Projektoros televíziók a nyárra

Címkék: tévé, high-tech

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Réthey-Prikkel Miklós

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A jelenlegi piacon fellelhető televíziókat bemutató sorozatunk e részében a vetítéses technikát alkalmazó tévékészülékeket vesszük sorra. Ezek az átlátszó képernyőre hátulról vetítik a képet, ami nagyon sokban hasonlít a mozikban alkalmazott képvisszaadás technikájához.Tekintse meg galériánkat!

A projektoros - kivetítős - tévék működési elve nem mai találmány. Inkább egy régi rendszer átültetése a mai igények szerint a lakás méreteire igazítva. A mozikban a vetítőgépekben egy nagyon erős fényű izzó előtt fut a film, amely kockáit a fénysugár a speciális, erős fényvisszaverő hatású óriás mozivászonra vetíti. Gyakorlatilag ezt a technológiát alkalmazzák a projektorok, ezek a diafilmvetítőkhöz hasonlító kivetítő készülékek is. Csak itt a vetítő szerkezetben nem film forog, hanem az érkező tévéjelek képinformáció részét három alapszínre bontva, egy vagy három vetítőegység "lövi" a szoba méreteihez igazított vászonra. A projektoros tévék esetében ezt a rendszert szorították be a tervezők egy dobozba, amiben a vetítő - képcső - általában hátul található meg és alulról felfelé vetíti a képet - egy ferdén elhelyezett tükör közbeiktatásával - a doboz másik oldalán, függőlegesen elhelyezett áttetsző "filmvászonra", amin így létrejön a kívánt kép. Ezek a szerkezetek méreteikben és felépítésükben nagyon hasonlítanak a hagyományos képcsöves tévékhez, a képvisszaadás minősége azonban túltesz azokon. Emellett a technológiából adódó nagy előnye a - főleg drágább - projektoros televízióknak a nagy fényerejük és a szemet kevésbé zavaró képvisszaadásuk is, amelyek tovább fokozzák az általuk kínált moziélményt.

Az itt bemutatott készülékek közül a legkedvezőbb anyagi feltételekkel a Samsung SP-43R1HL jelű HD-kész tévéje szerezhető be. A 107 cm-es (43") képátlójú CRT (képcső) projektoros televízió képaránya 4:3-hoz, ami  a hagyományos televíziók oldalfelosztásának felel meg. Self Focus, azaz automata élességállítás funkció mellett 200 oldalas teltexttel, Virtual Dolby hangrendszerrel és 2x30 wattos zenei teljesítménnyel is rendelkezik a többek között 3 Scart és 1 komponens bemenettel ellátott tévé. Ára 181 900 forint.

A Sony KP-44PX3 WEGA szélesképernyős hátsó kivetítésű televízió a Sony egyedülálló Picture Power technológiájával, Virtual Dolby térhatasú hangzással és BBE digitális hangfeldolgozással kerül a boltok polcaira. A 112 cm (44") képátlójú készülék állítható képformátummal (Smart/Zoom/4:3/16:9/Wide), digitális zajcsökkentő rendszerrel (DNR), kép-és-kép valamint kép-és-szöveg (PAP/PAT) üzemmódokkal, 2000 oldalas teletext memóriával,  3 Scart- valamint előlapi AV és S-video bemenetekkel 215 000 forintért vásárolható meg.

A 132 cm (52") képátlójú, 16:9-es képarányú, 100 Hz frekvenciájú képcsővel ellátott Thomson 52BW612 projektoros televízió virtuális Dolby Surround hangrendszerrel, 2x20 wattos zenei teljesítménnyel szólal meg. A 1235x1312x579 mm (szélesség x magasság x mélység) méretű és 88 kg súlyú készülék 319 000 forintért szerezhető be.

A Samsung SP-46L6 jelű, HD felbontású (1280x720 pixel), 16:9 képarányú, 2000:1 kontrasztú projektoros tévékészülékének képernyője 117 cm (46") átlójú. A True Surround XT hangrendszerrel, 2 tunerrel (kép-a-képben funkció), 2000 oldalas teltexttel (Hi-TTX 2.5), és HDMI csatlakozóval ellátott tévé ára 366 200 forint.

 

 

1.  Projektoros televíziók a nyárra
2.  2

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5