Gyémántkoponyát kap ajándékba a London Gallery

Címkék: gyémánt, halál, London, kiállítás

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Damien Hirst brit művész nem csupán tetemes vagyonáról, hanem szélsőséges témájú alkotásairól is híres. A milliárdos különc most azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy közel 20 millió dollárért készít el gyémántból és platinából egy emberi koponyát, amelyet a London Gallerynek szándékozik felajánlani.

Bár Damien Hirst művészetét sokan megkérdőjelezik, az biztos, hogy nincs az a galéria, amely visszautasítana egy körülbelül 18,8 millió dolláros, vagyis majdnem 4 milliárd forintot érő kortárs műalkotást. A provokatív brit művész ugyanis éppen ennyiért készül gyémántokból és platinából egy életnagyságú emberi koponyát alkotni, amelyet elhatározása szerint a London Gallerynek ajándékoz majd. A páratlan műalkotás elkészítéséhez Hirst platina mellett több mint 8500 gyémántkövet használ fel, amelyeket fokozatosan vásárolt meg együttműködésben a londoni Bond Street neves ékszerészetével, a Bentley & Skinnerrel.

"A legnagyobb befektetést az az 50 karátnyi súlyú drágakő jelenti, amely a homlokrészt díszíti majd. Ez az egyedüli gyémánt mintegy 3 és 5 millió font, azaz körülbelül 1,1 és 1,9 milliárd forint körüli összegbe kerülhet." - árulta el a brit Art Review magazin által nemrégiben a legjelentősebb kortárs alkotónak is megválasztott Hirst. A mestermű ezzel a világ legtöbbe kerülő művészeti alkotása, amelynek eladási ára az 50 millió fontot, vagyis a 20 milliárd forintot is elérhetné. A gyémántkoponya valószínűleg egy év múlva, 2007 júniusában debütálhat a művész önálló show-ján Londonban.

"Az életet akarom ünnepelni azzal, hogy a pokolba kívánom a halált" - nyilatkozta groteszk alkotásáról Damien Hirst, aki úgy gondolja: nincs is annál megfelelőbb mód erre, mint hogy a halál szimbólumát a luxus szimbólumával ötvözze. A dekadens művésznek nem ez az első világraszóló alkotása. A Cápa néven híressé vált művét (egy cápa tetemét helyezte formalinnal teli tartályba) 12 millió dollárért, vagyis körülbelül 2,5 milliárd forintért vásárolta meg egy amerikai milliomos.

Deluxe Magazin

Korábban:

A pop art provokatív hercege

Egy kortárs szobrász dollármilliós alkotása

A két legdrágább művészeti alkotás

Egy kortárs szobrász dollármilliós alkotása

Kortárs képek kavalkádja

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5