Hazánk szőnyeggyűjtő nagyhatalom volt

Címkék: szőnyeg, rezidencia, műkincs, Dénes Sándor

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

R.B.A.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A rendszerváltás óta eltelt másfél évtized rövidnek bizonyult ahhoz, hogy újraéledjen egyik kedves és régi luxustárgyunk, a "perzsa" vagy "keleti" jelzővel illetett szőnyeg kultúrája. Pedig a második világháború előtti Magyarország gyűjtés szempontjából nagyhatalomnak számított a nemzetközi szakirodalom szerint. A kézzel csomózott csodáról Dénes Sándor, az egyik legjelentősebb magyar magángyűjtemény tulajdonosa mesélt a Deluxe Magazinnak.

Kincs, ami van

Ha fellapozzuk a nemzetközi szakirodalmat, meglepő dologra lehetünk figyelmesek. A londoni Victoria and Albert Museum, a New York-i Metropolitan, vagy a bécsi Museum für Angewandte Kunst után a budapesti Iparművészeti Múzeum következik mindig a névsorban, ami azt jelenti, hogy a világ egyik legjelentősebb gyűjteménye a magyar fővárosban van. A budapesti múzeumban pillanatnyilag 800 rendkívüli értékű darab található, amelyeket pénz híján mindezidáig nem állítottak ki.

A kontinensen 1886-ban volt az első szőnyegkiállítás, amelyen 36 oszmán műkincset mutatott be az Iparművészeti Múzeum. A következő jelentős kiállításon, 1914-ben már háromszáznál is több oszmán szőnyeget tárt a nagyközönség elé a magyar múzeum, a Csányi Károly kurátor által készített katalógus ma is alapmunka a régi oszmán szőnyegek kutatásában. A világháború idején hihetetlen mennyiségű szőnyeg került ki az országból, a híres aranyvonat vagonjain akár ötezer darab is elhagyhatta Magyarország területét.

A magyar szőnyegállomány ugyanakkor ezen roppant veszteséggel együtt is érdemes a nemzetközi porondon való bemutatásra. Az Iparművészeti Múzeum raktárában tartott műkincsek kiállítására azonban nincs pénz, ezért a szőnyegeket egyelőre felhengerelt állapotban tárolják a raktárban - derül ki abból a levélből, amelyet az intézmény főigazgatója intézett Dénes Sándor gyűjtőhöz. 

Sajnálatos az is, hogy a '90-es évekkel nem tért vissza Magyarországra a háború előtti, igen magas színvonallal jellemezhető szőnyegkultúra, holott ennek ápolására egy szűk társadalmi rétegnek mégis meg volna a lehetősége - véli a szakértő.

Az elfelejtett luxuscikk

Régóta áll az érdeklődés középpontjában az úgynevezett "perzsa szőnyeg", amely azonban csak a köznyelv szerint perzsa. A széles körben elterjedt kifejezés alatt általában a kézzel csomózott szőnyeget értik, ám ezeket Marokkótól egészen Kínáig készítik, méghozzá a legkülönbözőbb adottságok között, eltérő módon és hagyományokkal.

A "perzsa szőnyeg" kifejezés némileg semmitmondónak hat, sokkal célravezetőbb, ha megnevezzük az adott darab anyagát, származási helyét (s nem pedig az országot, ahogyan azt sok helyütt látni lehet), korát és a szőnyegkészítő mester nevét. Dénes Sándor szerint félrevezető, ha egy üzletben csak annyi van kiírva, hogy "afgán" vagy "perzsa", ugyanis ezzel a darab minőségéről még egy szó sem esett, mindössze az ipari tömegtermékektől különböztette meg az eladó portékáját. Éppen ezért különösen fontos, hogy a lehető legtöbbet megtudjuk a szőnyegről, s amennyiben az elárusító személy nem tud kellő felvilágosítást adni a darabról, bizony jól meg kell gondolni, hogy továbbra is ott akarunk-e vásárolni.

Ez az ötvenezer euró értékű selyemszőnyeg azért rendkívüli, mert mindkét oldalán van minta. A "kétarcú" műkincsből Európában csak néhány darab ismeretes

Az értékes szőnyegek kiválasztása, felismerése óriási felkészültséget feltételez, vagyis pusztán a vagyon nem elég. Az igazán különleges darabok megszerzéséhez a lehető legszélesebb körű etnográfiai, politikai, geográfiai és technikai ismereteken túl még szerencse is kell, legalábbis ezt bizonyítja a magyar gyűjtő esete.

A szőnyegekben több száz éves kultúra és vallás lakozik, amely ismerete nélkül a mindenkori vásárló könnyedén a rosszindulatú kereskedők áldozatául eshet. A kivételes szépségű luxuscikknek pedig nagy mértékben rontja népszerűségét, hogy a New York-i 5. sugárúttól kezdve a teheráni bazárig óhatatlanul vesztesként kerül ki az avatatlan vásárló. Dénes Sándor úgy látja, tízből kilenc kereskedő nem megfelelő módon viszonyul ezekhez a művészeti alkotásokhoz, pedig egy szőnyeg jóval több, mint gyapjúból vagy selyemből készített szobadísz.

 

 

1.  Hazánk szőnyeggyűjtő nagyhatalom volt
2.  2
3.  3

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5