Borok egy holdbéli tájról

Címkék: bor, borász, pincészet, Santorini

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

D.N.E.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Santorini a görög szigetvilág egyik legrégibb és legismertebb borvidéke, az apró vulkáni szigeten az idők során teljesen egyedi szőlőfajták és művelési módok alakultak ki. Az utazó első pillantásra láthatja, hogy itt az ókor óta a szőlő a legfontosabb növény: a sivár tájat a támfalakkal kialakított teraszok lebilincselő látványa teszi barátságossá.

Santorini hangulata, festői szépségű falvai, és naplementéi örökre megmaradnak az idelátogatók emlékezetében, és a vulkáni hegyek, valamint a nagyszerű őshonos fajták egyedülálló adottságait kihasználó kézműves borászok is különleges élményeket ígérnek.

A sziget mai formáját egy időszámítás előtt 1650-ben bekövetkezett vulkánkitöréskor kapta, amelynek nagyságát jól jellemzi, hogy egyes források szerint innen származik Atlantisz legendája. A katasztrófa során a szárazföld legnagyobb része a tenger alá süllyedt, a megmaradt hegyeket pedig vulkáni hamuval és lávával borította, így teremtve tökéletes talajadottságokat a bortermeléshez. Minden bizonnyal ennek is köszönhető, hogy a fogyasztók között végzett felmérések szerint az apró sziget az öt legismertebb görög borvidék között foglal helyet.

A sziget nem csak száraz kopárságával és egyéni vulkanikus talajával, de sajátos szőlőkultúrájával is egyedülálló a borok tengerében. A szigeten már ötezer éves hagyományokra tekint vissza az egyedülálló szőlőművelés, és az idők során teljesen összefonódott az itt élő emberek életével, hagyományaival.

Santorinit száraz kopárság és vulkanikus talaj jellemzi

A száraz, meleg klíma miatt a szőlőtőkékre évről évre rácsavarják az új vesszőket, így a nővény fás része végül kosár alakot vesz fel. Ennek a földközeli művelési módnak köszönhetően a belül, a tőke és a lombok védelmében rejtőző fürtök védve vannak a napsugaraktól, az erős szél sem tud kárt tenni bennük, és a reggeli pára tovább megmarad a bokor alakú növény tövében.

A szigeten 30 féle szőlőfajta él, a legjellemzőbb az assyrtico, amely az égei szigetek, leginkább Santorini nemes autochton fajtája. A terület 65 százalékát kitevő elegáns szőlő kiválóan alkalmazkodott az Égei-tengeri szigetek adottságaihoz, szinte az egyetlen fajta, amely ilyen szélsőséges melegben is meg tudja őrizni savait, a nap sugarai nem égetik ki azokat. Ehhez persze szükség van a kosárszerű művelési módra is. Magas beltartalmának és elegáns jellegének köszönhetően az assyrtico fajta kiválóan alkalmas arra, hogy a borok hangsúlyozzák a vulkanikus talajban rejlő adottságokat, a bogyókban meg tudnak jelenni a földből felszívott különleges ásványok. Az assyrtico magas savtartalmát a házasított borokban a gyümölcsös és illatos athiri és aidani fajtákkal lágyítják. A kékszőlők közül a mandilaria, a mavrotragano és a nikteri a fontosabb helyi fajták, ám ezeket a sziget területének nagyon kis részén termelik.

A szüret korán, augusztus 10-én kezdődik, mert ezután nagyon magas mustfokot érne el a gyümölcs, ami nehézzé, alkoholhangsúlyossá tenné a borokat. A mustot jellemzően hagyományosan, hordóban erjesztik, és érlelik, de néhány borászat a modern technológiákat is alkalmazza. A fehérborok halvány szalmasárga színűek, szárazak, és enyhén savhangsúlyosak. Aromatikájukat lágy gyümölcsösség, citrusos jegyek és mineralitás jellemzi. A vörös borok lágyak, és szintén savhangsúlyosak. Jelenleg a kísérletezés fázisában van a vörösbortermelés a szigeten. Az édes mazsolabor, azaz Vinsanto alapját adó assyrtico szőlőt préselés előtt 10-15 napig napon szárítják, utána pedig legalább egy évig hordóban érlelik. Létezik alkohollal erősített változata is. A határozott savak jellemzően egyensúlyban vannak az édességgel, ám a cukor szinte minden esetben elválik az ízben, ennek a szárított alapanyag az oka. Színét a narancs, aromáját a citrus és a csokoládé jellemzi.

A szigeten 6200 hektár áll szőlőművelés alatt, ez a sziget területének harmada. Santorini nincs híján az innovatív és lendületes borászatoknak, a legkülönlegesebb talán Paris Sigalas pincészete. A tulajdonos a magasabb minőség és különleges ízek elérése érdekében nyughatatlanul kísérletezik a biogazdálkodással, a különböző fajtákkal, és művelési módokkal a sziget északi részén, a festői naplementéiről híres Oia város mellett fekvő birtokán. Célja a sziget ökológiai rendszerének leginkább megfelelő borászati eljárások felkutatása, nagy borok készítése. A Hatzidakis borászat a sziget legkisebb, mindössze 10 hektáros birtoka, ám bio-boraik és kompromisszummentes hagyománytiszteletük mindenképen figyelemre méltó. A Gaia borászat egy átalakított paradicsomgyárban működik, az egyedi környezet pedig boraikra is rányomja bélyegét: balzsamecetet is készítenek, amely kiválóan harmonizál a szigeten termelt ízletes zöldségekkel.

A sziget igazi turistaparadicsom

Santorinin a szőlő mellett kapribogyót, paradicsomot, uborkát, babot, borsót, és padlizsánt termesztenek jelentősebb mennyiségben. Az ezekből készült saláták a szintén a táj részét képező kecskék tejéből készült különleges sajtokkal együtt újszerű gasztronómiai élményt nyújtanak a fehér borokkal kóstolva. A halakat és a tenger gyümölcseit könnyű, vagy akár pikáns szószokkal is jól kísérik a helyi borok. A magas savtartalomnak köszönhetően bátran választhatunk fűszeresebb ételeket is.

Kitűnő fekvése miatt a világ minden tájáról érkező luxushajók ontják a turistákat a szigetre, akik messze földre viszik magukkal Santorini varázslatos hangulatát és borainak hírét. A helyi borászok azonban nem érik be ennyivel, a szakmai munkát is komolyan veszik. A sziget július elején adott otthont az Ampelos nemzetközi borászati tudományos konferenciának, ahol a DNS elemzéstől a helyi fajtákban rejlő potenciálig számos kérdést vitattak meg. A rangos rendezvényen tartotta éves gyűlését a Borbarátnők Világszövetsége (International Associated Women in Wine) is. A közgyűlés fontos magyar vonatkozása, hogy a nemzetközi szervezet tagjai közé választotta a Tokaji Borbarátnők Társaságát is.

Deluxe Magazin

Korábban:

A borok Kánaánja

Kincset érő borgyűjtemények London gyomrában

Borok a sógoroktól

Piemonte, az olasz Burgundia

A toszkán borok titka

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5