Budapestre érkezik a Red Bull Air Race

Címkék: Budapest, rendezvény, repülő

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Negyedszer rajtol Magyarországon Besenyei Péter és a Red Bull Air Race másik 10 pilótája a hagyományos augusztus 20-i repülőversenyen. A nemzeti ünepen a publikum az évad egyik leglátványosabb futamát láthatja a Parlament előtt.

Az Air Race lényege, hogy a versenyzők nagy sebességgel, földközelben és meghatározott sorrendben küzdenek le szlalompályához hasonló akadályokat, szigorú koreográfia szerint. Minderre csak a világ elismerten legjobb pilótái képesek.

A világ jelenleg legdinamikusabban fejlődő technikai sportja 2003-ban Magyarországról indult el világhódító útjára. Szabályrendszerének kidolgozása szorosan kötődik Besenyei Péter, háromszoros műrepülő-világbajnok nevéhez. A szervezők a világ leglátványosabb helyszíneit választják küzdőarénának, immár városok pályáznak az esemény vendégül látására. 2005-ben már hét helyszínen rendezték meg az air race-t, idén pedig nyolc ország ad otthont a légi Forma-1-nek. A szezon az Arab Emiratusokban, Abu Dhabiban kezdődött, ahol Kirby Chambliss vitte el a pálmát, majd a barcelonai futamon Besenyei Péter diadalmaskodott új, Edge 540-es típusú gépével. A szezon Berlinben és Isztambulban folytatódott. A törökországi versenyt az idei évad egyik leglátványosabb versenye követi Budapest szívében, augusztus 20-án 14.30 órától. Szeptemberben az Egyesült Királyságban, majd az Egyesült Államokban és Ausztráliában, Perth-ben rajtolnak a pilóták.

Forrás: Red Bull Air Race
Besenyei Péter gépe a tavalyi budapesti versenyen

Tavaly augusztus 20-án 1,3 millióan látogattak ki a budapesti Duna partra, hogy megtekintsék a világ legeredményesebb pilótáit. A magyarországi állomáson a versenypilótáknak idén is a Lánchíd és a Margit-híd között kell egy több mint 1,5 kilométer hosszú szakaszon, 18 méter magas kapuk között végrehajtaniuk az előre maghatározott manővereket. A futam érdekessége, hogy a start és a célvonal a Lánchíd lesz. A pilóták 400 km/h sebességgel száguldanak és sokszor több, mint 10 G terhelést kell kibírniuk. Mindehhez óriási teherbíró képességre, valamint nagy koncentrációra van szükség. A pálya tervezése, kialakítása, a közönség elhelyezése, a pilóták felkészítése, a repülőgépek műszaki állapotának szigorú ellenőrzése és a szabályok betartatása mind a biztonságot szolgálják.

A Világfutam jelenlegi állása:

1. Kirby CHAMBLISS (amerikai) - 22 pont
2. BESENYEI Péter (magyar) - 19
3. Mike MANGOLD (amerikai) - 17

Deluxe Magazin

Korábban:

Dobogós lett Isztambulban Besenyei

Betiltották a szentpétervári Red Bull repülőversenyt

Besenyei szoros versenyben vesztett

Élet a fellegek közt

Csak pénz kérdése a pilótaengedély megszerzése

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5