A foci-vébé hatása a tévéeladásokra

Címkék: tévé, high-tech

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Réthey-Prikkel Miklós

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Karácsonyi bevásárlási láz nyár elején. Talán így jellemezhetnénk a futball világbajnokság hatását a műszaki áruházak forgalmára. A gyártók azonban mégsem elégedettek.

Persze ezúttal minden reménybeli vásárló az áruházak tévés polcai előtt tolongott és próbálta felmérni a szinte átláthatatlan kínálatot, hogy aztán már az első napon az új készüléken élvezhesse a világbajnokság eseményeit. A gyártók jó előre fel is készültek a várható hatalmas keresletre, új típusokat dobtak piacra és raktáraikat is dugig feltöltötték.

A futball-láznak köszönhetően a műszaki áruházak 60 százalékos forgalomnövekedést mértek az átlagos május-júniusi időszakhoz képest. Az érdeklődés már hetekkel az esemény előtt megnőtt, de a nagy roham a bajnokság kezdete előtti héten volt tapasztalható. A slágerek természetesen a nagyobb plazma- és LCD-készülékek voltak, amelyek az eladások 40-40 százalékát tették ki, de sokan második tévének még mindig a hagyományos képcsöves készülékeket választják.

A tévé-boom ellenére a nagy gyártók arról számoltak be, hogy a növekedés mértéke elmaradt a várttól. A Sony már április-márciusra várta a keresletnövekedést, amely elmaradt. A vállalat riválisa, a Philips hasonló tapasztalatokról számolt be, elmondásuk szerint áprilisban a kereslet egyáltalán nem nőtt. Igaz, a vébé előtti hét kicsit kárpótolta a gyártókat, hiszen karácsony-közeli forgalmat mértek a szakáruházakban.

Az ágazat maga azonban szorult helyzetbe került, mivel egyes gyártók a szükségesnél lényegesen nagyobb mértékben növelték termelési kapacitásukat. Emiatt csökkentek az árak és szűkült a haszonkulcs. Ez leginkább az LCD tévék gyártóira igaz, hiszen ez a technológia a plazmatévéknél kedvezőbb árú termékeket jelent, így többet is adtak el belőlük.

Abszurd a helyzet. Itt a foci vb, amely világszerte tévévásárlásra buzdította az embereket. És mégis valóságos pánik van a tévégyártók körében. A vártnál ugyanis gyorsabban csökkentek az árak a piacon, s ráadásul a cégek túlraktározták magukat. Akik emiatt úgy döntöttek, hogy a gyártást átmenetileg a raktárkészlet-problémák megoldásához igazítják, emellett az idei éven túli kapacitások csökkentésének lehetőségét is megvizsgálják. Úgy tűnik, a gyártók túl optimisták voltak a világbajnoksággal kapcsolatban: több cég is új gyárat épített, miközben a kereslet a vártnál kisebb mértékben nőtt csak. 

Persze a gyártók nincsenek annyira elkeseredve, hiszen a piaci szakértők idén a laptévé eladások duplájára, világszerte 42 millió darabra való emelkedését jelzik előre. A televíziók iránti nagyobb kereslet egyik fő oka a labdarúgó világbajnokság, ugyanis az efféle rangos sporteseményeket megelőző időszakban mindig nagyobb keletje van a megjelenítő eszközöknek. Ez azonban önmagában nem eredményezne nagymértékű forgalomnövekedést, hanem ehhez társul még az a tényező is, hogy beköszöntött a technológiai változás ideje, azaz a régi katódsugaras képcsöves tévéket egyre inkább felváltják a síkképernyős, valamint a nagyfelbontású HD-készülékek.

Viszont úgy néz ki, hogy még a foci világbajnokság sem menti meg a tévégyártó cégeket az elkövetkezendő egy évben várható árzuhanástól. Az LG és a Philips közös LCD-tévé gyártó cége már meg is kezdte a kármentést: csökkentik a termelést. Az üzletekbe őszre gyűrűzhet be az áresés.

Deluxe Magazin

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5