Szélmalomharc a borhamisítás ellen

Címkék: bor, borász, pincészet, információ

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

„És végül elárulom a titkot: szőlőből is lehet bort csinálni” - súgta halálos ágyán gyermekeinek az öreg borász. A borhamisítás története egyidős a boréval. Nálunk, a szocializmus idején sem az volt a kérdés, hogy milyen, hanem az, hogy mennyi. A népgazdasági tervet teljesíteni kellett, akkor is, ha nem termett elég szőlő. Az akkori borrendelet fel is hatalmazta a mindenkori minisztert, hogy az egyébként tilos borkezelési technikákat is engedélyezze a cél érdekében. A pancsolás rutinszerűvé vált, s azóta sem sikerült felszámolni.

A rendszerváltást övező piaci felfordulás sem tett jót a hamisítás elleni küzdelemnek. A KGST megszűnte után 2,1 millió hektoliter magyar bornak kellett volna piacot találni. Nem sikerült. Az önköltségnél is mélyebbre zuhantak az árak, amelyekkel csak a "csinált bor" tudott versenyezni.

Lebukástól alig kellett tartani. Az eredetileg 70 szövetkezeti pincészet, alig harminc állami gazdasági kombinát és hét országos borászati vállalat ellenőrzésére felszerszámozott Országos Borminősítő Intézetnek kezdetben túl nagy falatnak bizonyult a hirtelen több ezresre szaporodott ügyfélkör ellenőrzése. A múlt század utolsó évtizedében becslések szerint a hamis bor aránya elérhette a fogyasztás 20-25 százalékát, miután az MDF-piacokon és a garázsokból lett értékesítőhelyeken egyre népszerűbbé lett az olcsó, sokszor kétes eredetű kannás bor.

A tisztességtelen árverseny milliárdokat szült a hamisítóknak. Majdnem akkorát, mint amekkorát az olajszőkítés. A kilencvenes évek második felére lecsengett olajszőkítés után felszabadult tartályokban cukorcefrét kezdtek erjeszteni, amelyből nem csak bor, hanem főleg hamis szesz készült. Amíg a bor nem volt jövedéki termék, szerény pénzbüntetés járt csupán a hamisításáért. Ha lebukott a cukorcefre tulajdonosa, jobban járt tehát, ha a "borhamisítást" vállalta. Az ezredforduló előtti, Bács-Kiskun megyei kísérleti "borkommandó" 1 millió liter hamis bornak titulált lét foglalt le.

Az ezredfordulón azonban a bor jövedéki termék lett. Literenként 3000 forint jövedéki büntetés vár a hamisítókra, ha fülöncsípik őket. Ám hiába vizsgál évi 14-15 ezer mintát az Országos Borminősítő Intézet (OBI), - például 2004-ben talált is 158 hamisat - a sajtó az elmúlt évtizedben csupán egy nevezetesebb esetről számolt be, amikor borhamisítás miatt jogerős, elmarasztaló bírósági ítélet született. Nem találják a hamisítókat, pedig az ipari mennyiségben előállítókat a szokatlan nagymegrendelők gyanús cukorfogyása alapján el lehetne érni. Ám a tavaly novemberben módosított jövedéki törvény tervezetébe bele sem került a cukorforgalom követése. Túl sok iparágnak: a bor mellett az édes-, a szesz-, a sütő-, még a konzerviparnak is fűződik érdeke a "fekete cukorforgalmazás" fennmaradásához, vélik a borászok.

Segíthetne a szőlőtermés nyilvántartás is, de ezt is ki lehet játszani. Többet fizetnek a származási bizonylat nélküli szőlőért a messziről jött felvásárlók, mint a papírral rendelkezőért. Többletköltségek helyett is inkább a "rossz utat" választják sokan a szőlőtörköly eltüntetésére, ahelyett hogy legálisan a több száz kilométerre lévő feldolgozóba szállítanák. 

Megdöbbentő, hogyan váltak a törvénybe foglalt szigorú, hatékonynak tűnő intézkedések is léggé. Megszűnt a "standolás" és a zárjegy. Nem igazolta, hogy a bor nem hamis, csak azt, hogy befizették utána az adót, így a zárjeggyel legalizálták a hamis bort.

Forrás: Bakos Zoltán

De a remény hal meg utoljára, gondolhatták 2004-ben a honatyák is, amikor az MSZP Agrár- és Vidékfejlesztési Munkacsoportja megbízta a Miniszterelnöki Hivatalt egy borhamisítás elleni intézkedéscsomag kidolgozásával. A MeH ötleteiből - egyebek között a pénzügyőrség és a minősítő intézet harmonikusabb együttműködéséből, az elrettentőbb szankciókból - ki tudja miért, szinte csak a bor jövedéki adójának "nulla kulcsosra" csökkentése, valamint a bormarketingre és az ellenőrzésre szolgáló, a literenként 8 forintos befizetés (a forgalomba helyezési járulék) köszön vissza a törvényekben. Talán azért, mert mára a pancsolásnál is veszélyesebb ellenséggé vált a számla nélküli borforgalmazás, miután - bár a vevő mást tapasztal - a minősítő intézet adatai szerint csökken a "durva" borhamisítás. A 2004-ben mágneses magrezonanciával kimutatott 136 "durván hamis" minta után tavaly alig 23-ra bukkantak.

A hegyközségi magyarázat szerint annyira leesett a szőlő felvásárlási ára, hogy a kockázat, illetve a drága cukor miatt sem éri meg "gyártani" a bort. Nagyobb baj a számla nélküli forgalmazás, amit a tisztes termelő a hamisítással azonos hatásként tapasztal. Mégis a hamisítási repertoár egyre gazdagabb. A kutya ugat, a karaván halad. Amíg van kereslet az olcsó, akár pancsolt borra, addig gyártó is lesz, különösen, ha a nyereség nagyobb, mint a büntetés kockázata, s amíg a hamisítást a társadalom elfogadja. Okkal érzik azt a becsületes borászok, hogy az őket korlátozó újabb és újabb agyafúrt törvények helyett drákói szigorral, elrettentő büntetésekkel kellene betartatni az előírásokat. Az uniós bizottság ugyanis a borhamisítás miatt akarta visszatartani a magyarországi borlepárlásra kiharcolt euro-milliókat.

Forrás: Borigo

Deluxe Magazin

Korábban:

A magyar borexport kitörési pontjai

Magyarország is érdekelt az unió borreformjában

Eredetvédelem a magyar borászatban

Elmaradt a magyar borbotrány Düsseldorfban

Megszűnik a bor jövedéki adója

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5