A Da Vinci-toll

Címkék: kreáció, toll, luxus

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Minden oka megvolt a Tibaldinak, hogy luxustollat adjon ki idén, s felbátorodva a 2006-os év egyik bestsellerének sikerén, Leonardo da Vincihez kösse azt. Az írószerek The Da Vinci Code Edition szériájának csúcsmodelljéért közel négymillió forintot kell fizetni.

A 90 éves Tibaldi sem maradhatott ki a Da Vinci-lázból, tekintettel arra is, hogy az olasz tollmanufaktúra névadóját időben csak egy-két emberöltő választja el a polihisztor zsenitől. Az 1527-ben született Pellegrino Tibaldi jóllehet személyesen nem ismerhette az 1519-ben elhunyt olasz polihisztort, ám első számú mestere, Michelangelo mellett Leonardo da Vinci óriási tehetségét is elismerte. A tollritkaság mostani megjelenését azonban mégsem a névadók művészettörténeti közelsége eredményezte.

Ahogyan megjelent Dan Brown könyve és levetítették a mozikban A Da Vinci-kód című filmet, tetőfokára hágott a sikertörténethez kötődő kegytárgyak forgalma is. A Da Vinci-lázból persze nem maradhatott ki a luxusszektor sem, igaz, korántsem azokban a méretekben, amely a tömegtermelésre jellemző: kevesen engedhetik meg maguknak ugyanis, hogy több millió forintot adjanak ki egy írószerért.

Vitruvius, aranymetszés, pentagram, számmisztika - és egy szép toll

Függetlenül a krimit övező botránytól, a Tibaldi szép és értékes tollat alkotott. A The Da Vinci Code Edition ezüst töltőtollaiból 618 darab készült, amelynek oka az okkult tudományokban és a számmisztikában keresendő. 618 az a szám, amelyet akkor kapunk meg, ha az alapul vett 1000-nek vesszük aranymetszés szerinti párját. Az aranyarányt az irracionális, úgynevezett fí-számmal (megközelítőleg 1,618) jellemezzük, amelyet számtalan művész, így da Vinci is alkalmazott alkotásai szerkesztésénél (érdekességként jegyezzük meg, hogy Dante és Bartók is eszerint komponált egyes művei esetében). A Tibaldinak sem volt nehéz dolga, amikor a sikerkönyvben ismét felbukkanó misztikus számot meg kellett jelenítenie. A darabszámon felül a 618-as szám a híres Vitruvius-tanulmány pentagramjában is megjelenik, amely a toll közepén látható, s természetesen az aranymetszés szabályai szerint készült. A Tibaldi ennél egyszerűbb módon is utalt a Sony Pictures sikerfilmjére: a tollhegyen a mozifilm logója, a DVC betűcsoport látható.

A Da Vinci-kódos tollak aranyból és ezüstből készültek, előbbi 18 karátos, utóbbi sterling finomságú. Arany és az ezüst változatok egyaránt készültek golyós- és töltőtoll kivitelezésben. Mindkét verzióból egyaránt 618 darab készül, míg az arany töltőtollból 61, a golyóstollból 18. Utóbbi példányért a kereskedők 19125 dollárt kérnek, azaz 3,9 millió forintot.

Deluxe Magazin

Korábban:

A tollak csúcsa

Montblanc órára licitálnak a felhők felett

A Caran D'Ache gótikus tolla

Rhodoszi Kolosszus a Pelikantól

Willie Fogg és Némó kapitány tollai

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5