Bemutatták a high-tech legújabb trendjeit

Címkék: high-tech, kiállítás

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

R.B.A.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Régi problémája a high end vásároknak, hogy az ott kiállított termékek - azzal együtt, hogy a teljesíthető maximumot célozzák meg - meglehetősen ritkán készülnek földi halandóknak. Az idei High End 2006 kiállításon azonban néhány apróbb jel már arra utalt, hogy egyes készülékek a megfizethető árkategória felé tendálnak. Az extravagancia azonban továbbra is állandó szereplője a vásárnak.

Európa legnagyobb és legmagasabban pozicionált high end seregszemléje ért véget május 28-án a müncheni MOC-ben, ahol idén a legújabb hangszórócsodák és DVD-lejátszók mellett a régi korok ősformátumai és kortárs eretnekek - lemezjátszók, CD-lejátszók és iPodok - is megjelentek. Régebben elképzelhetetlen lett volna, hogy a High-Fidelity szókapcsolatnak valaha is lesz köze az mp3 technológiához, azonban az idei kiállítás is azt jelzi, hogy a több tízezer eurós árakkal nem lehet elég széles ügyfélkörhöz jutni.

Kompromisszumról persze szó sincs, még kevésbé áttörésről, azonban tény, hogy a Marantzhoz hasonló high-tech tekintélyek nagy felhördülést okoztak, amikor tömörített formátumokat támogató készülékeket mutattak be (erre az egyik legjobb példa a Marantz IS201 jelű, a high end világból kiátkozott dokkolója, amelybe bármely iPodot belehelyezhetjük). Hozzátehetjük, a Denon is elkészítette százeurós, hasonló képességű iPod dokkolóját.

A Denonhoz hasonlóan a Marantz is felettébb plasztikusan kezeli a hi-fi fogalmát

A népszerűbb formátumok és a hellyel-közzel olcsóbb árkategória megjelenése természetesen nem jelenti azt, hogy a high end vásárokon a manufakturális technikai csodák helyett mostantól távol-keleti tömegcikkeket fognak bemutatni. Különleges, extravagáns és méregdrága készülékekben idén sem volt hiány, mondhatni, az eddigieknek megfelelően ezek voltak túlsúlyban.

A vásáron továbbra is jelen voltak a klasszikus hi-fi óriások referenciadarabjai, amelyek változatlanul sokkhatást váltanak ki áraikkal még a tehetősebb audiofilekből is, ugyanis nem mindenki teheti meg, hogy egy jól felszerelt Porsche árát kifizesse egyetlen, szélsőségesen precíz WOD Kharma hangfalpárért. Sok zenebarát számára túlzás az is, hogy a kábel folyóméteréért ezer eurót kiadjon, ám aki ilyet szeretne, annak sohasem árt kilátogatnia a High End vásárra. A több ezer és tízezer eurós referenciadarabokból feltehetően a High End kiállítássorozaton fordul meg a legtöbb egy időben és egy helyszínen. Bemutatta többek közt az Elac is - Burmester komponenseket tartalmazó - referenciasorozatát, amelyet lejátszóstul, előfokostul-végfokostul, mindenestül bő 10 millió forintért vehetünk meg (és ekkor még nem vettünk hozzá 52 milliós WOD hangfalakat, a határ egyébként a csillagos ég). Referenciadarabok mindemellett alacsonyabb árkategóriákban is megjelentek: a Canton új, Vento Reference 7 DC nevű hangfala már 1500 euróért kapható a hivatalos, júliusi megjelenését követően.

A Haliaetus a kimenő hanghullámok irányára is ügyel

A kiállításon technikai érdekességek is helyet kaptak. A Haliaetus hangfalai furcsa megjelenéséért a kilépő hanghullámok felelősek, a tervezők ugyanis arra a következtetésre jutottak, hogy a levegőben keletkező, hangszóró keltette turbulenciák elkerülésének érdekében feltétlen kell egy parabolikus tölcsér, amely a membrántól távozó lökéshullámokat tökéletesen párhuzamos irányban továbbítja és nem engedi szétszéledni. A rakétahajtóművek is hasonló alapon működve irányítják a kilépő gázokat egy meghatározott irányba.

Különleges elosztóval rukkolt elő a Spatz. A HDMI-8X switcher már a nevében is közli: immár lehetséges az is, hogy a lejátszót egyszerre több, akár nyolc darab képmegjelenítőhöz kössük. Ha egyszerre akarjuk nézni a nappaliban projektorral a nyaralás emlékeit és a szomszédos szobában pedig plazmán akarjuk ugyanazt levetíteni barátainknak, s netán mindezt összesen nyolc szobában akarjuk végrehajtani, akkor a Spatz 700 eurós, vagyis 180 ezer forintos elosztóját kell használnunk. A négy HDMI-kimenettel rendelkező elosztó 500 euróba kerül.

Csúcstechnikai újdonságot hozott Münchenbe a Denon is, amely bemutatta a DVD-A1XV névre keresztelt DVD-lejátszóját, igaz, a 3500 eurós árral egyelőre csak a házimozi legelkötelezettebb rajongóinak sikerült örömet szereznie a cégnek. Közel egymillió forintjáért azonban a vásárló minden eddiginél jobb képminőséget kap, a DVD-3910 utódjaként tekinthető DVD-lejátszóba ugyanis olyan csipet szereltek be, amely nemcsak az előd fogyasztói árát emeli háromszorosára, hanem lehetővé teszi a HQV-nek rövidített (Hollywood Quality Video) moziminőséget is. Ezzel kereskedelmi forgalomba került a világ legdrágább és legjobb minőségű videoprocesszora. A DVD-A1XV lejátszó az AVC-A1XVA erősítő párja. A Denonnal egyidőben a Marantz is újdonságokat mutatott be a High End 2006-on, így a konnektorokon keresztül kommunikáló hi-fi rendszert és a HDTV felbontású DLP-projektort, amelyek közül az utóbbinak a vásáron kitudódott az ára is, ami bizony 15 ezer eurójával - ami 4 millió forintnak felel meg - elsősorban a vagyonosabb házimozizókat célozta meg.

Deluxe Magazin

Korábban:

Megnyitott a High End 2006 vásár

Marantz újdonságok a High End szakmai kiállításon

Milliomosok erősítője

Fekete fényt vetít a Samsung projektora

Egy tuningolt SACD-lejátszó

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5