Amit szőnyegért fizethetünk

Címkék: Magyarország, szőnyeg, luxus, vagyon

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

R.B.A.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Ha Magyarországon kívánunk kézzel csomózott szőnyeget vásárolni, bizony sorra fel kell törni malacperselyeinket, legalábbis ha azt - az eredeti hagyománynak megfelelően - bútordarabként szeretnénk tartani. Ugyanakkor nálunk még mindig olcsóbban lehet megvenni a felső kategóriás szőnyegeket, mint a nyugati luxusáruházakban - tudtuk meg Dénes Sándortól.

- Milyen árkategóriák léteznek a magyar szőnyegboltokban?

- Ha szőnyeget szeretnénk vásárolni, először azt kell eldöntenünk, hogy a gyapjút vagy selymet preferáljuk jobban, illetőleg hogy melyikre van pénzünk. Ha a gyapjúból készült szőnyegek legalsó árkategóriát be lehet egyáltalán határolni, a még elfogadható minőségű darabok esetében legalább 50-60 ezer forinttal kell számolnunk, mérettől függően ez az ár több százezer is lehet, míg a legjobbakért 5-600 ezer forintért juthatunk hozzá. Ennél is többe kerülnek a ritkaságok, vagy a selyemmel díszített gyapjúszőnyegek. A selyemszőnyegeket pedig az igazi luxuscikkek között tartjuk számon, ezek ára több millió forint lehet, persze az értéket számos tényező befolyásolja egyszerre. Mindenesetre ha a legdrágább eladó magyarországi szőnyegről beszélünk, akkor 8-10 millió forintot emlegethetünk.

- A nem eladók közül melyik a legdrágább?

- Feltehetően a legértékesebb az én aranyszőnyegem, amelyet 285 ezer dolláros (62,7 millió forint, - a szerk.) biztosítással hoztam haza. Ez a szőnyeg a közeljövőben egy kiállításon is látható lesz a Külkereskedelmi Bank épületében.

Forrás: Deluxe Magazin
A régi magyarországi szőnyegkultúra csak nyomokban lelhető fel

- Milyenek a magyarországi árak nemzetközi viszonylatban?


- A Harrod's-ban tavaly novemberben 100 ezer fontért (40,4 millió forint, - a szerk.) láttam egy szőnyeget, ez az ár aránytalanul magas volt. Amikor rájöttek, hogy nem vagyok teljesen kezdő, már 77 ezerért is nekem adták volna. Magyarországon ennél alacsonyabbak az árak, de ennek többek közt az is az oka, hogy itt még nem alakult ki az a réteg, amely Nyugaton ezeket a luxuscikkeket vásárolja: 1945 után hazánk egyszerűen lekerült a világ szőnyegtérképéről. Ahhoz pedig el kell telnie egy bizonyos időnek, hogy újra a régi magasságaiba emelkedjen a magyarországi szőnyegkultúra, ebben pedig fontos szerepet tölthet be egy magyar szőnyegtársaság.

- Nem kell félniük a vásárlóknak a keleti szőnyegmásolatoktól?

- Erre egy hasonlatot mondanék: a Rolls-Royce egy tradicionális luxusmárka, s ha a valamely ázsiai cég elő tud állítani egy ugyanazokkal a paraméterekkel rendelkező autót, még akkor is körülbelül 150 év szükséges ahhoz, hogy a másolat elnyerje az eredeti presztízsértékét. A szőnyegeknél is hasonló a helyzet, ha nagyságrendileg van is némi eltérés.

Forrás: Deluxe Magazin
Virágmotívum egy szőnyeg hátoldalán

- Szoktak-e gépi csomózású szőnyeget kézi csomózásúként árusítani?


- Nem jellemző, bár ebből a szemszögből nem szoktam vizsgálni a magyar üzleteket.

- Hogyan lehet legegyszerűbben megkülönböztetni a kézi csomózásút a gépitől?

- Az első pillanatban gyanút foghat az ember, amikor semmi hibája nincs a szőnyegnek. Ha túl szimmetrikusan, szisztematikusan helyezkednek el a csomók és az ábrák, az valószínűleg a gépi szövés jele. A géppel készült daraboknál nem önálló csomókról beszélhetünk, hanem ezek egymásra vannak szőve. A hátoldaláról már könnyen meg tudjuk állapítani, hogy kézi vagy gépi csomózású. Gyakran előfordul viszont, hogy "perzsa szőnyegként" adnak el indiai szőnyeget, minthogy a legnagyobb szőnyegexportőr állam - bármily meglepő is - India. Itt különösen olcsó a munkaerő, és még másfajta, úgynevezett indo-nepál hurkolási technikával is készítik a perzsának nevezett szőnyegeket.

- Vannak olyan másolatok, amelyeket már gyűjtenek is?

- Érdekes példája ennek az angol Ziegler cég, amely a 19. század végén Tabriszba ment, hogy ott európai ízlésnek megfelelő szőnyegeket készítsen. Ma már ezek a darabok a gyűjtők által is kedvelt szőnyegek. Legutóbb pedig azt hallottam, hogy Jaipurban (Dzsaipurban), India egyik legfontosabb szőnyegközpontjában igen kiváló minőségű Ziegler-szőnyegeket gyártanak, ezekre érdemes gyűjtőként is odafigyelni. Ahhoz viszont, hogy jó szőnyegeket vegyünk külföldön, feltétlenül ismerni kell őket, ezért laikusként nehéz feladat lenne ilyen darabot vásárolni. Mindehhez pedig elengedhetetlen lenne a hazai szőnyeggyűjtés kultúrájának újjáélesztése.

Deluxe Magazin

Korábban:

Hazánk szőnyeggyűjtő nagyhatalom volt

Amit az ezüst étkészletekről tudni kell

Ezüst étkészletek kiskalauza

Kamu és gyémánt

Mitől lesz a gyémánt érték?

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5