Filmikonok a férfidivatban

Címkék: divat, kreáció, sztár

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A 20. század eleji nemzetközi férfidivat számos jellegzetes darabjától vált meg a harmincas évekre. Ugyanakkor a divatáramlatokban továbbra is központi szerepet játszottak a filmvilág példaképei, köztük Clark Gable, Johnny Weissmüller valamint hazánkban Jávor Pál is.

A férfiöltözetekben, a harmincas években néhány korábbi kedvenc viselet mellett egyre inkább új fazonok, formák is jelentkeztek. Hollywood és a filmipar hatása változatlanul érzékelhető maradt, és olyan követendő példákat, férfiideálokat teremtett az eleganciát kedvelő uraknak, mint Clark Gable,valamint a magyar származású Johnny Weissmüller, aki nem csak olimpikon úszó, hanem a Tarzan-filmek sztárja is volt. Ezek az irányadó példák férfias frissességet és lendületet hoztak az öltözködésbe, hiszen a brillantinozott, hátrasimított hajú színészóriások az igazi hőstípust testesítették meg mind a vásznon, mind pedig az életben.

Az egyre egyszerűsödő viseletekből eltűnik az addig igen kedvelt hosszú lovaglókabát, a redingote, de egyre népszerűbbé vált az egyenes, fényűző ulster (vastag gyapjúszövetből készült hosszú, nehéz, bő felöltő), és gyakran hordták a férfiak felsőviseletként továbbra is a trencskót (vízhatlan kabát, az első világháború alatt terjedt el) és esőkabátot.

A magyar férfiideál Jávor Pál Kürthy Györggyel

A fényűzés előtérbe helyezése az öltözködésben Magyarországon is egyre jellemzőbb volt, igaz elsősorban az újgazdagok és az új arisztokraták körében. A harmincas években a 19. és 20. században rangot kapott milliomos bankárokból, gyárosokból lett bárók és grófok előszeretettel hódoltak a divat minden egyes új áramlatának. A filmipar hatása nálunk is erőteljes volt. Jávor Pál személyében urak sokasága számára fogalmazódott meg a magyaros virtus, kaptak követendő példaképet mind megjelenésüket illetően, mind pedig kedvteléseiket tekintve, amelyek között kártyázás, ivászat, lovagolás, gáláns udvarlás és persze esetenként párbaj is. Az elegáns férfizakók jelentősen hangsúlyozott vállakkal, és széles kihajtóval készültek. A nadrágok egyenes szárúak voltak, alul pedig visszahajtották őket.

Bár a férfiviselet merev elvárásai, köztük a sötét színek, a kötelező zakó, nyakkendő továbbra is tartották magukat, annak ellenére, hogy egyre többen lázadtak ellene. Főként a nyári melegben szaporodott meg a zakók ellen háborgó urak száma, de a társadalmi kötöttségek miatt csak kevesen merészeltek megválni ettől a létfontosságú ruhadarabtól. Ezen "reformerekre" a legtöbben meglehetősen ferdeszemmel tekintettek, hiszen nagy illetlenségnek számított kabát nélkül járni-kelni a városban, még ha elegáns selyeminget viseltek is. Az előkelő, divatos férfiak a nyári estéken fehér szmokingot hordtak, amelyhez leginkább puha gallérú inggel vettek fel. A nyakkendők ekkoriban dominánsan nagy mintásak, szélesek és laza csomóra kötöttek voltak. Nappali viseletként olyan, egy-vagy inkább kétsoros zakót viseltek az urak, amelyeknek válla széles volt, anyaga pedig gyakran világos, esetleg nagy kockás szövet.

Deluxe Magazin

Korábban:

A pamutdressztől a fecskéig

Az első világháború a férfidivatban

Sportos elegancia a gentleman-divatban

Nemesi lázadás a magyar férfidivatban

Magyar öntudat a 17. századi férfidivatban

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5