Nincsenek leosztott lapok a Kékszalagon

Címkék: Kékszalag, vitorlázás, hajó, bajnokság

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Példátlan várakozás előzi meg Európa leghosszabb távú tókerülő versenyét: soha nem indult ugyanis egyszerre ennyi, győzelemre esélyes vitorlás. A Balaton leglátványosabb, július 7. és 9. között megrendezendő vitorlásbajnokságán hajók százai mérkőznek meg egymással.Tekintse meg a 2005-ös Kékszalag képeit!

Izgalmasnak ígérkezik az idei Kékszalag

Idén nincsenek leosztott lapok: annyi új hajó érkezett a mezőnybe, kiváló csapatokkal a fedélzeten, hogy akár kilenc-tíz vitorlás is esélyes az abszolút első helyre. Arról még pillanatnyilag nem lehet pontos számot mondani, hogy összesen hány hajó indul a tókerülő versenyen, de nagyságrendileg mindenképpen félezret megközelítő számról beszélhetünk. A versenyen résztvevő hajók száma évről évre rekordokat dönt: tavaly például 432 vitorlás indult (1934-ben, az első balatoni Kékszalagon mindössze 21 hajó rajtolt).

Az izgalmakat növeli, hogy az idén újra indulhatnak a legkorszerűbb, csak akrobatikus ügyességgel megvitorlázható trapézos hajók. 2001-ben a Magyar Vitorlás Szövetség elnöksége ugyanis úgy döntött, hogy ezentúl minden évben megrendezik a Kékszalagot, de azon csak a páros években indulhatnak a legmodernebb keretes-trapézos "rohanógépek", a páratlan években a klasszikus módon megvitorlázható hajóké a pálya; ezért a 2006. évi, sorrendben a harmincnyolcadik Kékszalagon a trapézos liberák is versenybe szállhatnak.

A Kékszalag rekordját 1955-ben futotta a Nemere II. nevű 75-ös cirkáló, 10 óra 40 perces idővel. Az idei versenyen megdőlhet ez a csúcs is: van elég víz a Balatonban, kitűzhető a teljes méretű pálya, a leggyorsabb hajók ott lesznek a mezőnyben - csak a szélen múlik minden. A versenyen motorhasználat nélkül meg kell kerülni a tavat, a füredi rajt után a kenesei, a siófoki és a keszthelyi bója érintésével - és végül be kell futni Balatonfüred előtt.

Az esélyesekről

Természetesen indul a tavalyelőtti győztes hajó, a Gardazzurra (Brokernet-Winterthur III. néven) Litkey Bencével a kormánynál. A taktikus a solingos Európa-bajnok Gyenese Balázs lesz.

Hosszú szervezőmunka eredményeképp újabb Libera került az idén a Balatonra, a Raffica - amely szakértők szerint egyenlő erőt képvisel a Gardazzurrával. Itt a kormányos Király Zsolt, a taktikus az olimpikon finnes, Szilvássy Attila lesz.

De hogy semmiképpen ne legyen kétesélyes a küzdelem, a címvédő és ötszörös Kékszalag-győztes kormányos, Litkey Farkas tizenkilencre lapot húzott: kibérelték ugyanis erre a hétvégére a Garda-tó leggyorsabb Liberáját, a Clan des Team-et (Brokernet-Winterthur).

Forrás: www.clandesteam.it
A Clan Des Team

És persze ott lesz a rajtnál a tavalyi győztes hajó, a Lisa (Brokernet-Winterthur II.) Pallay Tiborral, az Azzardissimot Rauschenberger Miklós viszi. A hajóépítő Paulovits Dénes Szamuráj Jack-je (a tavalyelőtti ezüstérmes) pedig lényeges átalakítások nélkül vesz részt az idei regattán.

Az idén az élmezőny legérdekesebb társasága bizonyára az a négy 18 lábas szkiff lesz, amelyek fedélzetükön három-három emberrel, a Spartacus Vitorlás Egylet színeiben indulnak a tókerülőn. A kormányosok: a tavalyelőtti abszolút harmadik Újhelyi Gáspár Miklós, a szóló Balaton-kerülő specialista Pfeningberger András, és az egyébként 49er jolléban versenyző Hamrák Péter és Németh Iván.

A már tavaly is remekül vitorlázó, az abszolút második helyen befutó Arcadom, Soponyai Géza hajója jelentős fejlesztéseken esett át. Hallani híreket egy eddig még nem említett Liberáról is, amely esetleg egy külföldi csapattal szintén részt vesz a versenyen.

Hogy az esélyesek közül végül ki nyer a 145 kilométeres távon, az nem csak a pillanatnyi formától, hanem a szél sebességétől, jellegétől is függ. Minden vitorlásnak megvan ugyanis a "kedvenc" szele, amelyben a legnagyobb sebességre képes. Összefoglalva: gyengébb, leállós szélben a Liberák verhetetlenek, egyenletes, kifújt szélben a 18 lábas szkiffek lehetnek a leggyorsabbak, viharos időben pedig akár a szintén trapézos, siklótestű Assók közül is kikerülhet az első.

Deluxe Magazin

Korábban:

Hatodszor is megnyerheti Litkey a Kékszalagot

Videobeszámoló a 2005-ös Kékszalagról

A Kékszalag legnagyobb csatája

Ötödször diadalmaskodott Litkey a Kékszalagon

Eltiltások és sikerek a Kékszalag történetében

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5