Nem elérhetetlen a gyémánt

Címkék: gyémént, Magyarország, információ

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Többnyire elvesztették megközelíthetetlen, "misztikus" voltukat az évek során a Magyarországon kapható gyémántok, hiszen a ritka szénkristály egy-egy apróbb darabját már néhány ezer-tízezer forintért megszerezhetjük. Cikkünkben a különböző méretű gyémántok hozzávetőleges árával, annak kalkulációjával és a titokzatos Rapaport-táblázat árugrásaival ismerkedhetnek meg olvasóink.Tekintse meg galériánkat!

Azon túlmenően, hogy a De Beers szindikátus színrelépése óta mesterségesen magasan tartja a gyémántárakat, különböző változások figyelhetők meg a méretek és időszakok tekintetében. Régebben Magyarországon meglehetősen furcsa jelenségekkel kellett szembesülniük a gyémántvásárlóknak, míg a rendszerváltás után nem csak a forgalom lett nagyobb, hanem a piac is teljesen átrendeződött.

Talán többen emlékeznek az Orex szocialista érában végzett tevékenységére, amely többek között 500 százalékos haszonkulccsal jellemezhető. Előfordul, hogy egy ez idő tájt vásárolt gyémántról csak ma derül ki, hogy a remélt értéknek elenyésző töredékét éri, s ebben nem kis szerepe van a korabeli piacszerkezetnek: a szocializmus évei alatt a drágakőnek nemigen volt legális kereskedelme, s ezért egyfajta misztikus jelleget - és mesterségesen magas árakat - kaptak a valódi drágakövek. Nagyon kevés kő került forgalomba, és azok is kicsik, zárványosak és rossz színűek voltak, ezzel párhuzamosan a magyar ékszerkészítés is lélektelen, egyhangú és ízléstelen volt. Az akkori viszonyokat talán legjobban egy érdekes példával lehetne jellemezni: 1985-ben 5000 forintba került két apró, egy-két század karátos gyémánt, míg 2006-ban ugyanilyen méretű darabokat már néhány ezer forintért meg lehet szerezni - tudta meg Kakas Péter gyémántszakértőtől a Deluxe Magazin.

Napjainkban zajlik le az a folyamat, amelynek során a gyémánt fokozatosan elveszti korábbi misztikus voltát. Egy látványos, egyharmad karátos kőhöz a kiskereskedelemben már néhány százezer forintért hozzá lehet jutni, különböző kritériumoktól függően; a régóta őrizgetett gyémántokkal kapcsolatosan pedig kiderül, hogy alig érnek valamit. Sok tulajdonos tízszeres értéket tulajdonít a féltve őrzött kincsnek.

Forrás: deluxe.hu
Egy kilenc karátos gyémánt

A gyémántár alakulásának legfőbb irányadója a kéthetente megjelenő Rapaport Diamond Report, amely az összes magyar és külföldi ékszerészetnél viszonyítási alapként határozza meg a mindenkori eladási összeget. Ez a táblázat főképpen a gyémántszakértők számára hozzáférhető, az adatok publikása bűncselekménynek minősül. Annyi azonban megtudható, hogy a méret, szín és minőség szerinti irányadó lista adatai - nem meglepő módon - a világ összes kiskereskedelmének árai alatt vannak. A Rapaport-lista inkább kiskereskedői irányár, ám semmiféle kötelezettségük nincs az egyes üzleteknek az ajánlott karátárak betartására.

A Rapaport-táblázatból számok említése nélkül is kiderül, melyek a legkedveltebb gyémántméretek, illetőleg ugyanitt megjelenik a korábbi árpolitikai döntések eredménye is. A Martin Rapaport által felügyelt táblázat legfeltűnőbb tulajdonsága, hogy a karátban kifejezett méret lineáris emelkedése mellett exponenciálisan növekszik a dollárban jelzett érték, s az egyes méretkategóriákon belül is többszörös áron kelhet el egy kő tisztaságától és színétől függően. Általában véve az a tendencia jellemző, hogy egy kétszer nagyobb gyémánt durván négyszer annyiba kerül, mivel a nagyobb méretű kövek mindig ritkábban fordulnak elő.

