Vaszary akt ötszázezerért

Címkék: Vaszary, műkincs, aukció, Budapest

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Kétszáztizenhat tételt árvereztek el szombaton délután a Belvedere Galériában a 19. és 20. századi magyar festészet köréből, továbbá kalapács alá került néhány kisplasztika.

Tizenöt alkalommal koppant a kalapács millió feletti leütésnél. Két alkalommal tíz, illetve húsz millió forint felett, de emellett igen kvalitásos, ritka alkotások maradtak vissza, és sok tétel kikiáltási áron, vagy csak valamivel felette talált vevőre. Nem a befektetési céllal vásárlók voltak többségben, s úgy látszott, mintha a gyűjtők is távol maradtak volna. Nem kelt el egy kis Szinyei tájkép, sem Munkácsy Mihály ülő parasztot ábrázoló vászna, viszont felverték mindkét festő ceruzarajzainak árát. A három Munkácsy rajz a kikiáltási ár duplájáért, 380-380, illetve 550 ezer forintért vitték el.

A közönség nem a nagy neveket kereste, inkább a képek tetszetőssége, és a vevők pillanatnyi hangulata döntött. Többen, már az árverés befejeztével kértek vissza utólagos licitálásra képeket. Így vették meg, kikiáltási árán, 1,4 millió forintért Rippl-Rónai József női arcképét és két Mednyánszky akvarellt.

A legmagasabb leütést az utolsóként aukcionált kép, Vaszary János Pévékat etető fiú című, 1901-ben festett képe hozta, amelyet 16 millióról indítottak, és amelyet a két telefonon licitáló vevő elől a teremben jelenlévő gyűjtő szerzett meg, 22 millió forintért. A kalandos sorsú képet sokáig csak arról a fotóról ismerték, amelyet 1933-ban Petrás István készített. A festményt akkor elárverezték, és szem elől tévesztették. A hetvenes évek végén Londonban, egy Sotheby's árverésen tűnt fel újra. Egy párizsi üzletember vette meg, s az ő közvetítésével jutott egy franciaországi magyarhoz, aki 1986-ban, bírálatra bemutatta a Magyar Nemzeti Galériának, majd visszavitte Párizsba. Ott azonban még abban az évben ellopták tőle. A képet az Interpol is kereste egészen 1998-ig. Ekkor azonban a festményt újból megvételre ajánlották utolsó tulajdonosának, aki vissza is vásárolta azt. Így, most tőle került haza, magyar tulajdonoshoz a Vaszary életmű egyik fő darabja, s a Magyar Nemzeti Galéria jövő évi nagy Vaszary kiállításához már kölcsön is kérte.

Egy érzékeny, finom Vaszary hátakt viszont elhagyja Magyarországot, ugyanis mexikói a telefonon licitáló vásárló, aki 500 ezer forintért vette meg a kisméretű olajképet. Vaszary harmadik olajképét, egy lírai virágcsendéletet 1,8 milliós kikiáltási árról indították, s végül 5 millióiért kelt el.

Vasary: Ülő hátakt

A két-háromszoros emelkedés a millió felett végző tételeknél sem volt ritka. Lotz Károly dekoratív női arcképét 1,2 millióról 3,4 millióra verték fel. Czóbel Béla csendéletét is többen szerették volna megvenni. A 3,2 milliós kikiáltási árú olajképért végül 5,5 millió forintnál koppant a kalapács. Ferenczy Károly nem sokkal halála előtt festette a virágokkal, fákkal tündöklő Lippikfürdői parkrészletet, amelynek kikiáltási ára 1,8 millió forint volt, s amelyet 3,2 millió forintnál ütötték le. Egy Barcsay Jenő kompozíció ára 1,6-ról 2,4 millióra, egy Koszta József virágcsendéleté 1,4-ről 1,7 millióra és egy Zichy Mihály akté 1,8-ról 2 millió forintra emelkedett.

A Fényes Adolf és Vaszary-tanítvány Szantrucsek Jenő franciásan pikáns, mozgalmas aktokat ábrázoló jelenetéért 5,5 milliót adtak, míg Mattis-Teutsch János Szász Madonnáját kikiáltási áron, 12 millióért vette meg valaki.

Herrer Cézár velencei részlete 400 ezerről 1,2 millióra tornázta fel árát, Orbán Dezső utcaképe 850 ezerről 1,5 millióig jutott. Iványi-Grünwald Béla Gémeskút című képére hosszan licitált egy angol gyűjtő, de 900 ezernél már nem folytatta a versenyt a magyar vevővel. Molnár C. Pál olasz városrészlete, Vén Emil tengerparti jelenete és Melocco Miklós kis bronz Madonnája négyszeres áron kelt el.

(MTI)

Korábban:

90 millióért kelt az egyik legkedveltebb magyar kép

141 millió egy magyar festményért Párizsban

Nyolc Rippl-Rónai kép került kalapács alá

Rekordáron kelt el egy Rippl-Rónai kép

Munkácsy Lusta inasáért versengtek Londonban

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5