90 millióért kelt az egyik legkedveltebb magyar kép

Címkék: aukció, műkincs, Budapest

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A Kieselbach Galéria tavaszi aukcióján elárverezett 233 tétel csaknem felerészben milliós leütéssel talált gazdára péntek este a Vígszínházban.

Az aukció legmagasabb leütését Szinyei Merse Pál Őszi színek című, csodálatos tájképe érte el. Az őszi színpompában fürdő domboldalt mutató festmény Szinyei egyik legismertebb munkája, amely félévszázados rejtőzködés után került elő. Bár újonnan helyezték múzeumi védettség alá, nemcsak magyarul folyt érte a licit, s végül egy telefonos vevő tette a győztes, 90 milliós ajánlatot, megduplázva a 45 millió forintos kikiáltási árat. A kép már 1905-ben sikert aratott a velencei biennálén, a nagyközönség utoljára 1948-ban, 58 évvel ezelőtt, a Szépművészeti Múzeumban láthatta. A festmény jó minőségű színes reprodukciói segítségével rendkívül ismert lett, e reprodukciók a mai napig felfedezhetők számos lakás falán.

SZINYEI MERSE PÁL: ŐSZI SZÍNEK, 1904
Levédték Munkácsy Mihály Társalgás című kompozícióját is, amely az árversenyben a második helyen végzett. A finom fényhatású, XIII. Lajos korába helyezett zsánerkép szintén 45 millióról indult, és meg sem állt 70 millióig. A Munkácsy szignóját viselő, de tanítványával, Karlovszky Bertalannal festett csendéletet 13 millióért vették meg.

Perlrott Csaba Vilmos Parkban című olajképe a magyar festészetnek azt a korszakát képviseli, amikor a nagybányai neósok, (neoavantgárd festők) Perlrott és társai, 1906-1908 táján  csaknem szinkronban alkották meg fauve stílusú műveiket francia festőtársaikkal. Perlrottnak ez az izzó, harsány, színes, ragyogóan friss képe olyan, mintha most emelték volna le a festőállványról. Nem csoda, hogy igen magasra, kikiáltási árát 28 millió forinttal meghaladva, 34 millióra verték fel. Még nagyobb emelkedést ért el Kolbe Mihály Art deco jelenet - vagy Salome címen ismert festménye. Az olasz neoreneszánsz és a francia art deco által ihletett képért 31 milliónál, kikiáltási árának kilencszeresén ütött le a kalapács.

A dús, szecessziós jegyeket viselő, az 1910-es évekből való Lovaspóló, Batthyány Gyula egyik ismert, dekoratív alkotása 24 millió forintért talált vevőre, az árverés további négy Batthyány képe 12 és 3,4 millió között ért célba.

Egy igazi jellegzetes Paál László műért, az 1876 körül készült, gazdag faktúrájú Barbizoni táj című festményért 22 milliót adtak. Tízmillió fölötti leütéssel vittek el két Berény Róbert képet, egy-egy Czóbel Béla, Ziffer Sándor, Koszta József, Orbán Dezső, Egry József, Domanovszky Endre festményt és Ferenczy Noémi falikárpitját. Rippl-Rónai József férfiportréjáért 9,5 milliót, az orosz Nicolas Kalmakoff erőteljes férfialakjáért 9 milliót, Szőnyi István aktjaiért 8 milliót, Kádár Béla tengerparti jelenetéért 7,5 milliót, Mokry Mészáros Dezső Ősvilág című szürreálisan-naív vásznáért 7 milliót adtak, s még hosszan lehetne sorolni a milliósok között Mednyánszky László, Aba-Novák Vilmos, Márffy Ödön, Iványi Grünwald Béla, Scheiber Hugó, Molnár C. Pál és mások festményeit.

MTI

Korábban:

141 millió egy magyar festményért Párizsban

Nyolc Rippl-Rónai kép került kalapács alá

Rekordáron kelt el egy Rippl-Rónai kép

Munkácsy Lusta inasáért versengtek Londonban

8,5 millióért kelt el egy Aba-Novák-kép

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

LÉGY TRENDI!

Abercrombie@Fitch, Hollister, Stance, Oakley márkák webáruháza

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5