Ezüstpénzt kapott egy magyar tó

Címkék: Magyarország, érme, Szabó Virág, forint

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

R.B.A.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Június 22-én bocsátották ki a Világörökségi helyszínek Magyarországon című sorozat legújabb darabját, amely ezúttal a Fertő tó környékére kalauzol el minket. Az ezüst ötezresről és annak megtervezéséről Szabó Virág szobrászművész mesélt a Deluxe Magazinnak.

Fertő kultúrtáj

Különleges emlékpénz készült el az Unesco-világörökségeket bemutató sorozat ötödik darabjaként 2006 júniusában. A 92,5 százalék ezüstöt tartalmazó, ötezer forint névértékű emlékérme a Fertő kultúrtáj nevet viseli, a Magyar Nemzeti Bank a kibocsátható darabszámot 10 ezerben határozta meg, amelyből 5 ezret vertek proof, 5 ezret pedig BU minőségben. A pénz súlya 31,46 gramm, átmérője 38,61 mm, széle recézett. Az ötezres tervezője, Szabó Virág ezzel az alkotásával debütált a forintok világában.

"Ez az első vert érmém, többi munkáim között öntött érmek szerepelnek, nagyrészük viaszveszejtéses technikával készült, valamint, szobrász lévén, nagyobb méretű plasztikákat is készítek" - mondta Szabó Virág. A meghívásos pályázatot a Magyar Nemzeti Bank megbízásából a Képző és Iparművészeti Lektorátus írta ki, a feladat Fertő kultúrtájának ábrázolása volt.

Az előlapon az ötforintos kócsaga kap szárnyra

Az előlapon a feltüntetett adatok mellett egy nagykócsag stilizált képe látható. Szabó Virág ezzel az emlékérme névértékének ezredét viselő pénzt, a kicsi sárga ötforintost is megidézi. "Míg a hétköznapokból ismert ötforintos hátulján egy álló kócsag látható, az emlékérmén repülés közben, kiterjesztett szárnyakkal ábrázoltam. Ez a legjellegzetesebb madara a vidéknek, ezért ezt választottam" - mesélte a fiatal szobrásznő.

Az előlapon Szabó Virág játékos mesterjegye mellett megjelennek a kötelező éremképi elemek is: az "5000" értékjelzés, a "FORINT" felirat, a "2006" verési évszám, a "BP." verdejel, valamint a "MAGYAR KÖZTÁRSASÁG" felirat, amelyek a törvényes fizetőeszköz elengedhetetlen formai követelményei. Így a Fertő kultúrtájas pénzzel akár a boltban is fizethetnénk.

A hátlapon a Fertő kultúrtáj

A pénz hátoldalán a tájegység jellemző vonásait tömör, emblematikus módon örökítette meg a szobrásznő. A Fertő tó Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvize, sztyeppe tó, alacsony vízszint és magas sótartalom jellemzi, felületének nagyrészét mocsári növényzet, nádas borítja, amely nyíltvízi területekkel váltakozik. Ez a látvány tűnik fel az érme hátlapjának középső-felső mezejében, míg legfelül a tavat övező szelíd dombvonulatok láthatók.

A kultúra alakulását a művész felfogásában az ember és a táj kölcsönös egymásra hatása jellemzi. A táj legjellegzetesebb épületeként a fertődi Esterházy kastélyt ábrázolta Szabó Virág. Magyarország legnagyobb szabású, 18. századi építészeti alkotásának képe a hátoldalon, az alsó mezőben szerepel. A szobrásznő ezzel egyrészt a dombos, mocsaras és pusztai vidék egységét, másrészt pedig a térség táji és kulturális sokféleségét jelenítette meg.

A Világörökségi helyszínek Magyarországon című sorozat korábbi tagjaiként a pécsi ókeresztény sírkamrákat, Hollókőt, Hortobágyot és az Aggteleki-karszt barlangjait mutatták be.

Deluxe Magazin

Korábban:

Munkácsra érkezett a Nemzeti Bank

Ezüst ötezrest kapott Bartók

Aranytorta a Mozart-évfordulóra

Dollármilliókra biztosították Amerika első aranypénzét

Egy aranyos ötvenezer forintos

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5