A hungarikum borok ereje

Címkék: bor, borász, pincészet, Magyarország, információ

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

R.B.A.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Ahogy a világpiacon is felértékelődnek az egyes országok legjellegzetesebb, sehol másutt nem termő fajtái, úgy Magyarországon is egyre inkább beszédtémává válnak a hungarikum borok a világfajták ellenében. Legutóbb Ópusztaszeren volt hasonló jellegű bemutató, amellyel a rendezők a különleges hazai kincs fontosságára hívták fel a figyelmet. A Deluxe Magazin az őshonos és újtelepítésű fajták világával kapcsolatban érdeklődött a szakmabelieknél.

Cserszegi fűszeres, egy klasszikus hungarikum
Különleges magyar borok kóstolója

Évi egy alkalommal kerül megrendezésre tematikus hungarikum borkóstoló az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban, de a nemes magyar italokat egész évben meg lehet kóstolni a különböző gasztronómiai rendezvényeken - mondta Nagy László, az intézmény igazgatója a Deluxe Magazinnak. A cél a jellegzetes hazai borok minél szélesebb körökben való népszerűsítése.

Április végén első ízben rendezték meg Ópusztaszeren a hungarikum borok bemutatóját, amelyet hagyományteremtő szándékkal hívott életre az emlékpark - közölte Nagy László. Az igazgató hozzátette: állami támogatást ugyan nem kaptak, de kötelességüknek érzik a magyar borok népszerűsítését, és a továbbiakban is elő kívánják mozdítani az igazán egyedi, magyar italok ügyét. Nagy László a hungarikumok fontossága kapcsán megjegyezte: ha az egyéni arcunkat akarjuk megmutatni, akkor feltétlenül ezeket a borokat kell felmutatni. Márpedig Magyarországon "kitűnőbbnél kitűnőbb" borokat lehet kapni, amelyekkel szabad és kell is foglalkoznunk - hangsúlyozta az igazgató.

Nagy László elmondta, a hungarikum borokat kétféleképpen csoportosíthatjuk: egyrészt beszélhetünk őshonos fajtákról - ide tartozik például a kövidinka, ezerjó, aranysárfehér, kadarka, juhfark, pozsonyi fehér, királyleányka és hárslevelű -, másrészt pedig az úgynevezett magyar nemesítésű szőlőfajtákról, így a cserszegi fűszeresről, ezerfürtűről, biankáról, irsai olivérről, zalagyöngyéről, zenitről vagy zengőről. A rendezvényen Nagy László szerint a lehető legtöbb régióról hívtak meg borászokat, igaz, a kéknyelű még így is lemaradt a listáról.

Az Ópusztaszeri Emlékpark a bor és gasztronómia évében is a hagyományőrzésre, az egyediségre törekszik, ami azt jelenti, hogy a borok tekintetében szükségszerű volt a hungarikumok választása. Az április 29. és május 1. között megrendezett borbemutatón mintegy ötezer látogató ízlelhette meg a magyar borokat, de az év folyamán még többen kóstolhatnak hungarikumokat az emlékpark gasztronómiai rendezvényein - tette hozzá az igazgató.

A "hungarikum bor" definíciós nehézségei

A hungarikum fogalmát szűkebb és tágabb keretek közt szokták értelmezni - mondta Jásdi István, a Vindependent elnöke. Miután Magyarország évszázadok óta európai tapasztalatcserének és kereskedelemnek a része a borok vonatkozásában is, ezért minden magyar fajta egy kicsit európai és minden európai egy kicsit magyar is - fűzte hozzá. Léteznek olyan hungarikumok is, amelyek valóban csak nálunk élnek, de ezek termőterülete elenyésző. A kéknyelű például 20 hektáros fajta az egész országban, így néhány ezer palack készül belőle, de nem kizárólagosan ezt a kategóriát tartjuk hungarikumnak - mondta a szakember.

Forrás: Bakos Zoltán
Jásdi István

Beszélhetünk továbbá az ősnemes fajták mellett az újnemesítésekről, vagyis az olyan hungarikumokról is, amelyeket azért tekinthetünk jellegzetesen magyarnak, mert nálunk nemesítették, jóllehet "szüleik" vagy "nagyszüleik" igazi európaiak - fogalmazott Jásdi István. A cserszegi fűszeres is mindenképpen hungarikum, de felmenői révén európai hagyományba ágyazódik be - tette hozzá a csopaki borász. Jásdi a kategória szélesebb értelmezése mellett foglalva állást megemlíti még a furmintot, hárslevelűt, olaszrizlinget és a szürkebarátot is, vörösök közül pedig a kékoportót. Ezek közül a furmint, az olaszrizling és a kékoportó eredete a múlt homályába vész, nem tudni honnan származnak, de mivel főleg itt termelik őket a világon legnagyobb mennyiségben, gyakorlatilag hungarikumok.

