Tabulé, a közel-keleti saláta

Címkék: információ, ínyencség, étel, tabulé

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Nyáron újból asztalra kerülnek a könnyed, fűszeres saláták, amelyek közül cikkünkben egy arab specialitást mutatunk be olvasóinknak. A tabulé viszonylag könnyen elkészíthető, mentás-olívás íze pedig garantáltan felfrissít minket.

Magyarországon is egyre népszerűbb a tabulé néven emlegetett arab saláta, amelyet sokan Libanon egyik legtipikusabb nemzeti ételeként tartanak számon. A könnyed, egzotikus kísérőnek többféle változata létezik, tekintettel az étel közkedveltségére és az óriási területre, ahol az ételt készítik. Különböző európai országokban éppenséggel marokkói vagy tunéziai eredetűnek vélik, attól függően, hogy az adott nép melyik országgal állt kapcsolatban. Népszerűségét jelzi, hogy Brazíliában is készítik a líbiai bevándorlók révén, sőt a tabulénak még kóser változata is létezik. A tabulé egyik legnagyobb európai terjesztője Franciaország, ahol a magrebi kultúra hozományaként honosodott meg, s ennek megfelelően az étel "eredeti", kontinentális írásmódja taboulet. Az arab szónak számtalan írásmódja létezik, nem kevesen tabbuleh-ként ismerik az ételt.

Az alapanyagok között legfontosabb a törtbúza, amelyet az eredeti elkészítésnek megfelelően beáztatnak és olívaolajjal ízesítenek. A különböző források ezt az alapot eltérő névvel illetik: van, aki burgulnak, s van, aki kuszkusznak nevezi. Burgult a Közel-Keleten, Törökországban és Észak-Afrikában készítenek, a kuszkusz főképpen az utóbbi területen népszerű. Emellett fontos különbség, hogy a burgult búzakásából, a kuszkuszt búzadarából készítik, ugyanakkor a klasszikusnak mondható tabulé recepteket olvasva mindkettővel találkozhatunk.

Könnyed nyári falatok: a tabulé

A forró vízben áztatott törtbúzát olívával, citrommal és mentával ízesítik kivétel nélkül minden arab országban, de tetszés szerint hagymát is adagolhatunk hozzá. A tabulé elmaradhatatlan kelléke a nagy adag friss petrezselyem, amely mellett a mentáé a főszerep, igaz, az ételre semmiképp sem az egyhangú fűszerezés jellemző. A menta és petrezselyem aránya 2/3 a törtbúza sóval és szegfűborssal alkotott tömegéhez képest. A saláta frissességét a paradicsom adja, amely révén az étel igazi nyári csemegévé válik. Ezen felül további zöldségekkel is gazdagíthatjuk, megkötések persze itt sincsenek, vagyis az alap elkészítése után csakis a szakács kreativitásán múlik a tabulé ízvilága.

Előételként, salátaként vagy az ebéd és vacsora közötti időszakban fogyaszatják az arab országokban, de önálló fogásként is tálalhatják. Általában könnyed, fűszeres és friss jellegű a tabulé, de helyenként elkészíthetik igazán kiadósra, laktatóra is. Különösen jólesik kánikulában, aminek az lehet a titka, hogy az étel eleve forró égövi országból származik. Egyes helyeken szóját is hozzáadnak, de ez az arab országokban legfeljebb a turisták által látogatott helyeken elképzelhető. A kanalazásához Libanon hegyei között szőlőleveleket használnak. A világ legnagyobb tabuléját Libanonban, egy Qurnet Shahwan nevű városban készítették: az étel 1514 kilogramm tömegű lett, amellyel természetesen azonnal bevonult a Guinness Rekordok Könyvébe.

Deluxe Magazin

Korábban:

Kaviárfarmot nyitnak Abu Dhabiban

A világ nagy kávétermő vidékei

Különleges falatok Madagaszkárról

Észbontó ízek keletről

Az igazi fondü

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5