Az igazi fondü

Címkék: ínyencség, étel, fondü, bor

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Deluxe Magazin

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Nemhiába kedvence az ínyenceknek a svájci fondü, ugyanis a sajtolvasztás kitűnő társasági esemény, az étel pedig jó fehérborok és rozék remek partnere lehet. Az alpesi ország talán leghíresebb nemzeti eledelének több fajtája létezik, ezek közül az eredeti elkészítését mutatjuk be olvasóinknak.

A svájci turizmus egyik legfontosabb mozgatórugója a gasztronómia, amelyet a fondü és a többi specialitás méltán tesz híressé. A különböző svájci ételek többnyire egyszerűek, elég, ha a rösztire - amely főleg Bern környékére jellemző - a grabündeni kantonban gyakori pizokelre, az olasz részeken elterjedt polentára és rizottóra vagy a német eredetű kolbászos savanyú káposztára gondolunk. Ezek mellett az egész országban és persze azon túl is szívesen fogyasztják a fondüt. Az étel az 1970-es és 80-as években lett különösen népszerű a FIGUGEGL nevű kampány hatására. A mozaikszó a schwytzerdütsch Fondue Isch Guet Und Git E Gueti Luune vagyis a "Fondü jó és jókedvet hoz" mondat rövidítése.

A fondü, illetőleg fondue vagy fondu neve rögtön elárulja a francia eredetet, és a sajt megolvasztott állapotára utal. A fondü legelsőként elterjedt változatát sajttal készítették, nem sokkal később pedig húsos és csokoládés verziója is elterjedt. Az étel eredetéhez több magyarázat is fűződik. Az egyik szerint a fondüt valamikor a szegénység hozta divatba. A maradék száraz sajt- és kenyérdarabkákat így tudták legjobban hasznosítani, és erre különösen télen szorultak rá, amikor a hó elvágta a hegyi falvak lakóit a külvilágtól. Egy másik felfogás szerint a böjtölő szerzetesek találták ki a fondüt, akik ezzel a sajtétellel semmilyen szabályt nem szegtek meg.


A legáltalánosabban elfogadott elkészítési útmutató a következőképp hangzik: a fondü edényének belsejét először átdörzsölik egy gerezd fokhagymával, majd összekevernek benne 40 dekányi gruyére sajtot (más fajtával is helyettesíthető), egy evőkanál kukoricalisztet és 3,5 dl fehérbort. Ehhez egy evőkanál frissen facsart citromlét szokás adagolni. Később hozzáadják az elmaradhatatlan Vacherin Fribourgeois sajtot és kis lángon folytonosan keverik. A sajtokat moitié-moitié, vagyis fele-fele arányban adagolják. Végül csipetnyi Cayenne borssal és 3-4 centiliter cseresznyepálinkával ízesítik, ám utóbbi nem elengedhetetlen kelléke a "sztenderd" fondünek. Csak érdekességként jegyezzük meg, hogy Svájcban - a francia nyelvterületen túl is - rechaud-n, azaz rezsón melegítik az ételt.

A fondü mellé fehérbor való: a svájciak közül a Fendant vagy a Chasselas, de bármelyik édeskés fehér borral - főleg saszlából készítettekkel - kitűnő. De a hűvös, kicsit szénsavas rozé is nagyszerűen illik hozzá, míg egyes svájci területeken fekete tea a kötelező párosítás. A fondüt fehérkenyérrel, elsősorban baguette-tel szokás fogyasztani.

Deluxe Magazin/MTI

Korábban:

Világrekorder lett a svájci ementáli

Tenyésztett kaviár egy svájci szennyvíztisztítóból

Borfesztivál a luxus jegyében

Svájc várja a családosokat

Egy ementáli lett a sajtolimpikon

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5