Chardonnay helyett hazaival erősíthetnénk

Igaz ugyan, hogy világfajtákból is rendkívüli minőségű borokat állítanak elő Magyarországon - folytatta Jásdi István -, ám ezekből a világpiacon nem lehet eladni nagy volumenben, mert nem érdekes a többi ország chardonnay-ja mellett. Ezen bor esetében világviszonylatban elsősorban mindig Burgundia, Ausztrália és Dél-Afrika tud érvényesülni, s hiába készítenek nálunk jó chardonnay-kat, azok nem lesznek érdekesek a piacon - fogalmazott. A csopaki borász úgy véli, ha Magyarország különleges és érdekes akar lenni a világpiacon, akkor érdemes lehet fajtában is egyedit felmutatni, így például a cserszegi fűszerest, olaszrizlinget, furmintot, a vörösborok közül a kékoportót és kadarkát.

Forrás: Bakos Zoltán
Kékoportó Tiffán Ede szőlejében

Korábban túl nagy súlyt kaptak a nemzetközi porondon népszerű fajták, főleg a szocialista mezőgazdasági években voltak afelől meggyőződve a termelők, hogy azért nem lehet eladni a magyar borokat, mert nem világfajták - tette hozzá Jásdi. Ezen korszak után új lendületet adhat a hazai szőlőnek a hungarikumok forgalmazása. A borász szerint elsősorban a magyar fogyasztók figyelmét kell ráirányítani ezekre a különlegességekre, és a külföldiek azután ismerhetik meg, ha már nálunk is fogyasztják őket.

Lejárt a világfajták ideje

Úgy néz ki, hogy a világfajták ideje a nemzetközi piacon is lejárt, ugyanis a mai helyzetre jellemző, hogy minden ország egy-két fajtával igyekszik sikereket elérni - mondta Geönczeöl Attila, a Magyar Szőlő- és Borkultúra Kht. alelnöke, aki emlékeztetett egyúttal a régi világfajták telepítésére is: korábban Magyarországon is úgy gondolták, hogy a merlot-k, cabernet-k és chardonnay-k telepítésével lehet fejleszteni a borászatot - amiben volt részigazság -, de mára új szituáció állt elő. Ezt jellemzi, hogy a különböző országok néhány tipikus itallal próbálnak feltűnni: így a spanyolok a tempranillóval, az olaszok a sangiovesével vagy barbarescóval, az ausztrálok pedig a shirazzal (ami ugyan perzsa, illetőleg francia eredetű) - mondta Geönczeöl Attila.

Magyarországon azt a fajtát kell megtalálni, amellyel a világpiacon is jól tudunk szerepelni, amihez nem csak a minőség, hanem a mennyiség is fontos tényező. Az alelnök szerint erre az imént említett szempontok figyelembevételével leginkább a kékfrankos, olaszrizling és furmint alkalmas, bár az első kettő esetében a hungarikum kategóriáját tágan kell értelmeznünk, mert ezen fajták az egész Kárpát-medencében, sőt, azon túl is megtalálhatók. Geönczeöl szerint a kisebb termőterületeken fellelhető ritkaságok - juhfark, kéknyelű vagy aranysárfehér - pusztán mennyiségük korlátossága miatt nem tudnak érvényesülni a világpiacon, ezek viszont annál nagyobb szerepet kapnak az országon belül, a borturizmus kapcsán - tette hozzá a szakértő.

Forrás: Bakos Zoltán
Szeremley Huba
A palack szelleme


A hungarikum borok nem csak a piaci terjeszkedés szempontjából fontosak, hanem az önazonosság, identitástudat miatt is - mondta Szeremley Huba a Deluxe Magazinnak. A badacsonyi borász szerint a tipikusan magyar borokban a genius loci, vagyis a "hely szelleme" is jelen van, tehát a palackokban a kultúrértékek találkoznak. Magyarországon a görög-latin borkultúrának a gyökereit éppúgy megtalálhatjuk, mint az indusztrializált, modern technológiákat, amihez hozzájárul az őshazából magunkkal hozott szellemiségünk is. Szeremley Huba hozzáfűzte azt is, hogy a hungarikum borok estében természetesen nem csak a fajta számít, hanem a lelkület, lelkiség is, amit a borba beletettünk. Ez az igazi értéke hungarikumjainknak.

Deluxe Magazin

Korábban:

Véget érhet a francia borok hegemóniája

A kéknyelű

Piemonte, az olasz Burgundia

Szépülő magyar szarvasgombakertek

A lélekmelegítő pálinka

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5