Egy vasakaratú iparmágnás a műgyűjtésben

Címkék: műkincs, Henry Clay Frick, New York, kiállítás

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Míg kortársai szemében a 19. században született Henry Clay Frick a vasút és acélipar nagyformátumú mágnása volt, addig utókora mint az egyik legjelentősebb amerikai műpártolóról és gyűjtőjéről emlékezik meg. A milliárdos műkedvelő gyűjteményének helyt adó palota ma New York kedvelt kulturális nevezetességei közé tartozik.

Henry Clay Frick 1949-ben született meglehetősen szegény szülők gyermekeként a pennsylvaniai West Overtonban. A svájci-német felmenőkkel rendelkező fiú korán beállt könyvelni tehetős nagyapja szeszfőzdéjébe. Itt fogalmazódott meg benne a gondolat, miszerint milliomos lesz. Célját Henry Clay Frick kitartásának és kiváló üzleti érzékének köszönhetően meglehetősen hamar elérte: 1871-ben megalapította a H. C. Frick Coke Co. Coke-ot, és a szénbányászat segítségével harmincéves korára valóban milliomos lett.

Hamarosan egyesítette cégét a vasút királyának számító Carnegie Steel Company-vel. Mindeközben Frick nem bánt éppen kesztyűs kézzel dolgozóival. Egy munkássztrájkot erőszakkal vert le, számos emberélet árán. Nem sokkal a sztrájk után, Alexander Berkmann nevű anarchista gyilkosságot kísérelt meg Frick ellen pittsburgh-i irodájában. Bár túlélte a merényletet, élete egy válságos szakasza vette ekkor kezdetét. Negyedik, róla elnevezett gyermeke Henry Clay Frick, Jr. nem sokkal születése után meghal, társával Carnegie-vel pedig sorozatos nézeteltérések jellemzik viszonyát a munkássztrájk miatt. Carnegie eladja cégét, viszonyuk pedig egyre inkább elmérgesedik, és a századforduló után a bíróságon kötnek ki.

A csalódott férfi New Yorkba költözve egyre nagyobb figyelmet fordít a műalkotások gyűjtésére. Szebbnél-szebb európai remekműveket vásárol, óriási ütemben gyarapítva ezzel kollekcióját. Olyan nagy mesterek páratlan műveinek birtokába jut, mint Rembrandt van Rijn, Giovanni Bellini, El Greco, Frans Hals, Johannes Vermeer, Francois Boucher, Thomas Gainsborough, Sir Joshua Reynolds, Joseph Mallord William Turner, James McNeill Whistler, Francesco Laurana, Jean-Antoine Houdon, Severo Calzetta da Ravenna, Diego Velázquez és Tiziano is.

Johannes Vermeer alkotása

 A gyűjtemény értékes darabjai között különboző időszakban élt festőóriások, művészek alkotásai találhatók meg, így például a régi mesterek munkái mellett 18. századi brit portrék, 17. századi holland képek, olasz reneszánsz festmények, érmék, szobrok, limoge-i zománcedények, kínai porcelánok és 18. századi francia bútorok egészítik ki a gyűjteményt.

François Boucher feleségéről készült festménye

A minden idők 40 leggazdagabb amerikaija közé választott Frick, 1913-ban kezdte el építtetni New York-i palotáját az Ötödik sugárúton a Tizenhetedik utcánál. Az 5 millió dolláros költséggel felépített rezidenciát a Carrère and Hastings cég tervezte, mégpedig szem előtt tartva a legfontosabb tényezőt, hogy méltó tárhelyévé váljon a felbecsülhetetlen értékű kollekciónak.

1919-es halála után, Henry Clay Frick kollekcióját, palotáját és annak teljes berendezését is a köz javára szállt (azzal a kitétellel, hogy míg felesége, Helen él, haszonélvezője legyen). Emellett Frick további 15 millió dollárt hagyott a gyűjteményt gondozó alapítványra, biztosítva ezzel a kollekció folyamatos gyarapodását, fejlesztését. Henry Clay Frick özvegyének 1931-es halálát követően az örökösök és a Frick Collection Alapítvány a palotát múzeummá alakították át, ahol csak az állandó kiállítások keretében körülbelül 1100 műtárgyat tekinthetnek meg a látogatók.

Deluxe Magazin

Korábban:

A British Museum szülőatyja

Műgyűjtőóriások nyomában

Milliárdos műgyűjtők

A műgyűjtő vörös gróf

Hercegi vérvonal a műgyűjtésben

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5