Feltámadtak a lemezjátszók

Címkék: lemezjátszó, high-tech

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Szinte nincs is olyan magyar család, ahol ne lett volna a nappaliban valamilyen lemezjátszó, és azt ne cserélték volna le az utóbbi évtizedekben CD- vagy DVD-lejátszóra. Sokan még a régi bakelitlemezeket is kidobták, pedig ezeket a csúcstechnikának köszönhetően újból lehet élvezni.

Ismét előkereshetjük a régi bakeliteket a CD-állvány mögül, ugyanis egyre határozottabb irányvonalat ölt a high-tech legújabb trendje: napjainkban a lemezjátszóknak egyfajta reneszánsza van éppen kibontakozóban. Persze nem arról van szó, hogy le kellene porolnunk a szovjet matuzsálemeket és esetleg valamilyen csodakiegészítőt kell beletennünk a tökéletes hanghatásért, a modern időkben természetesen a lemezjátszók feltámasztásának ötlete is Nyugatról érkezik.

Thorens: egy legenda újjáéledése

Érdekessége a dolognak, hogy éppen a rendszerváltás tájékán, amikor nálunk a lemezeket végérvényesen felszámolták, több nyugati országban már a bakelitek újraélesztésén gondolkodtak. Ennek példája lehetne az Analogue Audio Association 1990-es alapítási éve, amely óta a (hagyományos értelemben vett) "lemezek" támogatására létrejött szervezet számos sikert ért el. Ezek közt megemlíthetjük, hogy immár nemcsak a high end világában, hanem a kereskedelemben is találkozhatunk lemezjátszókkal, amelyek megvételéhez többnyire igen mélyen kell a zsebünkbe nyúlni.

A Reloop profi lemezjátszóján Mellow Trax DJ egy lemeze látható

A lemezjátszók a profi DJ-knél mind a mai napig nagy népszerűségnek örvendenek. A méregdrága készülékeket persze nem hétköznapi zenehallgatásra tervezték, ennek megfelelően ebben a szektorban gyakran lehet találkozni a lemezek közt is különleges kivitelezésű darabokkal: színes, átlátszó korongokkal vagy mondjuk az úgynevezett shape vinylekkel, a formára szabott lemezekkel. A Reloop lemezjátszógyár elsősorban a hivatásos DJ-kre gondolt, míg az audiofilek hasonló árkategóriában szerezhetik be a médiumot.

Clearaudio Master Reference

A nappaliban ismét népszerű lemezjátszómárkák közül a következők a legjelentősebbek: Clearaudio, Marantz, Denon, Nad, Pro-ject és Thorens, de a Sony és a Technics is bemutatta már egy-egy készülékét. Ezek közül a legdrágább, abszolút high end kategóriájú mesterremekét a Clearaudio készítette el, amelyért hihetetlen magas összeget, 18 millió forintnak megfelelő dollárt kér egy amerikai kereskedő. A Clearaudionak egy-egy készüléke egyébként már pár millió forintért is megvásárolható, míg az egyszerűbb masinákat a Sonytól vagy akár a Thorenstől is beszerezhetjük. Magyarországon egyelőre még nem beszélhetünk igazi lemezjátszó-reneszánszról, de nem kizárt, hogy hamarosan hozzánk is megérkezik a legújabb nyugati trendek szele.

A régi lemezeket persze nem minden esetben hallgathatjuk meg a legújabb high end készülékeken tisztítás nélkül. Léteznek már bakelittisztító berendezések is, amelyek pár száz vagy ezer euróért kifogástalan állapotba hozzák egy-egy örökzöld kedvencünket. A Clearaudio - nevéhez illően - több tisztító és lemezmosó berendezést is készített, ezek már pár százezer forintért birtolkolhatók, míg egy kétfésűs Hannl készülékért 2000 eurót is elkérnek.

Deluxe Magazin

Korábban:

Masszív luxuslemezjátszók

200 gigás Blu-ray lemezzel rukkolt elő a TDK

Készül az első hibrid HD-DVD-lemez

Csapássorozat a Blu-ray lemezekre

Egy nagyon súlyos SACD-lejátszó

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5