Hazánk szőnyeggyűjtő nagyhatalom volt

Címkék: szőnyeg, rezidencia, műkincs, Dénes Sándor

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

R.B.A.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A rendszerváltás óta eltelt másfél évtized rövidnek bizonyult ahhoz, hogy újraéledjen egyik kedves és régi luxustárgyunk, a "perzsa" vagy "keleti" jelzővel illetett szőnyeg kultúrája. Pedig a második világháború előtti Magyarország gyűjtés szempontjából nagyhatalomnak számított a nemzetközi szakirodalom szerint. A kézzel csomózott csodáról Dénes Sándor, az egyik legjelentősebb magyar magángyűjtemény tulajdonosa mesélt a Deluxe Magazinnak.

Időben

Az időrendi besorolást illetően a következő kategóriákat szokás használni: az ötven évnél fiatalabb szőnyegek számítanak újnak, ötven és száz év között réginek, azon felül antiknak. A kor megállapítása ugyanakkor problémás lehet kezdő szőnyeggyűjtők számára, ugyanis a kereskedők számos praktikát alkalmaznak a megtévesztésre. Ezek egyik legkedveltebb módozata, hogy egy új szőnyeget az értéknövekedés reményében szamarakkal tapostatnak, amitől azonban csak a csomók teteje lesz kopott. A szakértő a csomó tövét is megvizsgálja, amiből rögtön kiderülhet a turpisság. Dénes Sándor szerint egy rutinosabb vásárló már a szag alapján is be tudja sorolni a szőnyeget, és akkor nem is beszéltünk a felismert mester alkotói korszakáról, az az alapján történő beazonosításról. Egy régi szőnyegben gyakran vannak molyok által okozott sérülések, amelyeket szintén nem tudnak belehamisítani a kereskedők.

Forrás: Deluxe Magazin
Kínai selyemszőnyeg virágmotívuma a hátoldalon

Vásári forgatag


Ha igen jól felkészültünk volna a szőnyegvásárláshoz, és kellő bátorságot érzünk magunkban egy bazárban való vásárlásra is, gondoljuk meg, hogy hogyan fogjuk hazahozni a kincset. A beszállításhoz szükség van egy eredetigazoló papírra, amelyet a legtöbb helyen nem nyomnak kezünkbe, s ezért a forgalmazókhoz kell fordulnia a vásárlónak. A mestereken túl több kereskedő is ráteszi így a hasznát, ám még mindig sokkal olcsóbb (már ha lehet ezt a szót használni egy több millió forintos műkincs esetében), mint ha a New York-i 5. sugárúton vagy a bécsi Operaház mögött vennénk az áhított darabot. Dénes Sándor azonban azt hangsúlyozza: a szőnyeg vásárlásához még a szakirodalom alapos ismerete is kevés, az embereket talán még ennél is jobban kell ismerni és kiismerni.

Deluxe Magazin

Korábban:

Kamu és gyémánt

Amit az ezüst étkészletekről tudni kell

Ezüst étkészletek kiskalauza

A fehér arany kultusza

A herendi csoda

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5