Martin Rapaport táblázatában az árak mindig karátonként - és nem kövenként - vannak megadva dollárban. A rózsaszínű árszabásban mindig félkövér szedéssel jelennek meg az előző publikációhoz viszonyított változások, amelyeknek számos oka lehet. A legapróbb kövekért nagykereskedelmi áron mindössze néhány ezer forintot kell fizetni, a kis méretű kövek valamivel drágábbak. Az utóbbi három évben például a kis méretű kövek értéke növekedett meg távol-keleti nyomás hatására. Ebben a kategóriában mintegy 50-60 százalékos áremelkedésről lehet beszélni abban az időközben, amikor a növekedő kínai és indiai piacon elkezdék az apróbb, néhány pontos köveket az órákhoz felhasználni. Az apró kövek ára nagyjából követi a méretet egy bizonyos szakaszon, hozzávetőlegesen a negyed karátos lélektani határig.

Forrás: deluxe.hu
Feketegyémántból készült dobókockák

Itt nagyobb ugrás következik, a 0,3-0,37 ct kategória köveiért az előző (0,23-0,29 ct) csoporthoz képest sok esetben kétszer annyi dollárt is elkérhetnek. Ennek az az oka, hogy hagyományosan ezt a méretkategóriát tekintik látványosnak, egy 0,35 karátos, azaz 4,5 milliméteres kő már mindenképpen feltűnő egy gyűrűben. Ha még feljebb megyünk a listán, fél karátnál ismét egy nagyobb árugrást figyelhetünk meg, itt ismét majdnem a duplájára, megközelítően egymillió forintra emelkedik a karátár.

Ezután egy karátnál robban az ár, aminek hátterében legfőképpen a De Beers "A Diamond is forever" kampánya áll, amelynek során az egész világon általánossá tették az eljegyzési gyűrűkhöz járó gyémánt méretét. Ezekért a darabokért minőségtől, színtől függően akár négymillió forintot is ki kell fizetni. A Rapaport-táblázatban újabb jelentős árugrás három karátnál figyelhető meg, ez a kategória a felső tízezer alsóbb rétegeinek kedvelt ékszere, amelyet még kifizethetőnek találnak. Az öt karátos határvonal előtt ismét jókora szakadék húzódik, ez a kategória a távol-keleti milliárdosok legkedveltebb mérete. Efölött pedig csak a csillagos ég a határ, korlátot csak a kő fellelhetősége szab.

Magyarországon az egyharmad karát alatti köveket keresik a fizetőképes kereslet korlátossága miatt. Jellemző a 0,48 karátos - vagyis a fél karát alatt csak minimálisan elmaradó - kövek forgalma, ezek ugyanis majdnem akkorák, mint a náluk közel kétszer drágább, 0,5 karátosak. Gyakran előfordul persze az is, hogy a fiatal vőlegény egészen apró kővel díszített jeggyűrűvel lepi meg jövendőbelijét, többek között ezért veszíti el misztikumát a "gyémántgyűrű" kifejezés. Ha Magyarországon gyémántot szeretne valaki vásárolni, legalább két helyen meg kell néznie a kínálatot, emellett szakértő véleményét is ki kell kérnie. Jellemző, ha valaki nagy márkáktól (például Tiffany vagy H. Stern) vásárol drágakövet, egy-egy ékszerért akár tízszeres árat is ki kell fizetnie.

Deluxe Magazin

Korábban:

Ékszervásárlás külföldön

Rekordméretű gyémántot találtak Dél-Afrikában

Nyilvános gyémántmezők Arkansasban

Gyémánttal a csúcsra - A De Beers-sztori

Mitől lesz a gyémánt érték?

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5