Egy műpártoló hollywoodi playboy

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

John Hay Whitney multimilliomos az élet élvezete mellett különös gondot fordított az amerikai kortárs művek felvásárlására is. Munkásságának köszönhetően a 19., valamint a 20. századi európai és amerikai mesterek legkitűnőbb munkáiból gyűjtötte össze különleges kollekcióját.

John Hay Whitney feleségével
John Hay Whitney, nem csak elkötelezett műpártolásának köszönhetően írta beírta nevét az amerikai történelembe, hiszen emellett korának egyik legszínesebb egyénisége is volt. A multimilliomos sportember, a színes filmek úttörő producere, katona, diplomata és lapkiadó 1904-ben látta meg a napvilágot a maine-i Ellsworth-ben. A később csak Jock Whitney-ként elhíresült gazdag családból származó fiú a Yale Egyetemen végezte tanulmányait. A diplomaosztó után Oxfordba utazott, ahonnan csupán apja halálakor, 1927-ben tért vissza. John Hay Whitney-t öröksége egy csapásra milliomossá tette, hiszen édesapja 20 millió dollárt hagyott rá, amelynek mai értéke több mint 210 millió dollár. Az életszerető, alig 23 éves fiúra később édesanyja még ennél is többet, a már így is elképesztő vagyon négyszeresét hagyta. Szüleitől ennél azonban jóval többet is örökölt Whitney, így művészet-, ló- és sportszeretetét is. Egy saját telivérállomány birtokosaként, elismert tenyésztőként és a híres lovasfarm, a Greentree Stables tulajdonosaként Whitney minden idők legfiatalabb klubtagjaként került be 1928-ban az amerikai Jockey Clubba.

Az üzleti életben sikert sikerre halmozó John Hay Whitney-t a filmvilág sem hagyta hidegen. 1933-ban Merian C. Cooperrel közösen megalapította a Pioneer Picturest, a Selznick International egyik fő befektetőjeként pedig ő volt az, aki kifizette Margaret Mitchell Elfújta a szél című könyvének megfilmesítési jogának felét, majd ennél is többet költött magára a produkcióra. De nem csak üzletemberként és mecénásként találta fel magát Hollywoodban, hanem a hétköznapokon maga is főszereplőjévé vált a film fővárosának. John Hay Whitney igazi playboya volt korának, vonzó, dúsgazdag, igazi társasági ember, aki számos nő érdeklődését felkeltette. Hírességek körében forgott nap mint nap, és habár feleségül vette Mary Elizabeth Altemust, állítólag több színésznőhöz is romantikus szálak fűzték, köztük  Joan Crawfordhoz is. Míg az egyik partiján Clark Gable és Carole Lombard egymásra talált, addig az ő házassága zátonyra futott. 1940-ben, tíz év házasság után elvált. Két évvel később Franklin D. Roosevelt elnök legidősebb fiának ex-feleségét, Betsey Cushingot vette feleségül.

Cézanne: Csendélet korsóval és gyümölcsökkel zöld függöny előtt

Bár izgalmas csillogó életvitelt folytatott, nem mulasztott el jótékonykodni és a művészetszeretetének élni sem. Anyagi korlátok nélkül jutott hozzá, szintén műpártoló nejével közösen, a 19., valamint a 20. századi európai és amerikai mesterek legkitűnőbb alkotásaihoz, amelyekből az évek során komoly anyagot halmozott fel. John Hay Whitney és Betsey Cushing Whitney műgyűjtő munkásságága során az impresszionista és poszt-impresszionista művészet szakértőjétől, John Rewaldtól és a Picasso-életrajz szerzőjétől, John Richardsontól kapott tanácsok figyelembevételével bővítették kollekciójukat.

A gondos mérlegelés persze jó döntésnek bizonyult, hiszen az 1982-ben, felesége előtt 16 évvel elhunyt milliomos kollekciójából az örökösök alig két éve adtak el több mint negyven páratlan mesterművet rekordáron. A 2004-ben a New York-i Sotheby's aukciósháznál elkelt, egykor John Hay Whitney-nek és nejének tulajdonát képező alkotások között Manet, Degas, Monet, Sargent és Picasso festményei is megtalálhatók voltak. A kalapács alá került impresszionista és modern művek közül csak a Picasso rózsaszín korszakában készült "Fiú pipával" című kép 104 millió dolláros eladási árat ért el. A Whitney házaspár egyik másik, híresen magas összegért elkelt képe Paul Cézanne "Csendélet korsóval és gyümölcsökkel zöld függöny előtt" című festménye, amelyet szintén Sotheby's árverésen vitt el egy ismeretlen telefonos licitáló, méghozzá nem kevesebb mint 60,5 millió dollárért.

Deluxe Magazin

Korábban:

A British Museum szülőatyja

Műgyűjtőóriások nyomában

A műgyűjtés Rothschildja

A művészetek amerikai szeretője

A műgyűjtés úttörőnője

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5