A semmiből küzdötte fel magát Abramovics

Címkék: Abramovics, gazdag, vagyon, Oroszország

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Sütő Emese

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Árva, szegény fiúból a világ egyik leggazdagabb emberévé nőtte ki magát Roman Abramovics. Az egyes feltételezések szerint 7,2 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező orosz üzletember gazdagsága mellett költekezési mániájával vonta magára az utóbbi időben a figyelmet.

A 38 éves Roman Abramovicsot 3,4 milliárd dollárra becsült vagyonával a Forbes magazin alig két éve a második leggazdagabb oroszként és a világ 49. legtehetősebb embereként jegyezte, míg Sunday Times 7,2 milliárd dollárra taksálta a férfi által felhalmozott részvények, ingatlanok és egyéb tulajdonok értékét. Nem csoda hát, hogy az olaj- és acéliparban meggazdagodott férfi a jachtok, a foci és a többi dollármilliókba kerülő hóbort szerelmeseként igyekszik minél teljesebb életet élni, hiszen anyagi korlátokba egészen biztosan nem ütközhet.

Forrás: EPA
Az orosz üzletember családjával
Persze joggal adódhat a kérdés, hogy hogyan is jutott el valaki a gazdagságnak ezen fokára, beleszületett-e a jólétbe, avagy maga küzdött meg a milliárdok megszerzéséért. A milliárdos esetében ez utóbbi áll fent. Az 1966 októberében, Szaratovban született, zsidó származású Abramovics alig 18 hónaposan vesztette el édesanyját, majd három évvel később édesapja is meghalt egy építkezési balesetben. Az árva fiút előbb apai nagybátyja vette magához Moszkvában, ám később az északon élő anyai nagyszülei nevelték.

A fiatal férfi érdeklődése az olajipar iránt hamar megmutatkozott, a szibériai Omszk olajfinomítójából nyert olajtermékekkel kereskedett. Vagyonában az igazi áttörést az 1992-es év hozta meg, amikor Boris Berezovszkij, az akkori legnagyobb orosz iparmágnás pártfogásába vette és bevezette őt az egykori elnök, Boris Jelcin belső köreibe. Abramovicsnak innen már nem volt nehéz megkapaszkodnia, évről évre gyarapította dollármilliókkal vagyonát. A mára a világ egyik leghíresebbé vált milliomosa nem szívesen enged betekintést az üzleti befektetéseibe, ám annál többet hallhatunk olykor esztelennek tűnő költekezéseiről.

Forrás: EPA
Roman Abramovics a Chelsea szurkolói buszán
És hogy melyek voltak Abramovics leghíresebb és legvitatottabb vásárlásai? A legismertebbek között mindenképpen a focirajongó orosz sztárklubvásárlása említendő meg. Az üzletember 2003-ban vásárolta meg a brit Chelsea Football Clubot, amelybe azóta is mintegy 837 millió dollárt invesztált. Persze nem a futball az egyetlen sportág, amelynek előszeretettel hódol. Az orosz olajmágnást gyakran látni a Forma-1 versenyeken nézőként, sőt azt is rebesgették, hogy szándékában áll megvenni a száguldó cirkusz egyik csapatát. Ha F1 csapatot egyelőre nem is, de egy nagyon értékes rendszámtáblát gond nélkül megvásárolt az autómániás férfi. A VIP 1 feliratú rendszámot, amelyet Abramovics végül 542 ezer dollárért vett meg, még 1979-ben készítették II. János Pál pápának.

A rendszám árának sokszorosát szánta azonban a költekező orosz egy jóval kevésbé időtálló vásárlásra. A multimilliomos körülbelül 1,9 millió dollárért vásárolt madarakat. A szenvedélyes vadász hírében álló Roman Abramovicsnak a kilövésre szánt 20 ezer madárral - amelyeket várhatóan augusztusban, a brit vadászati idény kezdetén szállítanak le - dúsítani szándékozik az angliai, West Sussex-i birtokán lévő madárállományt.

Forrás: EPA
Abramovics hajója, a Pelorus Hamburgban
A szárazföld azonban messze nem az egyetlen hely, amely óriási összegek elköltésére sarkallja a milliárdost. A luxus kivitelezésű vízi járművekért megszállottan rajong Abramovicsot, legutóbbi jachtberuházásával az eBay történetébe is beírta magát. A szenvedélyes hajós ugyanis állítólag az aukciósportál legdrágább áruját vette meg a több mint 168 millió dollárba kerülő luxusjachttal. Az újabb, temérdek luxussal megépítendő hajóra szóló megrendelést 2007-re teljesíti a kivitelező. Az új szerzemény vélhetően lepipálja még a milliomos tulajdonában lévő többi exkluzív kivitelezésű hajót, a Pelorus-t, Ecstaseát és a Le Grand Bleu-t is.

A milliárdos most egy Capri-szigetén épült villára alkudozik
Roman Abramovicsnak legújabb, tetemes összegű beruházása egy 38,5 millió dollárba kerülő olaszországi villa lehet. Igaz, a vétel még nem biztos, hiszen az orosz ötmillió eurós árengedményt kér a jelenlegi tulajdonostól, egy olasz-venezuelai bankártól a Capri-szigetén fekvő épületre. Egy ingatlanszakértő szerint az orosz mágnás a helikopterleszállót hiányolja a Villa Castiglionéból, amelyet a Forbes magazin a világon tizedik legszebb itáliai kastélyként tart számon.

Deluxe Magazin

Korábban:

Szuperjachtot ajándékozott barátjának Abramovics

Szuperjachttal érkezett Abramovics a focivébére

Húszezer madarat vett Abramovics

Tönkretették Abramovics luxusjachtját

Luxusjachtot ajándékozhatott Abramovics Putyinnak

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5