A műgyűjtés Rothschildja

Címkék: műkincs, Rothschild, siker, vagyon

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A Rothschild név nem csupán az üzleti életben jelent egyet a sikerrel és gazdagság csúcsával. A műgyűjtés világában Alphonse von Rothschild szintén feledhetetlenné tette családi nevét, köszönhetően a hosszú élete során összeválogatott, páratlanul gazdag, klasszikus kollekciójának.

Korabeli lenyomat Alphonse von Rothschildről
Mayer Alphonse James Rothschild 1825-ben Párizsban látta meg a napvilágot szülei első gyermekeként. Édesanyja szintén Rothschild lány volt, méghozzá a család német ágából. A szülők kitűnő iskolákban taníttatták elsőszülöttjüket, akinek iskolái végeztével kész helye volt a családi üzletben. Az Európa-szerte jelen lévő Rothschild bankokban végzett gyakorlati idő után egyenesen a de Rothschild Frères igazgatói székébe ülhetett, ahol meglehetősen aktív vezetőnek bizonyult. Rövidesen a francia pénzvilág legfontosabb hatalmasságává nőtte ki magát, 1855-ben pedig őt jelölték ki a Banque de France igazgatójává. Alphonse von Rothschild báró ebben a kitűntető pozíciójában egészen haláláig megmaradt.

A sikeres üzletember 1857-ben vette feleségül unokatestvérét Leonora de Rothschildet, a család angol ágának tagját. Ez már szinte hagyomány volt, hiszen ezzel igyekeztek lehetőség szerint a kiterjedt rokonságon belül tartani a hatalmas vagyont. Leonora de Rothschild négy gyermeket szült férjének, akik közül az egyik még csecsemőként életét veszítette. A báró ezalatt töretlen lendülettel folytatta a család vagyonának gyarapítását, de emellett számos üzleti lehetőségre is lecsapott. A bankvilág királya időt szakított a testvérével, Gustave-val örökölt szőlészet felvirágoztatására, tagja volt a Paris Jockey Clubnak és komolyan foglalkozott telivérek tenyésztésével is.

Ekkoriban, több felmenőjéhez és családtagjához hasonlóan különösen izgatta a művészeti alkotások vásárlása, és meglehetős intenzitással látott hozzá a műremekek felhalmozásához. Anyagi korlátok nélkül könnyűszerrel jutott hozzá a legértékesebb ritkaságokhoz, így hamarosan az egyik legnagyobb és legjelentősebb gyűjtemény tulajdonosának tudhatta magát.

A holland mesterek munkái különösképpen fontosak voltak számára, így a legnagyobb lendülettel az ő remekműveit vásárolta, de mellette nagy figyelmet fordított az iszlám műkincsek vásárlására is. 1885-ben az Académie des Beaux-Arts (Szépművészeti Akadémia) tagja lett, így tevékenységei között még nagyobb kiváltságot élvezhetett a művészetpártolás. Alphonse von Rothschild ekkortájt közel kétezer, a tulajdonát képező értékes alkotástól vált meg, és ajándékozta őket több, különböző múzeumnak.

Vermeer: A csillagász
A műgyűjtő Alphonse von Rothschild a temérdek pénz mellett felbecsülhetetlen értékű szépművészeti kollekciót hagyott örököseire, amikor 1905-ben Párizsban elhunyt. A 20. század azonban meglehetősen viharos történéseket tartogatott mind a Rothschild család, mind pedig a kollekció számára. A második világháborúban az addig a zsidó család francia ágának tulajdonában lévő, közel 4 ezer darabos gyűjteményt elrabolták a nácik több más család értékes műkincseivel egyetemben (köztük számos Degas-, Picasso-, Manet-, Matisse- és Renoir-festménnyel). A német kisajátítás egyben a Rothschild gyűjtemény széthullását is jelentette, hiszen az ellopott klasszikus alkotásokat elhurcolták, majd eladták.Deluxe Magazin

Korábban:

A British Museum szülőatyja

Egy vasakaratú iparmágnás a műgyűjtésben

Hercegi vérvonal a műgyűjtésben

A műgyűjtés úttörőnője

A művészetek amerikai szeretője

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5