A koppintott Sévres-i porcelán

Címkék: porcelán, Sévres, információ

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

R.B.A.

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

A modern világ legnagyobb porcelánmárkáit bemutató sorozatunkban első ízben hagyjuk el a német nyelvterületet, aminek igen egyszerű oka van: Meissen egyes arkánistái megszegték a fehér arany titkára vonatkozó fogadalmukat. Cikkünkben az 1700-as évek első jelentős nem német porcelánmárkáját, a Sévres-t mutatjuk be.

Koppintás és siker

A 18. században Európa megannyi uralkodóháza előszeretettel vásárolta Meissen és társai méregdrága porcelánjait, ám akadt egy kivétel. A franciák elismerték ugyan az "ősellenségek" porcelánkészítő tehetségét, de legszívesebben mégis a saját nemzetüktől szándékoztak királyi státusszimbólumokat vásárolni. Erre pedig a meisseni arkánum kitudódásával meg is nyílt a kiváló alkalom, igaz, a kezdeti szárnypróbálgatások során csak többé-kevésbé sikerült utánzatokat készítettek a Párizstól nem messze lévő Vincennes nevű kisváros egyik manufaktúrájában. Ez az 1738-ban alapított műhely mégis olyan termelékenységgel és buzgalommal végezte munkáját, hogy a későbbiek során ez tehette világhírűvé Sévres-t. Az azonos nevű városba akkor költözött a vincennes-i manufaktúra, amikor XV. Lajos meggyőződött afelől, hogy a márka hosszú távon is konkurense lehet Meissennek. Az 1756-os átköltözés mellett hasonló fontosságú volt az 1769-es esztendő, amelyben az immár sévres-i manufaktúra végre elkezdhette az igazi keményporcelánok gyártását, amihez a nélkülözhetetlen, megfelelő minőségű kaolint felfedezték Limoges-ban. Ettől kezdve a francia porcelán előtt megnyíltak a kapuk az ország határain túl is.

Forrás: EPA
XV. Lajos sévres-i porcelánnal díszített asztaláért 6,875 millió eurót, azaz 1,825 milliárd forintot adtak egy árverésen

Patriotizmus, franciás határozottság


Miután eltanulták a vincennes-i, illetve sévres-i dolgozók a porcelánkészítés minden csínját-bínját, elsőként a francia porcelánok indentitását igyekeztek kitalálni oly módon, hogy arról még csak véletlenül se jusson eszébe az arisztokratáknak a német porcelán. Az úgynevezett biszkvitporcelánokkal ezt el is érték, ezek a magas hőfokon égetett, máz és dekoráció nélküli darabok a legkisebb mértékben sem hasonlítottak a konkurencia színes műremekeire. Etienne-Maurice Falconet lett a manufaktúra sikerének első jelentősebb kovácsolója, aki elkészíthette Nagy Péter cár mellszobrát, amivel a márka az egész kontinensen általános elismertséget vívott ki magának. Az 1700-as évek végére a sévres-i porcelán kifejezetten franciás jelleget öltött, különösen az 1789-es forradalmat követő években, amikor a gyár patriotikus figuráit mutathatta be a nagyközönségnek. Ezekre az évekre az addig uralkodó barokk stílust is végleg felváltotta a klasszicista ízlés.

Rodin is megfordult Sévres-ben

Az új század beköszöntével elismert művészek egész armadája öregbítette Sévres hírnevét. A számtalan díjjal, érdemrenddel kitüntetett Alexandre Brongniart, Alexandre-Théodore Brongniart és Charles Percier (a Louvre építésze) neve mellett Alexandre-Evariste Fragonard lehet ismerősebb - ő a híres festő, Jean-Honoré Fragonard fia. A sévres-i porcelángyárban dolgozott a különösen kreatív Albert Carrier-Belleuse valamint Auguste Rodin is. A művészóriás azonban csak néhány évig volt a manufaktúránál, mert Charles Lauth-tal, az akkori igazgatóval nem tudott közös nevezőre jutni bizonyos művészeti kérdésekben. A Pokol kapujának alkotója a dekorációval kapcsolatos kutatásai - és egy komolyabb nézeteltérés - után otthagyta Sévres-t.

A szecessziótól napjainkig

Az Art Nouveau, vagyis a szecesszió franciaországi irányzata a porcelántárgyakon is otthagyta névjegyét. Az új stílust Alexandre Sandier vezette be és tette híressé az 1897 és 1916 közötti időszakban. A párizsi Castel Béranger építésze, Hector Guimard is ekkor alkotott a francia nemzeti porcelángyárban, akinek köszönhetően metro-stílusúnak is szokták emlegetni az általa készített darabokat (Guimard egyebek mellett a párizsi metróbejáratok kovácsoltvas díszítéseiről híres).

Az 1915 körül keletkezett sévres-i porcelán ára 2,5 millió forint

Az 1940-es években Emile Decoeur emelkedett ki az alkotók közül, aki eleinte a fajanszot tanulmányozta, de később csavart vázákat, kupákat és kelyheket kreált. Emellett az egész évszázadban fontos maradt a régi modellek újragyártása.

A későbbiek során a nemzetközi hírnévnek megfelelően nemzetközi alkotógárdát szerveztek a manufaktúra köré, megérkezett például Sévres-be Hans Arp, a dadaizmus-szürrealizmus egyik legmeghatározóbb alakja is. A német származású művészt a franciák Jeanként emlegetik - nem véletlenül. Szintén francia névre tett szert az erdélyi származású Hajdú István is (Étienne Hajdu), akinek művei New Yorktól Tokióig fellelhetők. A későbbi korszakokat Alexandre Calder és Serge Poliakoff határozta meg egészen a 80-as, 90-es évekig, amikor a sévres-i porcelángyárban folytatódott a merész kísérletezések korszaka, így Roberto Matta, Richard Peduzzi, Ettore Sottsass vagy Louise Bourgeois nevéről már nem csak a Guggenheim-múzeumok meglepő és mulatságos tárlatai juthatnak eszünkbe, hanem a franciák porcelánbüszkesége is.

Deluxe Magazin

Korábban:

A királyok porcelánmárkája

Lopott receptből világmárka

A meisseni fehér arany

A fehér arany kultusza

Új herendi minták

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5