Bérhajók az Adrián

Címkék: hajó, Adria, információ, nyaralás, utazás

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

R.B.A.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Ha a Tengerre magyar! felszólításnak a legélvezetesebb módon szeretnénk engedelmeskedni, csupán annyi dolgunk van, hogy kiválasszuk a számunkra legmegfelelőbb charterhajót. Cikkünkkel azoknak szeretnénk segíteni, akik néha átláthatatlannak gondolják az óriási adriai kínálatot.

A magyarok második tengere

Sok magyar vitorlázó nem a Balatonon, hanem az Adrián tölti a nyaralás és a hajózás kellemes napjait-heteit. A legkedveltebb helyek Közép-Dalmácia vidékén, Zadar és Split között találhatók, amelyeket egyrészt elérhetőségük miatt szokás választani, másrészt azért, mert a szigetek között jól és izgalmasan vitorlázható vízterületek vannak, ezenfelül még turisztikai célpontokban is bővelkedik a vidék. Bereczky László, a Mediterran Yachting ügyvezetője magazinunk érdeklődésére elmondta, az itt immár hatodik éve zajló Mediterrán-kupa is ebben a térségben kerül minden évben kétszer - áprilisban és szeptemberben - megrendezésre, ami szintén nagymértékben járult hozzá, hogy ezeket a területeket megkedveljék a hazai vitorlázók. Fontos helyszín Tribunj, ahol magyarok által üzemeltetett kikötő található, továbbá Murter, ahol szintén találunk magyar charter céget, akiktől Dufour 44-esek bérlésére van lehetőség.

A magyarok igényei nagyon változatosak, sőt szinte szélsőségesnek is mondhatóak. Megtaláljuk itt a kisebb, 3-4 fős csoportokat - akik több millió forintot szánnak egy heti motoros jacht bérlésére - éppúgy, mint a 6-8 fős baráti társaságokat, akik inkább hajón töltenek egy hetet, mint apartmanban.

A csapat létszáma és anyagi lehetőségei határozzák meg első lépésben a hajóválasztást, utána következik a helyszín, ahol átveszik a hajót, majd az apróbb egyéni igények (gumi motoros vagy légkondicionáló) emelhetik az árat. Egy egyheti hajóbérlés összege 1800-2000 eurótól gyakorlatilag a csillagos égig tarthat, az átlagár 3000-4000 euró között mozog - tudtuk meg mindezt a szakértőtől.

A magyar baráti vitorláscsapatok összetétele szintén elég változó. A rendszeresen tengerre járó társaságoktól kezdődően a vegyes felállású csoportokon át a hobbihajósokig nagyon színes a paletta. Az is előfordul, hogy az egész csapatnak nincs vitorlás tapasztalata, ebben az esetben kapitányt és mancsaftot is kapnak még "bérbe" a hajóval, és úgy indulnak útnak.

A bérlés helye és tárgya

Ha a kikötők között keressük a legdrágább telephelyet, akkor az isztriai térségen kell körülnéznünk. Itt elsősorban nem a szolgáltatás színvonala kiemelkedő, ami miatt indokoltak lennének a magasabb árak, csupán az osztrák és német vendégek közelsége teszi mindezt lehetővé. Az egyik leglátványosabb kikötő Rozognicáé, ahol a móló kapujánál nemcsak egy decens kőoroszlán, hanem egy felsőkategóriás medencés diszkó várja a vendégeket. A legtöbb kikötő Horvátországban egyébként az ACI-hoz, vagyis az Adriatic Croatia International nevű társasághoz tartozik. Zadartól néhány kilométerre Sukosanban található Európa legnagyobb charter kikötője, de a közép dalmáciai térségben még akad pár nagyobb marina (Murter, Biograd és Primosten).

