Étkezés olasz módra

Címkék: étterem, Gianni Annoni, étel, ínyencség

Eszközök:Betűméret növelésBetűméret csökkentésKüldés e-mailbenNyomtatás

Réthey-Prikkel Miklós

Eszközök: Betuméret növelés Betuméret csökkentés Küldés e-mailben Nyomtatás

Gianni Annonit jelenleg leginkább az éttermében lehet megtalálni. Jól ismeri az olasz gasztronómiát, amely értékeit próbálja meg közvetíteni nekünk, magyaroknak.

Gianni Annoni 1971-ben született az észak-olaszországi Gallarate városban. 11 éve jött Magyarországra, először ösztöndíjasként a Közgazdaságtudományi Egyetemre, majd annyira megtetszett neki az itteni élet, hogy egyéves katonai szolgálatát is hazánkban töltötte le. Ezután nyitott egy pizzériát, ami ugyan csődbe ment, de akkor megtanulta a magyar vendéglátás sajátosságait. Azóta az egész ország megismerte, de azt már kevesebben tudják róla, hogy egy budapesti olasz étterem - a Trattoria Pomo D'Oro - tulajdonosa. Emellett főzőiskolában is tanít az Olasz Kulturális Intézetben, már olasz szakácskönyve is megjelent és egy magazin receptajánló rovatában segíti hasznos tanácsokkal az olvasókat.
- Olaszországban az emberek máshogy fogják fel az életet, mesélj erről egy kicsit!

- Szinte az egész életritmusunk más, ami a melegebb éghajlatnak köszönhető. Emiatt mi jobban odafigyelünk az élet élvezeteire is. A munkában délben szünetet tartunk, egy jó kis sziesztát, amit az északibb országokban sokan irigyelnek. A szieszta munkától függően általában háromig, fél négyig tart. A munka végeztével - fél nyolc-nyolc körül - mindenki lemegy a bárokba, ahol különböző italokat: koktélokat, borokat, aperitíveket fogyasztunk. Itt nagyon kellemes a hangulat, mindenki állva, aktatáskával a kézben beszélget, iszogatunk és közben eszegetünk. Ez körülbelül kilencig tart, akkor mindenki hazamegy vacsorázni, majd vissza a bárokba. Olaszországban találunk olyan kicsi bárokat, ahol annyi ember van bent és kint előtte, hogy le sem lehet ülni. Rómában a Campo Dei Fiori - ami nagyon szép, ellipszis formájú tér - végig tele van bárokkal és mindenki a téren beszélget. Csajozás, pasizás, munka, minden szóba kerül, ami az élethez kell.

- Mit isznak az olaszok?

- Lombardiából jövök, ami inkább egy ipari megye. De ott van mellette Barolo, Nebbolo, Moscato, Barbera D'Asti, Friuli, Venezia, Giulia, lejjebb Emilia Romagna, Toscana, az összes vidék, ahol fehér bort és proseccót termelnek. Nálunk a prosecco nagyon népszerű. Ez nem pezsgő, hanem friss és könnyű fehér habzóbor, ami étkezéskor különösen jól esik. Mi a magyarokkal ellentétben a száraz borokat kedveljük jobban, már a régi rómaiak is ezt itták.

Likőrökben, párlatokban is nagy a választék: az Amaretto, a Limoncello, a Sambuca, az Averna, a Ramazzotti és a grappák is népszerűek. De az olíva, a Martini is olyan olasz termékek, amikre nagyon büszkék vagyunk, mint a magyarok az Unicumra, a pálinkákra, vagy a Tokajira.

Emiliában például sokszor vágnak disznót, és amikor elkészülnek a szalámival, az emberek nagy lakomát rendeznek, ahol sok a zsíros étel. Ilyenkor iszunk Lambruscót, ez ugyanis hatékonyan segíti az emésztést.

- Az olasz konyha miben egyedi?

- Megpróbáljuk az ízeket különválasztani, és nem öljük meg azokat túl erős fűszerezéssel. Figyelünk a szezonális ízekre is, és megpróbáljuk kiemelni, amit a természet ad, például sok napérlelte alapanyagot használunk. Szívvel, szeretettel készítjük az ételeket, hiszen ez is kiérezhető belőlük. A mama tésztája is azért volt jobb otthon, mert ő mindig várta a családot, és ezzel mutatta ki a szeretetét, benne volt a szíve a főztjében. A főzést mélyen át kell érezni, így lehet vele örömöt szerezni másoknak.

Forrás: Réthey Prikkel Miklós
A kínálatban flambírozott eper és bodzavirág sörtésztában is szerepel

- Az olasz konyha északról dél felé haladva sokat változik. Például nálunk északon, ahol nincs paradicsomtermelés az időjárás miatt, konzervekkel dolgozunk, míg Nápolyban a kertekben terem a friss paradicsom. Ott a durumtésztához a friss paradicsomot vágják darabokra, teszik bele az olajba és máris olyan illatok vannak, hogy az ember csaknem elájul.

