lehető legszerencsétlenebb módon, a legutolsó percben felborította az addig készített műremeket.

Sörös Szabolcs nem sérült meg, hibapontot is alig kapott

A győztes - aki egyébként a Tom Cruise-féle Cocktail című film hatására kezdett el foglalkozni az italkeveréssel - a verseny alatt furcsa arcfestékével és felettébb magabiztos technikájával hívta fel a figyelmet. Szabolcs mutatványa nemcsak vakmerőségével, hanem pontosságával is feltűnő volt, ami a versenyző felkészültségének ismeretében már nem is annyira meglepő. A flair 2006-os magyar győztese három és fél év alatt mintegy 20 belföldi és 10 külföldi versenyen indult, és a flair bartendereket tömörítő, XI. kerületi Flair Planet Team tagja. - Mindegyik verseny nagy élmény volt számomra, de a legemlékezetesebb a romániai, amelyen úgy lettem első, hogy a példaképemet sikerült legyőzni egy roppant izgalmas versenyben. A kétnapos rendezvényen az a Tom Dyer indult, akit a legnagyobb angol flair tenderek között tartanak számon és akit szinte senkinek sem sikerült legyőzni. Ez a londoni tender olyan stílust hozott be a közéletbe, amely azóta is nagy hatással van a szakmabeliekre - mondta a győztes.

Szabolcsnak a győzelem nem okozott túlságosan nagy meglepetést. - Őszintén szólva erre számítottam, de ha szabad ilyet mondani, én még ezzel az eredménnyel is elégedetlen vagyok, a romániai verseny annyival jobban sikerült.

Forrás: www.bols.hu
Bemutatót tartott a zsűri két sztárja, Neil Garner és Neil Lowrey


A versenyeket ugyancsak látványos bemutató koronázta: a flair kategória után a két világhírű bartender, Neil Garner és Neil Lowrey mutatta be tandem produkcióját. A BBC magyarországi története során ez volt az eddigi legmagasabb összdíjazású koktélverseny, a két kategória első három helyezettjei összesen egymillió forintot vihettek haza. A Bols a Coca-Colával karöltve szervezte meg a versenyt, így további kategóriákban is díjazták a mixereket. A legjobb Coca-Cola M5 alupalackos koktél készítője különdíjban részesült, ez jelen esetben egy egyedi kristály Coca-Cola kontúrüveget és kétszer annyi liter üdítőt jelentett, mint ahány kilogramm súlyú volt a díjazott személy. A nyertes maga válogathatja össze a 12 márkás termékportfólióból a számára legmegfelelőbb ízeket. A Coca-Cola külön díját klasszikus kategóriában Varga Gergő, flair kategóriában pedig Szita Viktor nyerte el. A közönség kedvence, Reiner Péter pedig a Bols kupáját vehette át. A díjátadást és a III. Bols Bartenders Competitiont hajnalig tartó koktélünnep zárta.

Az első öt helyezett, kategóriánként:

Klasszikus:

1, Szalacsi Noémi - 188 pont
2, Varga Gergő - 188 pont
3, Piros Zoltán - 185 pont
4, Varga Tamás - 182 pont
5, Bródy Tamás - 182 pont

Flair:
1, Sörös Szabolcs - 1057 pont
2, Szita Viktor - 836 pont
3, Sörös Norbert - 789 pont
4, Reiner Péter - 560 pont
5, Mézes "Őzy" Imre - 544 pont

Deluxe Magazin

Korábban:

Nem csábít a Sex on the Beach

Budapesti limonádéteszt

A koktélok szakértője

Fekete Mágia, a világ legdrágább koktélja

Kedvencünk a Sex on the Beach

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5