A műkaviár hódít Magyarországon

Címkék: kaviár, Magyarország, információ

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

R.B.A.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Magyarországon az apró szemű, festett műkaviárt kedvelik a leginkább, a nyúlhal ikrája alsó középkategóriának számít, míg a valódi kaviárt csak a kiváltságosok engedhetik meg maguknak - ha egyáltalán fellelik az üzletek polcain. A magyar kaviárfogyasztásról az egyik forgalmazó vállalat vezetőjével beszélgetett a Deluxe Magazin.

A közfelfogásban a kaviárt leginkább a tokhal ikrájával szokás azonosítani, s érdekesmód az üzletek többségében kapható, feltűnően alacsony árfekvésű pótlékra is ugyanezt az elnevezést használják. A kettő természetesen nem azonos, s ami Magyarországon kaviár néven kerül forgalomba, az csak az iráni és orosz eredetinek egyfajta pótléka - mondta magazinunk érdeklődésére Starcsevics Imre, az Ozean-Delicates vezetője. Néhány bevásárlóközpontban, illetőleg a drága delikáteszekben lehet találkozni valódi kaviárral, ám ezek a piacnak csak egy kicsiny hányadát jelentik.

A kereskedelemben ezt az aprószemű halikrát capelin kaviárnak nevezik, átlagos dobozonkénti ára 300-400 forint körül változik üzletektől függően (egy doboz ötven grammot jelent). Magyarországon ez a kaviár - avagy kaviárpótló - a legkeresettebb alacsony árfekvése miatt, forgalmazásával 4-5 cég foglalkozik, s gyakorlatilag a legkisebb üzletekben is megtalálható. A capelin minden esetben mesterséges színezékkel kerül a polcokra, az apróbb szemek pedig a rutinos kaviárfogyasztó számára nem jelentenek olyan ízélményt, mint a nagyobbak. Sokan a capelint épp "mákszemnyi" mérete miatt nem vásárolják.

Egy kategóriával magasabbra pozicionálható a nyúlhalkaviár néven ismert csemege. Ez németországi közvetítéssel érkezik Magyarországra, nagyobb szemű és ennek megfelelően ízletesebb is, mint a capelin. A nyúlhalkaviár fogyasztása vitán felül nagyobb élményt jelent, roppanósabb, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy ez is festett. Ez a fajta is elterjedtnek számít, s bár valamivel ritkább a capelinnél, a nagyobb üzletekben és egyes hipermarketekben megtalálható. A nyúlhal kaviárja 600-700 forintba kerül dobozonként, pillanatnyilag az egyik üzletlánc 400 forintos mélyáron kínálja.

A valódi kaviár piaci jelenléte alig érzékelhető

Ennél lényegesen nagyobb szemű a pisztráng- és a lazackaviár, ezek közül egy szem - vagy még inkább: egy golyócska - már valóban észrevehető a szájban, szétroppantása is nagyobb élvezet. A pisztráng és a lazac kaviárjából 50 gramm Magyarországon körülbelül 1000-1300 forintért szerezhető meg. A lazackaviárnak manapság nagy divatja van a szusi miatt, ezért sokszor ennél is olcsóbb. Előfordul ugyanakkor, hogy egy-egy termék különböző fantázianévvel és lazackaviár megnevezéssel kerül forgalomba annak ellenére, hogy nem azt tartalmazza, mint ami rá van írva, és ez csak az összetevők listájából derül ki.

A forgalom zömét, mintegy 60-70 százalékát tehát az aprószemű capelin teszi ki, 10-15 százalék körül lehet a nyúlhalkaviár része, míg a fennmaradó töredéket a lazac és a pisztráng teszi ki, ezalatt a tokhal ikrája nem, vagy csak nagyon ritkán található meg a boltokban, holott sokan a kaviárt a legutóbbi csemegével azonosítják. Az igazán drága kaviárokat Starcsevics Imre szerint csak az erre specializálódott üzletekben lehet kapni.

A "valódi" kaviárt nem feltétlen 50 grammos kiszerelésben lehet kapni, a ritkábbakat értelemszerűen kisebb adagokban vásárolhatjuk meg, ugyanis roppant fontos, hogy a halikra ne álljon sokat felbontott állapotban a hűtőben, egy drága doboznál pedig a legkisebb minőségcsökkenés is óriási veszteség lenne. A tokhal kaviárja a kis forgalom miatt nem rendeklezik olyan jellegű terjesztéssel, mint amilyenről a nyúlhal- vagy lazackaviár esetében beszélhetünk.

A kis dobozok már igen széles ársávban foglalnak helyet, az acélszürkés sevruga kaviár száz grammja százötven euró körül alakul, ennél valamivel többe kerül az osietra ikra, míg a nagyszemű belugáért pedig a sevruga dupláját is elkérik. Ezeket a ritkaságokkal ritkán talákozunk a delikáteszekben is. Nagy árugrást jelent az úgynevezett almas, ami a nyolcvan éves beluga kaviárja, ezért száz grammonként 2500 eurót, vagyis bő hatszázezer forintot kell fizetni.

Deluxe Magazin

Korábban:

Kaviárfarmot nyitnak Abu Dhabiban

Feloldották az iráni kaviárexport-tilalmat

Visszaköltöztetik a tokhalakat Európába

Kaviár-tanfolyam Azerbajdzsánban

Tenyésztett kaviár a szennyvíztisztítóból

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5