Olaszországban mostanában divatba jött a biokultúra és a vidéki turizmus is. Ha a gazda a saját maga által termelt alapanyagokból látja vendégül a turistákat, nem kell adót fizetnie.

Emellett születtek új ételek is, ilyen a vino lekvár, azaz borlekvár. Ez egy fantasztikus étel, különböző borokból készül és sajttálhoz kínálják kis mennyiségben - mint a kaviárt -, hogy jobban lehessen élvezni az ízeket. Vagy ott van a balzsamecet is. Ez nem az, amit az éttermi asztalokon lehet találni, az igazit ugyanis több évig hordóban tartják. A 12, 24 éves balzsamecet már édeskés, ezért például eperre is ajánlott, de koktélba is keverik.

- Egy olasz éttermet is működtetsz. Mi az üzletfilozófiád?

- Csak olaszt és csak minőségit. Az étteremben két olasz séf és egy olasz sommelier dolgozik. Az alapanyagoktól kezdve ragaszkodunk az olasz termékekhez, ezt naponta ellenőrizzük is - így ez egy igazi olasz étterem. A hangulat is nagyon fontos, hogy a vendég otthon érezze magát. Ha valaki nyit egy éttermet, ne keverje a kultúrákat. A világ a hagyományok őrzése felé megy, belefáradtunk már a nouvelle cuisine-be, a folyamatos kutatásba. Régen az ételek úgy születtek, hogy nem dobták el a száraz kenyeret, hiszen mindent fel kellett dolgozni. Ilyen ételből rengeteg van Olaszországban.

Itt az étteremben készítünk egy különleges tésztaprés segítségével házi makarónitésztát is, ami ugyan nem lyukas, de ugyanolyan finom. Ezt kis polipokkal, paradicsomszósszal, kis csípős paprikával kínáljuk.

Forrás: Réthey Prikkel Miklós
Olaszos flair Budapesten

A Dolce Vita alapgondolata, hogy mindennek meg kell találni az idejét. Ez nem nehéz, nem kell erőltetni, ennek belülről kell jönnie, hogy ne vedd észre. Az ételekhez sem az előírások szerint választok bort, hanem mindig azt iszom, amihez éppen kedvem van: előbb kiválasztom az ételt és utána a bort.

- Magyar borok is vannak az étteremben, vagy csak olaszok?

- Persze! A bor egy olyan dolog, amit az olaszok is nagyon szeretnek. Egy villányi, egy egri vagy tokaji bor nagyon ízlik egy ide érkező olasznak. Ha nem tudja a tokajit mihez inni, mert elsőre túl édes, akkor meg kell tanítani: hideg ételhez, libamájhoz pirítóssal, hagymakarikával előételekhez, vagy desszertekhez, édes süteményekhez kell fogyasztani. A legtöbb magyar borvidék borai megtalálhatók nálunk, hiszen itt erre is igény van. Mi mindig segítünk, ha egy külföldi megkérdezi, hogy hol milyen bor található Magyarországon.

- Külföldön járva figyelsz-e az ottani gasztronómiára?

- Persze, az első napok mindig teszteléssel zajlanak. Mindent kipróbálok, szerintem az ember törekedjen minél jobban megismerni az adott ország kultúráját. Nekem is nagyon jól esik, amikor egy magyar ember olaszul beszél, akkor is, ha esetleg nem mondja helyesen.

Forrás: Kulinárium

Deluxe Magazin

Korábban:

Gasztronómiai túra Toszkánában

Verona, a nemes borok találkozóhelye

Észak-olasz ízek

A toszkán borok titka

Piemonte, az olasz Burgundia

 

 

 

Szóljon hozzá!

 

Ajánljuk még:

Amikor elég a saját barátainkból is

Szóljon hozzá:

Név:

Kötelező

E-mail:

Kötelező, nem jelenik meg

Hozzászólás:
Milyen nap van ma (pl: hétfő)?

Legfrissebb

Pharrell Williams

Pharrell Williams

Pharrell Williams lett az év divatikonja

Pharrell Williamst választotta idén az év divatikonjának az Amerikai Divattervezők Tanácsa (CFDA).

Bunga-Bunga

Bunga-Bunga

Felszámolta fizetett háremét Berlusconi

Nyilvánosságra került az a levél, amelyet Silvio Berlusconi volt olasz kormányfő írt az általa rendezett "bunga-bunga partikon" résztvevő fiatal nőknek.

Taxidermia

Taxidermia

Hódít a taxidermia a kínai gazdagok között

Egyre növekszik a kitömött vadállatok iránti kereslet a kínai gazdagok körében

Pokerdoboz
Pókertippek

Pókertippek

Az élő játékban az egyik legegyértelműbb és legnehezebben leplezhető árulkodó jel a kézremegés. Ez többnyire erős kézre és nem blöffre utal. Pókertippek.

Top5