Kiállították Magyarország legdrágább szőnyegét

Címkék: kiállítás, Magyarország, arany, szőnyeg

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

R.B.A.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Egy hónapon keresztül láthatók a június 26-i bemutatót követően Magyarország legdrágább, magántulajdonban lévő szőnyegei a Magyar Külkereskedelmi Bank egyik budapesti fiókjában. A kiállítás legfeltűnőbb darabja egy 8 kilogramm tömegű fehérarany-szőnyeg.Tekintse meg galériánkat!

Soha nem volt még olyan jellegű szőnyegbemutató hazánkban, mint amilyennek a Magyar Külkereskedelmi Bank ad otthont a Váci utcában, az egykori Tiszti Kaszinó épületében. Az ott kiállított műkincsek egy nagyobb gyűjtemény töredékét képezik csak, ám annak talán legjelesebb darabjait. A hét unikális szőnyeg mellett a gyűjtő, Dénes Sándor egy valóban párját ritkító sakk-készletet is közszemlére bocsát a bank expozáns épületében.

A különleges tárlaton összesen nyolc műkincs látható, ami leginkább a minőséget hangsúlyozza a mennyiség helyett. Az egyes számot Ahmed Kadzsar sah fehérarany szőnyege viseli, amely megközelítőleg nyolc kilogrammot nyom a mérlegen és tömegének zömét fehérarany teszi ki. A szőnyegnek történelmi értéke is jelentős, ugyanis ezt a darabot készíttette a sah lányának még 1917-ben az iráni Hamadan tartomány Ravan városában. A rendkívüli darab négyzetméterenkénti csomószáma 1,5 millió, a szőnyeg közepén az életfa motívumát láthatjuk. Amint azt a tulajdonostól megtudtuk, a fehérarany szőnyeget 285 ezer dolláros (62,7 millió forint) biztosítással hozta haza 2005-ben Indiából. A szőnyegek pontos értékét viszont nem lehet meghatározni, mert vélhetően más összeget fizetne ki egy lelkes gyűjtő egy régóta áhított darabért, mint amit egy kevésbé tudatosan vásárló ember áldozna. Az aranyszőnyeg azonban nem eladó - tette hozzá a tulajdonos.

A kettes sorszámot egy beludzs képes nomád szőnyeg viseli még egy hónapig a bankban. Ez a rendkívüli darab a hazánkban fellelhető szőnyegek egyik legrégebbike: 1780 körül készülhetett.

A harmadik egy Sahr-kurd selyemszőnyeg, amelynek különlegessége, hogy mindkét oldalára került minta, az egyiken így ker-medalion, a másikon imaszőnyeg látható. Az 1970-es évekből származó példányból csak néhány hasonló ismeretes Európában. Csomószáma 1,5 millió egy négyzetméteren.

Kasmírból származik a negyedikként kiállított kicsiny drágaság, amely hihetetlen magas csomószámmal rendelkezik: ez egy négyzetméterre levetítve körülbelül 6 millió 250 ezer (!). A selyem vadászszőnyeget 1960 táján készítették Kasmírban.

Forrás: deluxe.hu
Nagy érdeklődés mellett nyílt meg a kiállítás

Kúm a világ egyik legjelentősebb selyemszőnyeg-készítő központjaként vonult be a köztudatba. Ebből az iráni városból származik az a selyem imaszőnyeg, amely az ötös sorszámot viseli. Az 1940-es évekből származó szőnyeg Radzsabian mester nevével fémjelezhető, unikális mivolta pedig abban áll, hogy az ott készített darabok első generációjából került Magyarországra.

Kilóg a sorból a hatos számú sakkasztal, amelyet gazdája Kasmírból hozott haza szuvenír helyett. A luxusautó árához mérhető kincset a legpazarabb kivitelezéssel készíttette el a shrinagari maharadzsa 1930 körül: figurái ében- és szantálfából vannak, az asztal anyaga dió-, rózsa- és mangófa. Az intarziák himalájai szarvasagancsból készültek.

Az 1875 körüli években, a Kadzsar dinasztia uralkodása alatt készítették Teheránban a hetedikként bemutatott gyapjúszőnyeget, amelynek kontúrjait selyemmel csomózták ki.

Maga a kiállítás helyszíne pedig - a bank épületén túlmenően - egy hatalmas szőnyeg. A nyolcas számot viseli a tárlat legnagyobb darabja, egy 1910-es években készített palotaszőnyeg. Dénes Sándor az iráni Kirmánban csomózott példányt az utolsó damaszkuszi török pasa palotájából szerezte. A műkincsek tulajdonosa a Deluxe Magazinnak elmondta: a kiállítás egy hónapig lesz még megtekinthető a bank épületében.

Deluxe Magazin

Korábban:

Amit szőnyegért fizethetünk

Hazánk szőnyeggyűjtő nagyhatalom volt

Amit az ezüst étkészletekről tudni kell

A fehér arany kultusza

Aranykanál és kaviár

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5