A műgyűjtés úttörőnője

Sütő Emese

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Isabella Stewart Gardner kollekciója az egyik leghangulatosabban összeválogatott gyűjtemény világszerte. Az izgalmas és összetett személyiségű műgyűjtőnőről elnevezett, páratlan művészeti alkotásokat bemutató bostoni múzeumban ma szebbnél szebb festményeket, bútorokat és metszeteket tekinthetnek meg a műkedvelők.

A skót származású, távoli Stuart-leszármazott Isabella Stewart Gardner 1840-ben született New York-ban. Édesapja vagyonát vászonkereskedelemmel szerezte, később pedig a bányászati érdekeltségeknek köszönhetően még tovább gazdagodott a család. Isabella Stewartot szülei New Yorkban, és Párizsban járatták magániskolákba. 1860-ban férjhez ment egyik barátnőjének bátyjához, John (Jack) Lowell Gardnerhez, akivel Bostonban telepedtek le. Isabella nemsokára fiút szült, ám a gyerek két évvel később tüdőgyulladásban meghalt. Jack Gardner két múlva orvosi tanácsra európai körútra vitte depresszióba süllyedt feleségét. A házaspár ekkor járta be Skandináviát, Oroszországot, de eljutottak Bécsbe és Párizsba is.

Isabella Stewart Gardner Amerikába visszatérve újult erővel vetette magát az életbe. Mivel gyermekük nem született többé, a házaspár számtalan alkalommal utazott külföldre, jártak a Közel-Keleten, Európában, Ázsiában. Isabella Stewart Gardner rajongott a különböző kultúrákért. Kedvence Olaszország volt, azon belül is Velence. Férjével rendszerint a Palazzo Barbaróban szálltak meg, napközben pedig bejárták a múzeumokat és az amatőr bostoni festő, Ralph Curtis vezényletével feltérképezték a város művészeti kincseit. Amellett, hogy Isabella számos festményt és régiséget vásárolt, operába járt és elkezdett Velencében élő külföldi művészekkel, írókkal barátkozni.

Bostonba visszatérve Gardnerék élénk társasági életet éltek, partikat adtak, Isabella pedig szoros kapcsolatot ápolt a kor jeles íróival, művészeti alakjaival. Barátai közt olyan írókat tudhatott, mint Henry James, Julia Ward Howe és Sarah Orne Jewett, de gyakran megfordult házában a filozófus George Santayana, a grafikus James McNeill Whistler és John Singer Sargent festő is. A művészeti alkotások mellet teljes odaadással fordult a zene és a sport irányába is. Nagylelkű támogatója volt a Boston Symphony Orchestra-nak, kedvelte a bokszot, a jéghokit és az amerikai focit, a Red Sox baseballcsapatért pedig egyenesen rajongott. Izgalmas, változatos élete, furcsaságai sokakat megbotránkoztatott a bostoni elit köreiben, míg mások csodálták színes egyéniségét. A kicsapongásairól szóló, többnyire hamis pletykákat is humorosan fogta fel, mondván "soha ne tégy tönkre egy izgalmas sztorit azzal, hogy elmondod az igazat".

Tiziano Európa című festménye

Isabella Stewart Gardner gondosan összeválogatott kollekciója a mintegy harminc év alatt egyre tetemesebb méretűre duzzadt. Külföldi utazásai során a mesterművek és antikvitások megvásárlásakor olyan műértők voltak segítségére, mint Bernard Berenson és Okakura Kakuzo. 1896-ban Isabella és férje már kifejezetten azzal a szándékkal vásárolták meg Tiziano Európa című festményét, valamint Rembrandt Önarcképét, hogy a későbbiekben múzeumot alapítanak. A felhalmozott értékes kollekciónak külön épületet szántak, amelynek építését csak jóval a férj halála után, 1903-ban fejeztek be. A szilveszteri estén tartott megnyitón a prominens vendégek Bach, Mozart és Schumann zenéjére járhatták be az Isabella Stewart Gardner Museum épületét és tekinthették meg az Államok egyik leggazdagabb kollekcióját.

A velencei stílusú, háromemeletes épületben működő múzeum alapításáról  a műgyűjtőnő így vallott: "Sok évvel ezelőtt arra jutottam, hogy hazánk legnagyobb hiányossága a művészet. Nagyon fiatal ország voltunk, vajmi kevés lehetőséggel arra, hogy szép dolgokat, művészeti alkotásokat lássunk. Így elhatároztam, ennek szentelem életemet". A kollekció világhírű mesterek festményeit, kerámiákat, értékes bútorokat, szobrokat, ritka kéziratokat, könyveket, leveleket, fotókat, gobelineket tár a nézők elé. Az antik római és a középkori európai ritkaságok mellett, számtalan reneszánsz olasz, ázsiai, valamint iszlám alkotás, valamint 19. századi francia és amerikai mű található. Különlegessége, hogy alapítója oly módon keverte benne a vegyes stílusú és különböző kultúrákból származó tárgyakat, festményeket, szobrokat (köztük híres európai alkotásokat) bútorokat, falikárpitokat, hogy azzal bensőséges és egyben átfogó összképet tud nyújtani a látogatónak. A gyűjtemény azóta változatlan formában, bár meggazdagodva várja az érdeklődőket.

Raffaello mesterműve a Gardner-gyűjteményből

A kollekció gazdagságát, jelentőségét jelzi az is, hogy tizenhat évvel ezelőtt itt követték el minden idők egyik legnagyobb értékű műkincslopását. Az Isabella Stewart Gardner Museum anyagából 1990-ben tizenhárom képet, többek között három Rembrandt-festményt, egy Vermeert és egy Manet-alkotást lopott el két ismeretlen. Az anyagi kárt akkor mintegy 300 millió dollárra, vagyis több mint 61 milliárd forintra becsülték. A múzeum ma Boston egyik legnagyobb nevezetességének számít, ahová az alapító emlékére való tekintettel az Isabella nevű hölgyeknek ingyenes a belépés.

Deluxe Magazin

Korábban:

A British Museum szülőatyja

Műgyűjtőóriások nyomában

Az impresszionizmus keleti mecénása

A művészetek amerikai szeretője

A széplelkű orosz műgyűjtő

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5