A tengeri vitorlázás új dimenziókat nyithat

A luxus motorosok között a legdrágább a Pershing és a Sunseeker (egy 41 vagy 43 lábas hajó egy heti bérléséért 8-10 ezer eurót is elkérhetnek), vitorlások esetében a Grand Soleil típusai, illetve a katamaránok viszik a prímet - mondta a Mediterran Yachting ügyvezetője. Itt a hajó kialakítása, méretei és a vitorláson töltött idő luxusérzetét kapja az ember az adott árért cserébe, a motoros jachtokat csak saját kapitánnyal adják ki a bérlőknek, ezen felül további szolgáltatásokkal nem nagyon foglalkoznak a charter cégek.

Ha valamivel olcsóbb hajót szeretnénk, a Bavaria jó választás lehet, ám a hajók minősége, kialakítása, menettulajdonságai miatt nem mindegyik vitorlázó kedveli. A Beneteau és Dufour típusai viszont már nagyobb népszerűségnek örvendenek, ahol a megfelelő árhoz színvonalas hajó tartozik. A Dufour 44-es egyheti bérlése 3200 és 3500 euró körül alakul, s ahogy minden hajó esetében itt is sokat számít a szezon, valamint a vízi jármű elkészítésének éve.

Ha egy konkrét példát veszünk, az ACI charterflottájának egy legnépszerűbb hajójáért, az Elan 45-ért 1800 és 3600 euró közötti összeget fizethetünk. A legalacsonyabb összeget akkor kell kifizetni, ha január 1. és április 1. között vesszük ki a vitorlást, ennek dupláját pedig július 15. és augusztus 12. között béreljük ki ugyanazon 2002-ben épített Elan 45-öst. Az ACI-nál 5 százalék kedvezmény jár ezen túlmenően a két heti bérlésre, törzsvásárlók további öt százalékot kapnak; a takarításért viszont 60 eurós felárat kér a horvát vállalat.

Hajókat szinte minden időszakban bérelhetünk az Adrián. Tavasz és ősz a versenyek szezonja, akkor elsősorban a sportosabb versenyvitorlásokat keresik, májustól és júniustól egész szeptember végéig a szabadidős vitorlázóké a terep.

Idegen vizeken

Ha nem csak a Balatont, hanem már a horvát partot is szűkösnek érezzük, egy egyhetes túra erejéig tovább hajózhatunk. A tengeren mindig új és újabb élményeket keresnek a vitorlázók, így vannak olyan túrák, útvonalak, amikor horvátországi indulással egyheti túrával elérhetőek a mediterrán térség szigetei. Ilyen programokat szervez például a Dufour Charter Croatia, akiknek a tíz darab Dufour 44-es hajójuk olyan szigetek után kapták a nevüket (például Ibiza vagy Korfu), amely célpontok mindegyike elérhető Horvátországból ezzel az egyhetes flotillaprogrammal, igaz, az efféle kirándulásokat csak a legelszántabbak keresik.

Néhány példa

Alábbi táblázatunkból megtudhatják, melyek az irányadó árak az Adrián a legjellemzőbb hajótípusok esetében. Az egy hétre vonatkozó, euróban értendő, tájékoztató jellegű összegeket módosítja a takarítás és a transit log díja, ugyanígy a kedvezmények sincsenek benne a viszonylagos árban. A Sunseeker, Ferretti és a Perhing hajótípusok esetében jelentős árugrást figyelhetünk meg.

Típus Férőhely Évjárat Elő- és utószezon Főszezon
Sun Odyssey 54 DS 10+2 2003-2005 3900-5000 5400-6800
Bavaria 49, Bavaria 50 10+2 2004-2005 2310-3590 3790-4510
Grand Soleil 46.3 8+2 2003-2004 2650-3000 3500-4400
Dufour 385 6+2 2006 1300-1600 1900-2800
Sun Odyssey 40.3 6+3 2005 1370-2190 2390-2900
Elan 36 6+2 2002-2003 900-1300 1600-1900
Sunseeker Yacht 82 8 2003 34000-43500 38000
Ferretti 76 8 2006 42900 42900
Pershing 65 6+2 1999 24000 26000


Deluxe Magazin

Korábban:

2006 legjobb jachtjai

Bérelhető jachtok a világ minden tájáról

Magyar charterpanoráma

Ezerarcú Isztria

Isztria legnagyobb városa

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5