Újjászületett a francia pilótaóra

Címkék: óra, Dodane, kreáció

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A Dodane nemrég mutatta be legendás pilótaórája, a Type 21 modern változatát. Az eredeti modellt az 1960-as években fejlesztették ki a francia védelmi minisztérium kérésére. A kronográf funkcióval is rendelkező karóra több mint 650 ezer forintba kerül.

Pilótaóra Franciaországból: Dodane Type 21
A francia Dodane óramárkát 1857-ben alapította Alphonse Dodane és mostohaapja, Francois-Xavier Joubert a svájci határ közelében. A cég a 20. század elején Morteau-ba költözött, és felvirágzása az első világháborúhoz köthető. A kor kezdetleges bombázó repülőgépeinek igen rossz volt a találati pontossága. Alphonse Gabriel Dodane, az alapító fia a probléma megoldására speciális fedélzeti kronográfot fejlesztett ki - a márka sorsa ettől kezdve szorosan összefonódott a hadiiparral. A család harmadik generációja Besanconba tette át a vállalat székhelyét. A Dodane később a NATO egyik hivatalos beszállítója lett, és a francia mellett a német hadsereggel is együttműködött. Közben persze a polgári célú karórákról sem feledkeztek meg: volt, hogy évente 100 ezer időmérő szerkezetet állítottak elő, amelyeket öt kontinensen értékesítettek.

A ma is a Dodane család által vezetett márka idei újdonsága a Type 21 pilótaóra, amelynek legendás elődjét a francia védelmi minisztérium megbízásából fejlesztették ki az 1960-as években. A limitált példányszámú karóra 41,5 milliméteres, rozsdamentes acéltokjába a Dubois Depraz 42021-es, svájci készítésű kalibere kerül, amelynek alapját az ETA 2894-es szerkezete adja. Az 57 köves automata szerkezet 42 órányi járástartalékot tud felhalmozni, és ha a vevő úgy kívánja, egy szaklaboratóriumban bemérik és kronométer minősítéssel látják el.

A fekete színű számlapon központi óra-, perc- és másodpercmutató, valamint három segédszámlap kapott helyet. A mesterek a másodperc-összesítőt 3, az óraszámlálót 6, a percösszesítőt pedig 9 óránál helyezték el. A stoppert a korona felett lévő gombbal indíthatjuk el és állíthatjuk meg, az alsó gomb pedig nullázza a számlálókat. Az úgynevezett flyback funkciónak köszönhetően a stopper megállítása nélkül is nullázható az 1/5 másodperc pontossággal mérő szerkezet. A mindkét irányba forgatható lünetta segítségével tetszőleges időtartamról való visszaszámlálást is "kérhetünk" a Type 21-től. A 4-es és az 5-ös között apró dátumkijelzőt találunk, a mutatók és a számok foszforeszkáló kivitelűek.

A 100 méteres mélységig vízálló, elöl zafír-, hátul speciális, erősített üveglappal fedett órához bőr- vagy acélszíjat rendelhetünk. A Dodane Type 21 2500 euróba, vagyis közel 660 ezer forintba kerül.

Deluxe Magazin

Korábban:

Az égben született óra

A csillagászok órája

Breitling órák földön, vízen, levegőben

A pilóták órája

Karóra beépített életmentő funkcióval

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5