A szőnyeg útja

Címkék: szőnyeg, utazás, információ

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

R.B.A.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Hosszú utat jár be a gyapjú vagy a selyem, amíg kitűnő minőségű, kézzel csomózott szőnyeg lesz belőle. Cikkünkből megtudhatják, hogyan készül a nappali egyik legbecsesebb dísze, s milyen módszerekkel kell ápolnunk a hazavitel után, hogy sokáig értékes maradjon.

Eredetelméletek

A világ legrégibb, Pazirik nevű szőnyegét egy szovjet régész találta meg 1949-ben az Altáj-hegységben, ami nagy mértékben meghatározza alapismereteinket - mondta Dénes Sándor a Deluxe Magazinnak. Rugyenko leletének korát karbon 14-es vizsgálattal állapították meg, s így kiderült, hogy Krisztus születése előtt már 500-600 évvel is igen magas színvonalú szőnyegkultúra volt. A szkíta sírból előkerült darab az első tárgyi bizonyíték arra, hogy már ebben a korban is készítettek klasszikus, kézi csomózású szőnyegeket. A Pazirik szőnyeghez fűződik egy érdekes elmélet, amely szerint elképzelhető, hogy a híres darab készítésére - a rajta látható lovasmotívumból kiindulva - örmények gyakorolták a legnagyobb hatást. Hogy magát a csomózást örmények találták-e ki, azt pontosan nem lehet megmondani, ugyanis egy másik elmélet szerint a technika Belső-Ázsiából, valamely türkmén népcsoporttól származhat - tette hozzá Magyaroszág egyik legnagyobb magángyűjteményének tulajdonosa.

Tervezés

A csomózás előtt mindig megtervezik a szőnyeget. Különbség jelentkezik a nomád vagy városi készítésmódok között: előbbi esetében fejből, régi tradíciók alapján készítik a szőnyegeket, utóbbi esetében megrajzolt mintát követnek - mondta a szakértő. A mesterek tehetége többek közt abban mutatkozik meg, hogy a sztenderd mintákból milyen egyedi alkotásokat képesek létrehozni. Emellett a színek előállítása is jellemzi a tervezőt, a színkombináció alapján pedig még a mestert is be lehet azonosítani.

Alapanyagok

Az anyag minőségét illetően is nagy különbségek adódnak. Nem mindegy, hogy egy gyapjúszőnyeg esetében az alapanyagot sivatagi körülmények között nevelt birkáról vagy egy kaukázusi, 3500 méter magasságban és nedves legelőkön hízlalt állatról vágják le. A gyapjúnak igen nagy mértékben ettől függ olajtartalma és nedvességtűrő képessége. A selyemnél szintén fontos, hogy a selyemgubóról az első lefejtett szál vagy a maradék lesz a szőnyeg alapanyaga.

A festés

Az 1850-es évekig kizárólagosan természetes anyagokból készült festékekkel színesítették a selymet és a gyapjút. Az egyik legalapvetőbb szín a kék volt, ezt általában importált indigóból nyerték. A festékeket az adott helyeken fellelhető ásványi anyagokból, növényekből és bogarakból keverték ki. Az első szintetikus színezőanyagokat az angolok fedezték fel a 19. század derekán, ezután nagyon gyorsan elterjedtek, igaz, a nélkülözhetetlen kéket csak 1897-ben sikerült kémiai színezéssel kiváltani. Dénes Sándor azonban úgy látja, a mai piacon ismét a természetes színezésre kerül egyre nagyobb hangsúly.

Forrás: deluxe.hu
Egy igazi unikát: fehéraranyból és selyemből készült szőnyeg

Egyszerű technika


A technika első pillantásra nem tűnik bonyolultnak: van egy keret, amelyre a láncfonalat teszik fel, ami lehet gyapjú, selyem vagy pamut. Minden egyes szőnyeget egy úgynevezett kilimmel kezdenek, ami szövést jelent és nem csomózást, ami azért fontos, mert így nem esik szét ez az öt-tíz centiméteres rész - mesélte a gyűjtő. A csomózást csak ezután kezdik el vízszintesen, amelynek során minden egyes elkészült csomósort a láncfonalon keresztül vezetett vetőszállal tömörítenek, hogy ne mozduljanak el a sorokból a csomók. Ez az a technika, amelynek alapján készül mind a selyem, mind a gyapjúszőnyeg. Eltérések lépnek fel viszont a különböző térségek szőnyegkészítési szokásaiban: az iráni kashan selyemszőnyeg láncfonala mindig pamut, míg a száz százalékos selyemszőnyegnél a láncfonal, a vetőszál és maga a csomó is kizárólag selyemből készül.

Ha lekerül az elkészült szőnyeg a keretről, elviszik mosni, amitől összeérnek a színek - mondta Dénes Sándor, aki személyesen is több szőnyeg készítését nézte végig az Atlasz-hegységtől Kínáig. Ezután a borotválásra szállítják, hogy egyenletes legyen a felszín. Eladás előtt még egyszer a mosodába kerül a szőnyeg, a kilimet csak ezután bontják ki, amitől megjelennek a rojtok a széleken.

Ápolás

Ha hazavittük a régóta áhított darabot, sok időt kell szentelnünk az ápolásra a későbbiek során. Nagyon fontos szempont, hogy a szőnyegeknek az erős napfény nem tesz jót; legyen szó akár természetes vagy mesterséges színezőanyagról, a direkt napsugárzás minden színt kifakít. Ha gyapjúszőnyeget vásároltunk, gondolnunk kell a rovarok elleni védelemre. A gyapjú kinintartalmát a molyok tápláléknak tekintik, ezért a szőnyegeket molyirtóval kell kezelni, s időnként ki kell rázni a bútordarabot, hogy természetes levegőzést biztosítnunk neki.

Forrás: deluxe.hu
A selyemszőnyegek egy négyzetméterre eső csomószáma jóval magasabb lehet a gyapjúszőnyegekénél

Nem mellékes az sem, hogyan porszívózzuk a szőnyeget. Először azt kell megállapítanunk, merre ven a csomóirány, amit úgy deríthetünk ki legegyszerűbben, hogy végigsimítjuk a kezünket a felületen. Ha falon tartjuk a szőnyeget, akkor mindig úgy kell elhelyeznünk, ahogyan a készítéskor is állt a kereten, vagyis úgy, hogy a csomó lefelé álljon. Így a lefelé szálló por nem akad meg a szőnyeg csomóiban, s ha a földön helyezzük el, akkor mindig a csomók irányában kell porszívózni. Ha akad a porszívó, az bánthatja a csomókat.

Amennyiben leöntenénk valamivel a szőnyeget, vizes ronggyal azonnal tisztítani kell lehetőségeink szerint, míg a precízebb folteltávolítást speciális tisztítóműhelyekben ajánlatos végeztetni. Ami a tárolást illeti, mindenképpen felhengerelve - és nem összehajtva - kell raktáraznunk a szőnyeget, ha éppen nem férne el kiterítve.

Deluxe Magazin

Korábban:

Kiállították Magyarország legdrágább szőnyegét

Amit szőnyegért fizethetünk

Hazánk szőnyeggyűjtő nagyhatalom volt

Amit az ezüst étkészletekről tudni kell

A fehér arany kultusza

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5