Egy kortárs szobrász dollármilliós alkotása

Címkék: millió, David Smith, műkincs, pazarlás

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Sütő Emese

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Az amerikai David Smith a 20. század egyik legjelentősebb absztrakt szobrásza volt, akinek monumentális kültéri alkotásai meglehetősen megosztják a műkedvelőket. Míg egyesek művészetét csupán az anyag pazarlásának tartják, addig mások dollármilliókat költenek szobrai megvásárlására.

A művész Cubi nevezetű, 28 darabos sorozatának egyik utolsó példányáért, a Cubi XXVII.-ért közel 24 millió dollárt fizetett egyik tehetős rajongója. A világ legdrágábban elkelt alkotásai közé tartozó szobrot a Sotheby's bocsátotta aukcióra tavaly ősszel New Yorkban. A multimilliárdos műgyűjtő Eli Broad nevében licitáló Larry Gagosian végül több mint 23,8 millió dolláros, vagyis közel 6,4 milliárd forintos ajánlatával nyerte meg a licitet. "Őszintén szólva, fel voltam készülve rá, hogy jóval többet kell majd fizetnem érte" - árulta el Broad, a szobor új tulajdonosa az aukciót követően. A dúsgazdag műgyűjtő a Smith-alkotást valószínűleg a Los Angeles-i Művészetek Múzeumában állíttatja ki.

A Cubi-sorozat legismertebb darabja
Az 1906-ban született David Smith nevét csak a második világháború után kezdték széles körben megismerni, elsősorban az Egyesült Államokban. Ő volt az első, aki Julio González és Pablo Picasso után acélszobrokat alkotott. Az amerikai kortárs szobrászok a hagyományos öntvényes technikák alkalmazása helyett saját stílust fejlesztettek ki. Műveiket acél- és vaslemezekből, huzalokkal készítették. David Smith művészetére az 1930-as és 1940-es években a szürrealista és konstruktivista áramlatok voltak hatással, munkáiban drámai elemek keveredtek egymással. A művész a kubizmus követőitől a szerkezetek és elemek szigorú szabályosságát, míg a szürrealistáktól a dús fantáziavilágot és improvizációt vette át. Kollégái hatására kezdett el keverni és párosítani egymással különböző elemeket, valamint felhasználni munkáiban a talált tárgyakat is. A "hegesztőművész" a határtalan formai lehetőségeket felismerve és élve velük kompozíciókat "rajzolt" fémmel a térbe. Smith az ötvenes években komplikált absztrakt művek készítésétől (az Agricola-sorozat) eljutott egészen az emberalakzatok és a monumentális szobrok alkotásáig (ilyen a Sentinel-sorozat és a Tank Totem-sorozat), amelyekhez gépalkatrészeket is felhasznált. Az évtized végére, valamint a hatvanas évek elejére szobrászata egyre inkább monolitikussá vált és nagyobb teret kívánt.

David Smith életének utolsó sorozata, a Cubi egyben a leghíresebb is. Az 1965-ben elhunyt szobrász ünnepelt absztrakt sorozata számos különböző méretű kockából és hengerből áll össze. A Cubi-sorozat mindegyik darabja rozsdamentes acélból készült, amelyet a művész fényes felületűre csiszolt. "Azért készítettem és csiszoltam őket ilyen fényesre, hogy egy fakó napon  a köd színét, vagy a késő délutáni napsütésben az ég kékjét, a nap izzó, arany sugarait visszatükrözzék, azaz, hogy visszaadják a természet színeit" - nyilatkozta munkáiról maga a művész annak idején. A sorozat némely darabja már-már figurálisnak hat, míg a többi, így a Cubi XXVII. építészeti vonalvezetést sugall. A rekordáron elkelt szobor egyike a sorozat azon három alkotásának, amelyet "Kapuk" néven is emlegetnek, mivel az alkotások óriási, kezdetleges kapualjnak tűnhetnek a szemlélő számára. A szobor egyik nagyobb tömbjével, amely két sokkal kisebb, dőlt, instabilnak tűnő elemen fekszik, a művész hangsúlyozni kívánta a hegesztés technikájában rejlő energiákat. A szobrot David Smith a polírozási technikának köszönhetően a felszínen keletkezett nyomvonalakkal tette élettel telibbé, vagyis ahogyan a saját szavaival fogalmazott: "olyan alakzat ez, amely szembenéz a nappal, és tartja magát a fénnyel és az erővel szemben."

Deluxe Magazin

Korábban:

A művészetek amerikai szeretője

Műgyűjtőóriások nyomában

Múzeumhotel nyílik a kortárs művészet kedvelőinek

A két legdrágább művészeti alkotás

Milliárdos műgyűjtők

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5