Hazánk szőnyeggyűjtő nagyhatalom volt

Címkék: szőnyeg, rezidencia, műkincs, Dénes Sándor

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

R.B.A.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A rendszerváltás óta eltelt másfél évtized rövidnek bizonyult ahhoz, hogy újraéledjen egyik kedves és régi luxustárgyunk, a "perzsa" vagy "keleti" jelzővel illetett szőnyeg kultúrája. Pedig a második világháború előtti Magyarország gyűjtés szempontjából nagyhatalomnak számított a nemzetközi szakirodalom szerint. A kézzel csomózott csodáról Dénes Sándor, az egyik legjelentősebb magyar magángyűjtemény tulajdonosa mesélt a Deluxe Magazinnak.

A szőnyeg értéke

Ha kézzel csomózott szőnyegekről beszélünk, általában rögtön a szóban forgó darab értékét szeretnénk megtudni. Ennek meghatározása természetesen nagy felkészültséget igényel, hiszen egyszerre több szempontot is figyelembe kell venni. Első lépésként az anyagot kell megvizsgálni: a szőnyeg készülhet gyapjúból, selyemből, ritkábban ezek keverékéből avagy aranyból. A legtöbb szőnyeg gyapjúból készül, éppen ezért a selyem a keresettebb a gyűjtők körében, ami persze távolról sem jelenti azt, hogy az előbbiek körében ne lenne különlegesen értékes darab.

Forrás: Deluxe Magazin
A selyem lágy esése sokakat megigézhet

A közhiedelemmel ellentétben nem a csomószám a legfontosabb egy szőnyeg esetében: nem vitás például, hogy jóval értékesebb egy ritka, antik, nomád szőnyeg, mint egy kínai utánzat. A különös értékkel bíró selyemszőnyegek esetében figyelembe kell venni a darab szín- és mintavilágát, az anyag minőségét, ezt követően pedig a négyzetméterenkénti csomószámot - mondta Dénes Sándor. Selyemszőnyegeknél a kiváló minőség 1-1,2 millió csomót jelent, gyapjúnál 3-400 ezret egy négyzetméterre levetítve. Ám ennél jóval fontosabb a darab egyedisége, története, a megrendelő személye, s a több száz éves kultúra, amelyet magában hordoz. A szín azért fontos szempont, mert a színtelen selymet meg kell festeni, és a komolyabb szakértők már ez alapján meg tudják állapítani, hogy melyik műhelyben készült a szőnyeg, ami által nagy mértékben be lehet határolni az értéket. A minta szempontjából méltányolandó az egyediség, az alkotóművész kreativitása és szabadsága, nagysága. A tradícionális motívumoktól - Sah Abbasz, kert, vadászjelenet, medallion, életfa - egyes mesterek eltérnek, ebben már a személyiségük jegyei mutatkoznak meg. Az anyag minőségét gyakorlattal, jó tapintással lehet csak felismerni. A csomószám csak ezen szempontok után következik.

A szőnyegek ára a magyar piacon pár százezer forintnál kezdődik és több millióig tart, ha figyelmen kívül hagyjuk a különlegesebb darabokat. Magyarországon több tízmillió forintos példányok vannak magángyűjteményekben. A szőnyeg árát mindig sok tényező figyelembevételével lehet csak eldönteni.

Térben

A szőnyegeket kategorizálhatjuk tér és idő szerint is. Ha helyhez akarjuk kötni szerzeményünket, elengedhetetlen egy katalógus, amelynek segítségével nem csak az országot, hanem az adott régiót és az ott élő embereket is megtaláljuk. A szőnyegeket legjobb esetben az adott népcsoporthoz, esetleg törzshöz köthetjük, egy szakértő azonban több esetben a tervező stílusát is felismeri egy-egy munkáján. Ehhez persze hozzá kell tenni, hogy a Marokkótól Kínáig terjedő terület minden mesterét lehetetlen ismerni - elég, ha a legnagyobbak kilétével tisztában van az ember.

Közéjük tartozik például Ahmed Núri (Noori), aki az iráni Kúmban (Qom) készíti a világ talán legszebb selyemszőnyegeit, amelyekből Budapesten is van néhány. Azonban vigyáznunk kell, ha egy kereskedő antik kúmi szőnyeget akar eladni nekünk, olyan ugyanis nem létezik. A közép-iráni városban csak 1930 óta készítik a világhírű selyemszőnyegeket I. Reza Pahlavi rendeletére, antiknak pedig csakis a száz évnél régebbi darabokat nevezzük.

Forrás: Deluxe Magazin
Ahmed Núri egy mintája

A szőnyegkészítés iráni fellegvára mellett kiemelkedő fontosságú terület még Kasmír, ahol többnyire perzsa mintákat követnek a mesterek, azonban mintegy 10 százalékban helyi motívumok is megjelennek. Kasmírban gyapjúszőnyeget csak elvétve készítenek.

Selyemszőnyegeket Kínában is készítenek, azonban ezek 95 százaléka messze elmarad az Iránban felállított mércétől, sőt, Dénes Sándor gyűjtő szerint nagy része egyenesen a "kukába való". Kínában előszeretettel utánozzák a herekei szőnyegeket (a törökországi Herekében készítették a világ egyik leghíresebb selyemszőnyegeit 1970-ig), amelyeket az isztambuli bazárban súlyos pénzekért árulnak az amerikai tengerjárók tehetősebb, de nem feltétlen körültekintő utasainak - eredeti gyanánt. Kínában mindemellett számos rendkívül értékes szőnyeg készült az uralkodók számára, ám a többi ritkasághoz hasonlóan ezeket is igen nehéz megszerezni.

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5